“Δούρειος ίππος” της Τουρκίας για το κυπριακό φυσικό αέριο ο μεσολαβητής του ΟΗΕ

«Είμαστε στα πρόθυρα μεγάλης προόδου ή κατάρρευσης». Έτσι περιέγραψε την κατάσταση στις συνομιλίες για το Κυπριακό ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε.

Σε συνέντευξη στην ανταποκρίτρια της εφημερίδας «Χαλκίν Σεσί» στην Νέα Υόρκη ο κ. Άιντε είπε ότι είτε το πρώτο θα γίνει, είτε το δεύτερο.

Ο ίδιος πιστεύει ότι δεν είναι πολλά τα θέματα που παραμένουν άλυτα στις διαπραγματεύσεις, αλλά είναι σημαντικά.

«Στον ορίζοντα υπάρχει μια διαφαινόμενη κρίση που αφορά τις έρευνες για φυσικό αέριο τον Ιούλιο. Δεν πιστεύω ότι θα περάσει από μόνη της. Αντιθέτως, βλέπω ότι πλησιάζει» ανέφερε.

Ο κ. Άιντε είπε ότι έχει πάρει κάποιες ιδέες από τον ΓΓ του ΟΗΕ, τις οποίες και θα μοιραστεί πρωτίστως με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο. Είναι ιδέες, εξήγησε, για το τι μπορεί να γίνει για να βοηθηθούν οι δύο ηγέτες σε μια τελευταία προσπάθεια.

«Δεν τίθεται θέμα επιδιαιτησίας, ούτε ενός νέου σχεδίου Ανάν», δήλωσε ο κ. Άιντε.

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ θέτει σαφώς θέμα να μην αξιοποιήσει η Κύπρος τα κοιτάσματα φυσικού αερίου διότι αυτά μπορεί να προκαλέσουν την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων, κάτι που αποτελεί σαφή απειλή της Τουρκίας ενόψει της κρίσιμης φάσης στην οποία περνούν οι έρευνες των πολυεθνικών εταιρειών στην κυπριακή ΑΟΖ τον Ιούλιο. Η Τουρκία, πέραν του ότι έχει βγάλει το ερευνητικό σκάφος Barbaros και παραβιάζει τα κυπριακά χωρικά ύδατα, έχει απειλήσει ακόμα και με “θερμό επεισόδιο”.

Όπως αναφέρει ο Νίκος Μελέτης στο mignatiou.com, η προκλητικότητα του Άϊντε σχετίζεται ίσως με το γεγονός ότι κλείνει τον κύκλο του ως διαμεσολαβητής του ΟΗΕ και επιστρέφει στην κεντρική πολιτική σκηνή της Νορβηγίας.

Γράφει χαρακτηριστικά:

Και «ιός» των… νορβηγικών εκλογών πλήττει τώρα τις συνομιλίες για το Κυπριακό, καθώς ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άϊντε, φιλοδοξώντας να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας του, θέλει να επιδείξει ως επιτυχία του την λύση του Κυπριακού, μέχρι το φθινόπωρο.

Χθες ο Νίκος Αναστασιάδης επέκρινε με έντονο τρόπο την στάση του κ. Άιντε, ενώ αποστέλλει και επιστολή στον Γ.Γ. του ΟΗΕ για να τον ενημερώσει για τις τουρκικές απειλές, αλλά και για την προβληματική στάση του ειδικού συμβούλου του, αφήνοντας υπαινιγμούς και για «χρονοδιάγραμμά νορβηγικών εκλογών» που προκαλεί την βιασύνη στην διαδικασία.

Οι εκλογές στην Νορβηγία διεξάγονται στις 11 Σεπτεμβρίου και ο κ. Άιντε θέλει, σύμφωνα με πληροφορίες, να συμμετάσχει και πάλι στις εκλογές με το Εργατικό Κόμμα, το οποίο αναμένεται να έχει και την πλειοψηφία ώστε να αναλάβει κάποιο ισχυρό υπουργικό θώκο, καθώς είχε ήδη ασκήσει υπουργικά καθήκοντα ως αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και υπουργός Εξωτερικών πριν αναλάβει τα καθήκοντά του στον ΟΗΕ. Όμως η προσωπική ατζέντα του Νορβηγού πολιτικού, ο οποίος προφανώς και ενόψει των νέων καθηκόντων του υπολογίζει και στην πολύπλευρη στήριξη χωρών όπως η Τουρκία, υπονομεύει τελικά τις συνομιλίες για το Κυπριακό.

 

About Author