Γιατί ενοχλεί (και ποιους) μια συμφωνία Σαββίδη- Μπόμπολα για “Πήγασο”- Mega

Σε θέμα μείζονος πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της Ν.Δ και της κυβέρνησης έχει μετατραπεί, πλέον, η επιχείρηση εξαγοράς της “Πήγασος” της οικογένειας Μπόμπολα, με τον Φώτη Μπόμπολα να μπαίνει στο στόχαστρο του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ηγετικής ομάδας του κόμματος. Το εκδοτικό συγκρότημα που επί πολλά χρόνια διατηρούσε καλές σχέσεις με τη Ν.Δ, ιδιαίτερα κατά την περίοδο διακυβέρνησης των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου, αίφνης έγινε στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι παθογένειες του ελληνικού μιντιακού συστήματος (με όσα αποκαλύφθηκαν, μάλιστα, κατά τις συνεδριάσεις της Εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια σε ΜΜΕ και κόμματα), για τις οποίες μείζονα ευθύνη έχουν τα κόμματα που κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια, μπαίνουν στην άκρη και η “Πήγασος” γίνεται διαφιλονικούμενο ζήτημα, κυρίως εξαιτίας της κατ’  αρχήν συμφωνίας που φαίνεται να έχει συνάψει ο κ. Μπόμπολας με τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη.

Αρκετοί λένε πως εάν αντί του κ. Σαββίδη ήταν ένας άλλος επιχειρηματίας που διεκδικούσε να εξαγοράσει την “Πήγασος” (ιδιαίτερα εάν εθεωρείτο φίλα προσκείμενος στη γαλάζια παράταξη), η Ν.Δ δεν θα ήγειρε, πιθανώς, κανένα από τα θέματα που εγείρει τώρα με τις ανακοινώσεις της και τις δημόσιες τοποθετήσεις του ίδιου του αρχηγού της.

Ο Ιβάν Σαββίδης, όμως, και η δημόσια αντιπαράθεσή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, γίνονται κεντρικό θέμα της πολιτικής ατζέντας. Στην Πειραιώς θεωρούν πως η εξαγορά της “Πήγασος” από τον ομογενή επιχειρηματία, με “κούρεμα” των δανείων της εταιρείας στις συστημικές τράπεζες, του δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσει ισχυρό ποσοστό στο Mega, το οποίο μπορεί να γίνει ακόμα μεγαλύτερο, κι έτσι να ελέγξει το κανάλι, εάν εξαγοράσει και το ποσοστό του ΔΟΛ που διατίθεται, πλέον, στο πλαίσιο της διαδικασίας πώλησης των περιουσιακών στοιχείων του συγκροτήματος.

Αυτό είναι που θέλει, προφανώς, να αποφύγει η Ν.Δ. Ο μιντιακός χάρτης, άλλωστε, αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά ευνοϊκός για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σκάϊ και Star είναι σφόδρα αντικυβερνητικά κανάλια, ενώ ο Ant1 διατηρεί μια στάση επαμφοτερίζουσα, πάντως όχι φιλοκυβερνητική. Πρόσφατα, άλλωστε, στο δελτίο ειδήσεων του Ant1 έγινε θέμα το ότι ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε …σηματοδότη με κόκκινο! Η παρουσία του Νίκου Χατζηνικολάου στο δελτίο ειδήσεων, τις καθημερινές, εξισορρόπησε, κάπως, τα πράγματα λόγω της εμπειρίας του δημοσιογράφου, όμως ο σταθμός δεν πρόκειται να στηρίξει ποτέ την κυβέρνηση, ενώ διάκειται άκρως φιλικά προς τη Ν.Δ. Το ίδιο περίπου συμβαίνει και με τον Alpha του Δημήτρη Κοντομηνά.

Αποτέλεσμα εικόνας για Μητσοτάκης για Μπόμπολα Πήγασος

Η επικοινωνιακή ηγεμονία της ΝΔ στα κανάλια (και στις εφημερίδες) θα διαταραχθεί εάν ο Ιβάν Σαββίδης -επιχειρηματίας με δηλωμένα φιλικά αισθήματα για τον Αλέξη Τσίπρα- μπει στο μιντιακό πεδίο. Η εξαγορά της χρεοκοπημένης, σήμερα, “Πήγασος” και ο έλεγχος του Mega, πιθανώς και κάποιου είδους συμμετοχή στον ΔΟΛ, δημιουργεί νέους συσχετισμούς. Κι αυτό είναι προφανές πως δεν το επιθυμεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Είναι χαρακτηριστικό πως από την εποχή του “Βασικού Μετόχου”, επί Κώστα Καραμανλή, η Ν.Δ ουδέποτε ενεπλάκη σε όσα προκλητικά συνέβαιναν στον χώρο του Τύπου. Κανένα ενδιαφέρον δεν επέδειξε για τα “θαλασσοδάνεια”, τις “συμμαχίες” και τη συγκέντρωση δύναμης από μια μικρή μερίδα ανθρώπων. Ούτε για το γεγονός ότι οι καναλάρχες δεν κατέβαλλαν ούτε καν τα τέλη χρήσεως δημοσίων συχνοτήτων για αρκετά χρόνια. Ούτε ότι λειτουργούσαν παράνομα.

