Αποκάλυψη Τσακαλώτου: Το αφορολόγητο έκλεισε στις 6.250 – Πως θα εφαρμοστούν τα αντίμετρα

Στις 6.250 ευρώ για τον άγαμο θα ξεκινά τελικά το αφορολόγητο με βάσει τα όσα είπε σε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ο υπουργός Οικονομικών ενόψει της κοινοβουλευτικής μάχης που αρχίζει ουσιαστικά την ερχόμενη εβδομάδα για την ψήφιση της συμφωνίας με τους δανειστές.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην ενημέρωση που έκανε –το λεγόμενο μασάζ- προς τους βουλευτές αποκάλυψε ότι: «Το αφορολόγητο ποσό για τον άγαμο έκλεισε τελικά στα 6.250 ευρώ, από τα περίπου 5.600 που ανέφεραν οι διαρροές. Παράλληλα, θα μειωθεί ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από τον Ιούλιο στο 13%, από 24% που είναι τώρα».

Όπως τόνισε ο κ. Τσακαλώτος,  οι δανειστές στο κείμενο της συμφωνίας παίρνουν ως βάση υπολογισμού των στόχων το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για το 2019 και το 2020. Έχουν λοιπόν, όπως τόνισε,  περιγράψει όλα τα σενάρια στο κείμενο.

«Για παράδειγμα, για το 2019 στον στόχο 3,5% προσθέτουν 1% τα μέτρα για το συνταξιοδοτικό. Άρα 3,5 + 1 = 4,5% πλεόνασμα. Άρα έχεις 1% δημοσιονομικό χώρο για ενεργητική πολιτική. Έτσι μπαίνουν τα αντίμετρα. Πιάνεις, για παράδειγμα, 3%; δηλαδή το μισό από το στόχο, τότε πάει 3%+1% (τα μέτρα για τις συντάξεις) = 4%. Επομένως, έχει δημοσιονομικό χώρο 0,5% για ενεργητικές πολιτικές. Άρα τα αντίμετρα που θα πάρεις θα είναι τα μισά» όπως είπε.

Άλλο σενάριο, με το οποίο μπορεί να ενεργοποιηθεί και ο κόφτης, είναι να πιάσει η κυβέρνηση στόχο 2% -τότε έχουμε συν 1%. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν παίρνει καθόλου θετικά μέτρα και μάλιστα ενεργοποιείται ο κόφτης με προσαρμογή 1,5%.

About Author