Αλ. Τσίπρας: Χωρίς ελάφρυνση χρέους δεν υφίστανται μέτρα – Δεν σκέφτομαι ανασχηματισμό[video]

Διευκρινίσεις για τα μέτρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία για μετά το 2018 έδωσε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση παίρνει τα μέτρα μετά το πρόγραμμα υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

«Τα μέτρα τα απαίτησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αν δεν έχουμε συμφωνία για το χρέος, το ΔΝΤ δεν μετέχει στο πρόγραμμα, άρα δεν υπάρχει απαίτηση για τα μέτρα», σημείωσε.

Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας: «Είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε ουσιαστική διευθέτηση του θέματος του χρέους. Διεξάγονται διαπραγματεύσεις και θα συνεχιστούν μέχρι τις 22 Μαΐου».


Ο ίδιος τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι «στοχοπροσηλωμένη» στην επίτευξη συμφωνίας στις 22 Μαϊου και υπογράμμισε χαρακτηριστικά:

«Θα μου επιτρέψετε να μη δώσω λεπτομέρειες για τις συζητήσεις που διεξάγονται, αλλά διεξάγονται συζητήσεις και διαπραγματεύσεις. Και θα διεξάγονται μέχρι τις 22 του Μάη. Μέχρι το κρίσιμο Eurogroup. Είναι η πρώτη φορά στα χρόνια της μνημονιακής περιπέτειας που κλείνουμε μία αξιολόγηση και δεν εφαρμόζουμε μέτρα για να πάρουμε χρήματα, αλλά παίρνουμε χρήματα και δεσμευόμαστε για την εφαρμογή των μέτρων στην επόμενη περίοδο, υπό τον όρο ότι θα έχουμε βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Αυτό δεν είναι ένα σχήμα λόγου είναι μία πραγματικότητα».

Όπως είπε, «είναι βέβαιο ότι θα πιάσουμε τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων και απολύτως βέβαιο ότι θα εφαρμοστεί το σύνολο των αντιμέτρων το 2019 και το 2020. Η μη εφαρμογή των αντιμέτρων ανήκει πλέον στη σφαίρα της φαντασίας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν σκέπτεται ανασχηματισμό: «Κάναμε πρόσφατα, τώρα είναι ώρα να τρέξουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε».

About Author