Βουλή: Οι ΟΤΑ νέο πεδίο αντιπαράθεσης κυβέρνησης αντιπολίτευσης

Τα οικονομικά των δήμων, οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου στην τοπική αυτοδιοίκηση και το ενδεχόμενο καθιέρωσης απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές βρέθηκαν στην αιχμή της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης 14 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή.

«Εχθρεύεστε ένα σύστημα που είναι βαθιά αντιπροσωπευτικό, γνήσια δημοκρατικό και ξεβολεύει το αυτοδιοικητικό κατεστημένο», είπε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι δεν θέλει να υπάρχει γνήσια αντιπροσώπευση των τοπικών συσχετισμών.

«Θέλετε να λειτουργεί ένα τέτοιο παραμορφωτικό σύστημα, που δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη», είπε ο υπουργός Εσωτερικών και καταλόγισε στη Ν.Δ. ότι χρησιμοποίησε τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη για να ναρκοθετήσει τον διάλογο.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ανανέωσης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, ο κ. Σκουρλέτης κατήγγειλε ότι η Ν.Δ. βάζει τους «ταλιμπάν» του κόμματός της να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. «Δεν πρέπει να προσπαθούμε να δημιουργήσουμε προβλήματα και να παίζουμε με τις αγωνίες των ανθρώπων», είπε ο υπουργός Εσωτερικών και αναρωτήθηκε αν είναι οι δήμαρχοι αυτοί που θα κρίνουν τη συνταγματικότητα ενός νόμου.

Για το ζήτημα της χρηματοδότησης της αυτοδιοίκησης, ο υπουργός αναφέρθηκε στις μεγάλες περικοπές των τελευταίων ετών, επιρρίπτοντας την ευθύνη σε προηγούμενες κυβερνήσεις. Σημείωσε επίσης ότι έχουν εγκριθεί 426 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να διευκολυνθούν οι δήμοι στην απόδοση των ληξιπρόθεσμων χρεών τους. Υπογράμμισε δε ότι 2,2 δισ. ευρώ είναι το ποσό που έχει δρομολογηθεί να αποδοθεί στους δήμους από το ΕΣΠΑ για την υλοποίηση έργων.

«Η Αυτοδιοίκηση στο στόχαστρο της κυβέρνησης»

Η Ν.Δ. από την πλευρά της κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει βάλει στο στόχαστρο την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και ότι οι πρωτοβουλίες της εξαντλούνται στον σχεδιασμό για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, χωρίς θεσμικό διάλογο με την ΚΕΔΕ και με μείωση της χρηματοδότησης των δήμων.

Στην αιχμή της κριτικής που άσκησαν οι βουλευτές της Ν.Δ. βρέθηκε και το ζήτημα της ανανέωσης συμβάσεων ορισμένου χρόνου, με την αξιωματική αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ενεργεί κατά τρόπο αντισυνταγματικό.

Επικρίσεις δέχθηκε η κυβέρνηση και για την καθυστέρηση που σημειώνεται σε ό,τι αφορά την αποσαφήνιση του καθεστώτος διαχείρισης των παραλιών, την ίδια ώρα που η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει.

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει τορπιλίσει το διάλογο με την ΚΕΔΕ. Για το θέμα της χρηματοδότησης, είπε ότι, ενώ η κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε ρυθμίσει το ζήτημα των παρακρατηθέντων, σήμερα αυτά δεν αποδίδονται και ταυτόχρονα στον προϋπολογισμό του 2017 προβλέπεται η χαμηλότερη χρηματοδότηση των τελευταίων ετών.

Ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε τεράστιο το ζήτημα των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου. Όπως τόνισε, ο μεγαλύτερος αριθμός των συμβασιούχων αυτών εργαζόταν σε καθαριότητα, είτε επειδή ήταν τουριστικοί δήμοι είτε επειδή είχαν εξοχικές κατοικίες, και χρειάζονταν προσωπικό σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους αιχμής. Στη συνέχεια όμως η κυβέρνηση έδωσε παράταση στις συμβάσεις αυτές με το σκεπτικό ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες αν και πολλοί δήμοι δεν επιθυμούν την ανανέωσή τους, διότι δεν έχουν τις αντίστοιχες ανάγκες, με συνέπεια να απειλούνται με παραπομπή στα πειθαρχικά συμβούλια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Author