Το “ναυάγιο” του διαγωνισμού Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες έφερε τα κανάλια μετωπικά απέναντι στην κυβέρνηση κι αυτό ευνοεί προφανώς τη Ν.Δ, η οποία έχει συναινέσει στην προσπάθεια των ιδιοκτητών να καθυστερήσει έτι περαιτέρω ο διαγωνισμός που πρέπει να διεξαχθεί τώρα από το ΕΣΡ.

Με το δεδομένο ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019 θα διεξαχθούν εκλογές, η υπεροπλία της Ν.Δ στο μιντιακό τοπίο δεν πρέπει να διαταραχθεί, εκτιμούν στην Πειραιώς. Και ο μόνος που μπορεί να την διαταράξει είναι ο ΙΒάν Σαββίδης.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το σημερινό κύριο άρθρο της Καθημερινής (που πρόσκειται στη Ν.Δ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη) που “δείχνει” τον Ιβάν Σαββίδη και ζητά από την κυβέρνηση να μην επιτρέψει την είσοδο νέων “παικτών”:

Αποτέλεσμα εικόνας για Μητσοτάκης για Μπόμπολα Πήγασος

Η επίθεση στον Μπόμπολα 

Με σκληρή γλώσσα απάντησε ο Φώτης Μπόμπολας στη Νέα Δημοκρατία μέσω ανακοίνωσης του «Πήγασου».

Ο εκδοτικός όμιλος αναφερόμενος στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τις επενδυτικές κινήσεις του Ιβάν Σαββίδη, τονίζει ότι το σχέδιο εισόδου επενδυτή στην «Πήγασος ΑΕ» γίνεται με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες και με διάθεση κεφαλαίων, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες πραγματοποιούνται με απόλυτα νόμιμες διαδικασίες.

Στην ανακοίνωσή του ο όμιλος «Πήγασος ΑΕ» αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής:
«Προκαλεί έντονο προβληματισμό η πολιτική παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σχέδιο διάσωσης του εκδοτικού ομίλου «Πήγασος ΑΕ». Μία διαδικασία που.. εξελίσσεται, όπως είναι σε όλους γνωστό, με όρους νομιμότητας και διαφάνειας και σε απόλυτη συνεννόηση με τις τράπεζες.
Είναι επίσης γνωστό ότι μέσα στην τελευταία πενταετία στην προσπάθεια του Ομίλου να διατηρηθεί ζωντανός, η διοίκηση της επιχείρησης διέθεσε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Παρά τις επίμονες και συστηματικές προσπάθειές της, η “Πήγασος ΑΕ” δεν κατόρθωσε να διακανονίσει τα δάνειά της. Την ίδια εποχή άλλες εκδοτικές επιχειρήσεις μπόρεσαν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, νοθεύοντας τις αρχές του ανταγωνισμού.
Το εξελισσόμενο σχέδιο εισόδου επενδυτή στην “Πήγασος ΑΕ” γίνεται με διάθεση κεφαλαίων, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τις Τράπεζες πραγματοποιούνται με απόλυτα νόμιμες διαδικασίες. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διάσωση μιας ιστορικής επιχείρησης του Τύπου που στόχο έχει να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας σε έναν κλάδο που μαστίζεται από την ανεργία».

Αποτέλεσμα εικόνας για Μητσοτάκης για Μπόμπολα Πήγασος

Η Νέα Δημοκρατία
Νωρίτερα στην ανακοίνωσή της η ΝΔ ανέφερε ότι:
«Με αφορμή δημοσιεύματα που αφορούν τις συζητήσεις για την εξαγορά εκδοτικών συγκροτημάτων, ξεκαθαρίζουμε ότι υποχρέωση όλων, δηλαδή των Τραπεζών, των επιχειρηματιών και των επενδυτών, είναι η τήρηση της νομιμότητας και των κανόνων διαφάνειας, προκειμένου να μη ζημιωθούν οι Ελληνες φορολογούμενοι.
Είναι σαφές ότι οποιαδήποτε συμφωνία επιτρέπει την παραμονή των παλαιών μετόχων στο νέο διοικητικό σχήμα και συνοδεύεται με διαγραφή μεγάλου μέρους των δανείων της επιχείρησης με αδιαφανή τρόπο, δεν μπορεί και δεν θα γίνει αποδεκτή.
Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία συμφωνία που θα στρεβλώνει το επιχειρηματικό περιβάλλον και θα ζημιώνει τα συμφέροντα του Δημοσίου και επομένως του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει κράτος δικαίου.
Οι επίμονες προσπάθειες της Κυβέρνησης να οικοδομήσει το δικό της σύστημα διαπλοκής, ιδιαίτερα στα ΜΜΕ, θα πέσει και αυτήν τη φορά στο κενό».

Ο ΣΥΡΙΖΑ
Αμεση και σε υψηλούς τόνους ήταν η απάντηση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση της ΝΔ. Με τίτλο «Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης», ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει τα εξής:
«Συνιστούμε στη ΝΔ ψυχραιμία – δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Το σύστημα διαπλοκής στα Μέσα Ενημέρωσης που δημιούργησε και προσπαθεί να συντηρήσει ξηλώνεται. Οι νόμοι θα εφαρμοστούν για όλους.
Οι πολίτες έχουν ήδη πληρώσει θαλασσοδάνεια πάνω από 1 δισ. ευρώ, που δημιούργησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με εκδότες. Αυτά που ήξεραν τελείωσαν. Να το αντιληφθεί αυτό και ο κ. Μητσοτάκης του “Κήρυκα Χανίων”».

About Author