Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ: “Μασάζ” στους βουλευτές, επίθεση στη Ν.Δ για τα αντίμετρα

Με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα θα ανοίξουν οι εργασίες της συνεδρίασης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στις 11 στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανεβάσει τους πολιτικούς τόνους με την αξιωματική αντιπολίτευση σε ότι αφορά τη συμφωνία με τους Θεσμούς, ενόψει και της ψήφισης των μέτρων και αντιμέτρων.

Στόχος να έχουν ψηφιστεί έως τις 16- 17 Μαΐου, ώστε στο Eurogroup στις 22 Μαΐου να μην υπάρξει περιθώριο για καμία πλευρά να καταλογίσει στην ελληνική κυβέρνηση καθυστέρηση, και με αυτόν τον τρόπο να δοθεί έστω και το παραμικρό πάτημα για περαιτέρω παράταση της λύσης στο χρέος. Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά θα ακολουθήσει η θετική έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και κατόπιν να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αποφασίστηκε, μετά από πρόταση του πρωθυπουργού, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, να κατατεθούν τα αντίμετρα της συμφωνίας σε πολλά χωριστά άρθρα δηλαδή κάθε αντίμετρο και ένα άρθρο.

Η απόφαση είναι προφανές ότι θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην αξιωματική αντιπολίτευση η οποία αρνείται να ψηφίσει τα θετικά μέτρα.

Καθότι υπάρχουν οι γνωστές διαφορές ανάμεσα στο Ταμείο και τη Γερμανία, υπάρχει πιθανότητα να χρειαστούν μερικές μέρες παραπάνω, ωστόσο, όπως υπογράμμιζουν κυβερνητικές πηγές στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, «το βασικό σενάριο για το οποίο εργάζονται όλες οι πλευρές, είναι να υπάρξει συνολική συμφωνία στις 22 Μαίου».

Κατά τους κύκλους αυτούς, υπάρχει από όλες τις πλευρές η διάθεση να γίνει το συντομότερο δυνατόν, μετά την συνολική συμφωνία, η δοκιμαστική έξοδος της χώρας στις αγορές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού ο υπουργός Οικονομικών προχώρησε σε ενημέρωση για τη διαπραγμάτευση. Έκανε μια καταγραφή των αρχικών απαιτήσεων των δανειστών σε σχέση με την κατάληξη που υπήρξε τελικά σε αυτά τα ζητήματα.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε στην έκθεση που δημοσιοποίησε το Γραφείο του Προϋπολογισμού της Βουλής την ημέρα που έκλεισε η τεχνική συμφωνία.

Συγκεκριμένα, σχολίασε σκωπτικά ότι η αμεροληψία του επικεφαλής του, Παναγιώτη Λιαργκόβα έχει αμβλυνθεί το τελευταίο διάστημα.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά την ομιλία Τσίπρα στο υπουργικό Συμβούλιο.

About Author