Κυβ. εκπρόσωπος: Υπάρχει πρόβλημα Τσίπρα- Τσακαλώτου. Ποιο είναι αυτό…

Στο ερώτημα αν υπάρχει πρόβλημα ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος (στη συνέντευξη του στο Kontra Channel) απάντησε χιουμοριστικά: “Υπάρχει σημαντικό πρόβλημα μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και του πρωθυπουργού, ο ένας είναι ΠΑΟΚ, ο άλλος Παναθηναϊκός”. Δεν υπάρχει “καμία άλλη σκιά”, πρόσθεσε.

“Ο κ. Τσακαλώτος κάνει καλό και στην κυβέρνηση στη χώρα με το γεγονός ότι δεν παραιτείται”, τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος, ερωτηθείς σχετικά με παλαιότερη δήλωση του υπουργού Οικονομικών ότι αν έπεφτε το αφορολόγητο κάτω από τα 9.000 ευρώ θα παραιτείτο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι αυτή η δήλωση είχε γίνει σε μια διαφορετική συγκυρία, σε άλλο πλαίσιο, και εν συνεχεία υπήρξε αλλαγή στη δυναμική της διαπραγμάτευσης, η οποία ωστόσο κατέληξε με εκατέρωθεν υποχωρήσεις και από την κυβέρνηση και από το ΔΝΤ, με την συμφωνία για ταυτόχρονη ψήφιση και εφαρμογή των αντιμέτρων.

Συγκεκριμένα, είπε ότι η δήλωση αυτή “έγινε στο πλαίσιο της α’ αξιολόγησης, όταν 5-6 μήνες μετά τη συμφωνία του Αυγούστου απαιτούσε το ΔΝΤ τη μείωση του αφορολόγητου στο πλαίσιο εκείνης της απίστευτης προσπάθειας του να επιβάλει μέτρα 3,5 δισ. παραπάνω στην α’ αξιολόγηση. Τότε είπε ο κ. Τσακαλώτος ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αυτό αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση, λίγους μήνες αφού έχουμε καταλήξει στη συμφωνία του Αυγούστου του 2015 που προέβλεπε συγκεκριμένη προσαρμογή. Λίγες μέρες και αφού έκλεισε η α’ αξιολόγηση, τέθηκε από τη Γερμανία ως προαπαιτούμενο για τη συνέχιση του προγράμματος η συμμετοχή του (Διεθνούς Νομισματικού) Ταμείου. Επομένως η δυναμική της διαπραγμάτευση άλλαξε πλήρως σε αυτή τη φάση. Εμείς κάναμε μια υποχώρηση σε ό,τι αφορούσε την απαίτηση του ΔΝΤ για την αύξηση 1% των φορολογικών εσόδων μέσω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου. Ωστόσο, και το ΔΝΤ έκανε πολύ μεγάλη υποχώρηση από την αρχική του θέση, που αφορούσε την ταυτόχρονη ψήφιση και εφαρμογή των αντιμέτρων”.

“Αυτό το πεδίο ισορροπίας ήταν αυτό που προέκυψε μετά τη μεγάλη μάχη της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης”, σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

About Author