Οφειλές: Νέες ρυθμίσεις για τους αδύναμους, κατασχέσεις εξπρές για κακοπληρωτές

Προς δύο κατευθύνσεις κινείται η συμφωνία κυβέρνησης δανειστών σε ότι αφορά τις φορολογικές οφειλές που ξεπερνούν τα 94 δισ. ευρώ. Τα μέτρα εισπραξιμότητας προβλέπουν: κατασχέσεις εξπρές για οφειλές στην εφορία αλλά και κατά περίπτωση ρυθμίσεις, όπου υπάρχει βεβαιωμένη αδυναμία πληρωμής των φορολογικών υποχρεώσεων.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα πρέπει να αναθεωρήσει την αντιμετώπιση όσων χάνουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων ή την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων θέτοντας ποιο αυστηρούς όρους για αυτούς που καθυστερούν για οποιοδήποτε λόγο να εκπληρώσουν εγκαίρως τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Σε αντιστάθμισμα, οι δανειστές προτείνουν να υπάρξει νομοθεσία με συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία θα εξετάζονται στην περίπτωση του κάθε οφειλέτη που αποδεδειγμένα αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του στο δημόσιο.

Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που οφείλει στην εφορία μπορεί να επιτύχει ακόμη ευνοϊκότερη ρύθμιση με περισσότερες δόσεις και χαμηλότερο επιτόκιο από την πάγια και οριζόντια των 12 έως 24 δόσεων που ισχύει σήμερα.

Τούτο με δεδομένο ότι βάση του μέτρου θα είναι ο εν λόγω να ανακτήσει την οικονομική του βιωσιμότητα.

Επίσης αναμένεται αναβάθμιση του σχετικού λογισμικού, ώστε να επιτυγχάνεται πλήρης αυτοματοποίηση των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών από την ΑΑΔΕ.

Μέχρι στιγμής, γίνονταν επιλογή από την μέχρι πρότινος Γενική Γραμματεία Εσόδων και η διαδικασία της κατάσχεσης κινούνταν με ένα τηλεφώνημα ή e-mail προς την Τράπεζα του οφειλέτη, η οποία δέσμευε το σύνολο ή μέρος του λογαριασμού.

Με τον πλήρη αυτοματισμό, οι λογαριασμοί του οφειλέτη θα είναι διαθέσιμοι στην ΑΑΔΕ και μετά την παρέλευση της προθεσμίας θα έχουμε αυτόματα κατάσχεση των ληξιπρόθεσμών από τον λογαριασμό του οφειλέτη.

Πάντως, ακόμη και από τον αργό ρυθμό κατασχέσεων που είχαμε πέρσι άδειασαν λόγω χρεών στην εφορία 1.500.000 λογαριασμούς.

Δίνεται, επίσης, προθεσμία μέχρι και τον Ιούλιο στις φορολογικές αρχές να εξετάσουν τη δυνατότητα αποπληρωμής του φόρου εισοδήματος σε έξι μηνιαίες δόσεις αντί για τρείς διμηνιαίες δόσεις σήμερα, ώστε η πληρωμή των υποχρεώσεων των φυσικών προσώπων να είναι πιο ομαλή.

Αν μέχρι και τον Ιούλιο το υπουργείο Οικονομικών απαντήσει ότι μπορεί να αλλάξει τους χρόνους πληρωμής, τότε ο φόρος εισοδήματος το 2017 μπορεί να καταβληθεί φέτος σε έξι μηνιαίες δόσεις από τον Ιούλιο μέχρι και τον Δεκέμβριο.

Ζητά, επίσης, από την ΑΑΔΕ να εισηγηθεί την αναθεώρηση της νομοθεσίας που ισχύει για να χαρακτηριστεί ένα χρέος προς την εφορία ανεπίδεκτο είσπραξης, ώστε να ξεκαθαριστούν οι κατάλογοι των οφειλετών από πτωχευμένες επιχειρήσεις που εμφανίζονται με τεράστια χρέη, τα οποία συνεχίζουν να αυξάνονται λόγω τόκων και προσαυξήσεων χωρίς, όμως, δυνατότητα να εισπραχθούν.

Η ΑΑΔΕ θα πρέπει να αναθεωρήσει, επίσης, τις ποινές του κώδικα φορολογικών διαδικασιών όσων επανειλημμένα έχουν εντοπιστεί να μην εκπληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι και τον Οκτώβριο.

Θα πρέπει, επίσης, μέχρι και τον Σεπτέμβριο να δημοσιεύσει νέα λίστα μεγάλων οφειλετών μέχρι και τον Σεπτέμβριο αφού η τελευταία που δημοσιεύτηκε ήταν τον Ιούλιο του 2016.

Οι υποθέσεις πριν από το 2012

Σε ό,τι αφορά το αίτημα των δανειστών για διακοπή των ελέγχων όσων υποθέσεων έχουν εντοπιστεί πριν από τις 31/12/2012 ώστε να επικεντρωθούν οι έλεγχοι στις υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας στην συμφωνία προβλέπεται ένα τελικό ξεκαθάρισμα μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν η ΑΑΔΕ να κάνει ένα ξεκαθάρισμα των χιλιάδων υποθέσεων που εκκρεμούν και επιλεγούν με κριτήρια κινδύνου φοροδιαφυγής και φορολογικού αντικειμένου αυτές που θα προχωρήσουν και θα ολοκληρωθούν μέχρι και το τέλος του Σεπτεμβρίου.

ΠΗΓΗ: enikonomia.gr

About Author