Έϊντε αλά Τούρκα: Έμμεση απειλή από τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ

Ανησυχία εκφράζει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε για μια πιθανή ένταση στο θέμα του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Εκτιμά πως χωρίς επίλυση του Κυπριακού οι έρευνες φυσικού αερίου θα είναι δύσκολες. Η προσπάθεια του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ είναι σαφής: “Παίζει” το τουρκικό χαρτί της πρόκλησης διπλωματικού (σε πρώτη φάση) “θερμού επεισοδίου” σχετικά με τις έρευνες για φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ.

Την ώρα που το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros παραβιάζει τα χωρικά ύδατα της Κύπρου και απαντά με…οθωμανικά εμβατήρια στις ειδοποιήσεις του κυπριακού λιμενικού (!), ο Έίντε στέλνει, μέσω του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων, το δικό του μήνυμα προς τη Λευκωσία και τις εταιρείε ςπου έχουν αναλάβει τις έρευνες, ευθυγραμμιζόμενος -αλλά πιο…διπλωματικά- με το τουρκικό διάβημα προς τον ΟΗΕ.

Ο Έϊντε προειδοποιεί επί τις ουσίας πως οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό παρεμποδίζονται από τις έρευνες που νομίμως διεξάγει η κυπριακή κυβέρνηση στα όρια της ΑΟΖ και αποκαλύπτει την πρόθεσή του τα κοιτάσματα φυσικού αερίου να μπορούν κι αυτά στην πλάστιγγα μιας νέας διάσκεψης τύπου Γενεύης.

Στη συνέντευξή του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε είπε ότι μετά την διακοπή των διαπραγματεύσεων για δύο μήνες , με την επανέναρξη του διαλόγου και τη συνάντηση των δύο ηγετών υπήρξε πρόοδος. Ο Έιντε είπε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν το θέμα που αποκαλείται ‘4 ελευθερίες’, θέματα όπως τη διακίνηση σε όλη τη χώρα και την εγκατάσταση και το πως θα διασφαλιστεί η παραμονή της Τ/κ κοινότητας στα δικά τους σπίτια και τη δική τους πολιτεία.

“Μπορώ να πω ότι υπήρξε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι θα κλείσει το παράθυρο ευκαιρίας. Ο χρόνος μας είναι περιορισμένος και πρέπει να τον αξιολογήσουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο”, ανέφερε. Ο Έιντε είπε ότι υπήρξε πρόοδος και στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, του εδαφικού, της ασφάλειας και των εγγυήσεων, προσθέτοντας ότι αυτά τα ζητήματα θα λυθούν. “Πιστεύω ότι και οι δύο ηγέτες θέλουν λύση. Το πραγματικό πρόβλημα εάν οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να κάνουν αυτή την τελευταία κίνηση για να περάσουν από δύο διαφορετικά συστήματα, σε ένα ενιαίο σύστημα, εάν είναι αρκετά ισχυρή η βούληση για να κάνουν το τελευταίο βήμα για ένα κοινό ομόσπονδο μέλλον”, ανέφερε.

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών κλήθηκε επίσης να σχολιάσει επιστολή του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά στον ΓΓ του ΟΗΕ με την οποία κατηγορούσε για μεροληπτική στάση τον ίδιο τον Έιντε. “Εγώ είμαι υπέρ της λύσης και όλων στο νησί. Η δουλειά μου είναι να εργάζομαι με όλους και κάνω το καλύτερο που μπορώ για να βοηθήσω τους ηγέτες να βρουν λύση. Γνωρίζω ότι αυτού του είδους οι κατηγορίες θα γίνονταν και πριν αποδεχτώ αυτά τα καθήκοντα”, είπε.

Σχολιάζοντας δήλωση του κατοχικού ηγέτη ότι ‘τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να βοηθήσουν περισσότερο ο Έιντε είπε:

“Είναι χαρά μου να το κάνω αυτό. Ασφαλώς αν και από τους δύο ηγέτες λάβω αυτή την αρμοδιότητα ,αλλά πρέπει να έρθουν οι ηγέτες με προτάσεις σε μένα. Συμφωνώ με την άποψη του κ. Ακιντζί αλλά αυτό πρέπει να είναι επιθυμία και των δύο ηγετών”. Ο Έιντε δήλωσε πως ανησυχεί ότι οι προεδρικές εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία θα επηρεάσουν τις διαπραγματεύσεις καθώς επίσης για τον κίνδυνο η προεκλογική εκστρατεία να επισκιάσει τη διαδικασία. Σύμφωνα με το Ανατολού ο Έιντε σχολίασε και τα σχέδια της Κυπριακής Δημοκρατίας να ξεκινήσει γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο τον Ιούλιο. “Ανησυχώ για ένα πιθανό ‘δράμα’ σχετικά με τις διαφωνίες στο θέμα των ερευνών φυσικού αερίου στην Μεσόγειο. Το θέμα της ενέργειας είναι από τα καλύτερα επιχειρήματα για την επίλυση.

Εάν ενωθεί η Κύπρος και βρεθεί μια πολιτική λύση, οι πλευρές μπορεί να κάνουν από κοινού έρευνες και το Ισραήλ, η Τουρκία μπορούν να συνεργαστούν και με όλους που ενδιαφέρονται για δημιουργία ενός δικτύου φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Διαφορετικά οι έρευνες φυσικού αερίου θα είναι πολύ δύσκολες. Όταν λέμε ότι το παράθυρο ευκαιρίας κλείνει αναφέρομαι σε αυτές τις δύο καταστάσεις”. είπε. Ο Έιντε ανέφερε ότι ο χρόνος πρέπει να χρησιμοποιηθεί σωστά χωρίς να μετατραπεί σε ‘μια δραματική διαμάχη’ το θέμα των ερευνών φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι πρέπει να βρεθεί πολιτική λύση.

Σε ερώτηση εάν θα υπάρξει νέα διάσκεψη στη Γενεύη, ο Έιντε ανέφερε ότι “οι Αναστασιάδης και Ακιντζί συμφωνούν να πάνε στην Γενεύη αλλά προηγουμένως πρέπει να κάνουμε την εργασία μας. Πρέπει η επόμενη διάσκεψη της Γενεύης να είναι εποικοδομητική και να ληφθούν αποφάσεις που να μας οδηγήσουν σε αποτέλεσμα”, ανέφερε. Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε πως πολλοί και στις δύο πλευρές του νησιού λένε ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για την λύση του Κυπριακού, αλλά ο ίδιος αξιολογεί ότι αυτή είναι η καλύτερη ευκαιρία. “Δεν ξέρω τί θα γίνει στο μέλλον αλλά αυτή την ευκαιρία αν δεν την αξιοποιήσουμε τώρα είναι κρίμα, με την αναβολή της δεν θα φτάσουμε σε καλύτερο αποτέλεσμα”, είπε.

Πηγή: mignatiou.com, ΚΥΠΕ

About Author