Επίθεση Αναστασιάδη σε Έϊντε για τις φιλοτουρκικές θέσεις του- Ταύτιση με Κοτζιά

Φειδώ στις δηλώσεις συνέστησε ο πρόεδρος Αναστασιάδης προς τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπεν Αϊντε. Οι δηλώσεις Αναστασιάδη έπονται εκείνων του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, επιβεβαιώνοντας πως Αθήνα και Λευκωσία κινούνται ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος και διαψεύδοντας όσους επιχειρούν τον τελευταίο καιρό να δημιουργήσουν εντυπώσεις διάστασης.

Ο Νίκος Κοτζιάς έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον Γ.Γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες για τη στάση του ειδικού διαμεσολαβητή, αποδίδοντάς του ταύτιση με τις τουρκικές θέσεις. Και πριν αλέκτορα φωνήσαι ο Έϊντε έσπευσε να δώσει συνέντευξη στο πρακτορείου Ανατολού και να θέσει εμμέσως πλην σαφώς θέμα για το αναφαίρετο και κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που βρίσκονται εντός των ορίων της κυπριακής ΑΟΖ. Ο Έϊντε ουσιαστικά ταυτίσθηκε με τις θέσεις της Άγκυρας και το περιεχόμενο της απειλητικής επιστολής του εκπροσώπου της προς τον ΟΗΕ πριν μερικές εβδομάδες, κάτι που ερμηνεύθηκε διεθνώς ως έμμεση απειλή για πρόκληση “θερμού επεισοδίου” τον Ιούνιο.

«Οσο λιγότερα λέγονται, ιδιαίτερα από πλευράς του ειδικού σύμβουλου του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Εσπεν Αϊντε, τόσο το καλύτερο», δήλωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης και υπέδειξε ότι ο κ. Αϊντε «θα έπρεπε να είχε μάθει από τους προκατόχους του, που δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα είτε στη μια είτε στην άλλη κοινότητα».

Σε δηλώσεις στο περιθώριο φιλανθρωπικής εκδήλωσης ο πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε θλίψη , γιατί ο κ. Αϊντε χωρίς να ακούσει ή να μεταφέρει πρώτα και πάνω από όλα θέσεις, τείνει να υιοθετήσει θέσεις που εκφράζονται από τη μια πλευρά.

Ο Κύπριος πρόεδρος κάλεσε τον κ. Αϊντε «να συνειδητοποιήσει ότι με δηλώσεις ή με εκφοβισμούς επιτυγχάνονται τα αντίθετα αποτελέσματα». Επίσης, ο πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι ο κ. Αιντε «προσπαθεί να μη βλέπει τις απειλές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και το κλίμα δυσπιστίας που δημιουργείται μέσα από τις διάφορες navtex και την παρουσία του Barbaros ( στην κυπριακή ΑΟΖ)». Μπαρμπαρός. Δεν εκτιμά το γεγονός ότι εγώ εκπροσωπώντας την ελληνοκυπριακή κοινότητα δεν έχω αποχωρήσει όχι για την αναφορά σε ιστορικά γεγονότα, αλλά για πραγματική απειλή εναντίον της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι ο κ. Αϊντε βιάζεται, όπως έπραξε και στο παρελθόν. «Και τον είχα προειδοποιήσει ότι το μόνο που θα φέρουμε είναι την απογοήτευση στον Κυπριακό Ελληνισμό που κάθε φορά ανεβάζουμε τις προσδοκίες και στο τέλος βρισκόμαστε εκτεθειμένοι στην αδιαλλαξία θέσεων που δεν επιτρέπουν να προχωρήσουμε στο επιθυμητό», πρόσθεσε. Επίσης, ο κ. Αναστασιάδης απέδωσε την βιασύνη του κ. Αϊντε και με τις γενικές εκλογές, που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο, στη χώρα του , την Νορβηγία.

Αυτό που με ενδιαφέρει, τόνισε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, είναι να γνωρίζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ότι «γίνονται συνομιλίες υπό καθεστώς απειλών και αυτό είναι αδιανόητο, είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

 

About Author