Νέος πρόεδρος της Γαλλίας ο Εμανουέλ Μακρόν: “Ανοίγει μια νέα σελίδα ελπίδας”

Ο κεντρώος Εμμανουέλ Μακρόν είναι ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πριν λίγο…

Ο Μακρόν εξασφαλίζει ποσοστό 65,5% έως 66,1% των ψήφων, έναντι της αντιπάλου του, της ακροδεξιάς Μαριν Λεπέν, η οποία συγκεντρώνει ποσοστό 33,9% έως 34,5%.

«Ανοίγει μια νέα σελίδα, αυτή της ελπίδας και της εμπιστοσύνης που αποκαθίσταται», δήλωσε πριν από λίγο ο νικητής των προεδρικών εκλογών Εμανουέλ Μακρόν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Νεότερη πρόβλεψη πριν λίγο δίνει στον Μακρόν 65,9% και στη Λεπέν 34,1%

Ως προς την αποχή εκτιμούν οτι θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη, (μετά την επικράτηση Πομπιντού το 1969), στο ιστορικό της πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας. Με βάση επίσης τα βελγικά ΜΜΕ, περιπου το 10% των Γάλλων αναμενεται οτι θα επιλέξουν να ρίξουν στην κάλπη άκυρο ή λευκό ψηφοδέλτιο.

Μεταξύ αυτών ίσως και ο Αλαίν Ντελόν ο οποίος σε συνέντευξή του σε βελγική εφημερίδα, αφού υπενθυμίζει οτι στον πρώτο γύρο ψήφισε Φιγιόν δηλώνει πως πολλοί Γάλλοι είναι «σε κατάσταση πανικού» και οτι το λευκό είναι ίσως μια λύση.

Οι πρώτες μετρήσεις των Γαλλικών exit polls, όπως θα δείτε παρακάτω, παντως δίνουν στον Εμανουέλ Μακρόν από 53,5 έως 67%.

Πρόβλεψη για αποχή στο 26%, πάνω από έξι μονάδες πάνω από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2012.

 

 

About Author