Νέα κλιμάκωση από Άγκυρα με στόχο…Καστελόριζο και Κυπριακή ΑΟΖ

Η Τουρκία εξέδωσε χθες NAVTEX, με την οποία αποκλείει κυριολεκτικά το Καστελόριζο παραβιάζοντας κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου και προκαλώντας την ελληνική κυβέρνηση στον ύψιστο βαθμό.

H Τουρκία εξέδωσε την NAVTEX, λίγη ώρα μετά την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης για την μη έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, κάτι που διπλωματικές πηγές στην Αθήνα εκλαμβάνουν ως κλιμάκωση. Πληροφορίες του anatropinews.gr αναφέρουν πως στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν αυξήσει την ετοιμότητά τους στην παρατήρηση των τουρκικών κινήσεων σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο, ενώ ο Πάνος Καμμένος επανέλαβε σε συνομιλητές του ότι η Άγκυρα κινείται στην κυπριακή ΑΟΖ με πρόθεση να δημιουργήσει τετελεσμένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: “Casus Belli” στις εταιρείες Eni και Total με προκλητική κίνηση της Τουρκίας και στόχο να διακοπούν οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ

Η Τουρκία με την συγκεκριμένη NAVTEX, η οποία αφορά ανθυποβρυχιακή δραστηριότητα πλοίου του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, αναμενόταν να αποκλείσει το Καστελόριζο για 4 ώρες τα ξημερώματα. ΧΘΕΣ, η Αγκυρα προχώρησε στην έκδοση νέων Navtex (Navigational Telex), συνεχίζοντας το παιχνίδι των προκλήσεων. Ο σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε οδηγίες προς ναυτιλομένους σύμφωνα με τις οποίες δέσμευσε περιοχή νότια της Πάφου για σήμερα 4 Μαΐου.Η μία αφορούσε άσκηση κατά την οποία σκάφος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού θα εκτελούσε ρυμούλκηση υποβρυχίου καλωδίου σε περιοχή που βρίσκεται εντός του τεμαχίου «6» της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ η δεύτερη Navtex δέσμευε περιοχή εντός των τεμαχίων «6» και «10» για ασκήσεις με πραγματικά πυρά από τις 09:00 μέχρι τις 13:00.

Την ίδια ώρα, με άλλη Navtex δεσμεύει πάλι περιοχές εντός των τεμαχίων «6» και «7» για ασκήσεις με πραγματικά πυρά σήμερα Παρασκευή 5 Μαΐου από τις 05:00 μέχρι τις 07:00. Εξάλλου, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros» διεξάγει «έρευνες» σε περιοχή στον κόλπο της Αμμοχώστου που επίσης παράνομα έχει δεσμεύσει η Άγκυρα.

Στον χάρτη σημειώνονται με κόκκινα τετράγωνα οι περιοχές που έχει δεσμεύσει η Τουρκία.

Διπλωματικός συναγερμός στη Λευκωσία

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:

Οι κίνδυνοι που προκύπτουν από τις ενέργειες των Τούρκων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη για τους πολίτες ξένων κρατών τέθηκαν από τη Λευκωσία ενώπιον ξένων διπλωματών, στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, μετά την έκδοση «οδηγίας προς ναυτιλλομένους» από την Τουρκία για την πραγματοποίηση άσκησης με πραγματικά πυρά, η κυπριακή κυβέρνηση απευθύνθηκε προς χώρες οι οποίες έχουν εμπλοκή στις έρευνες που διεξάγονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ και πλησίον της περιοχής που έχει δεσμεύσει η Τουρκία. Συγκεκριμένα, από το υπουργείο Εξωτερικών πέρασαν διπλωμάτες ευρωπαϊκών και άλλων ενδιαφερόμενων χωρών.

Κατά τις συναντήσεις η Λευκωσία τούς ενημέρωσε για τους κινδύνους που διατρέχουν οι πολίτες τους λόγω των τουρκικών ενεργειών. Η κυπριακή κυβέρνηση ενημέρωσε σχετικά και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μια κίνηση η οποία αποσκοπούσε και στο να προλάβει τυχόν παρερμηνείες ή παραλείψεις από μέρους του Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Η Τουρκία επρόκειτο να πραγματοποιήσει και σήμερα άσκηση με πραγματικά πυρά σε περιοχή όπου βρίσκονται τα οικόπεδα 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ. Η σημερινή άσκηση, σύμφωνα με την τουρκική Navtex, είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί μεταξύ 5 και 7 το πρωί. Η χθεσινή άσκηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 9 το πρωί και 1 το μεσημέρι και ήταν επίσης με πραγματικά πυρά. Το γεγονός ότι η άσκηση των Τούρκων πραγματοποιείται σε μια περιοχή όπου κινείται ερευνητικό πλοίο, στο οποίο επιβαίνουν πολίτες ευρωπαϊκών χωρών, δημιουργεί πρόσθετα θέματα, για τα οποία η Λευκωσία φρόντισε να ενημερώσει τα ενδιαφερόμενα μέρη, υποδεικνύοντας τούς κινδύνους που διατρέχουν οι δικοί τους πολίτες λόγω των τουρκικών ενεργειών.

Ο Μουσταφά Ακιντζί επιχείρησε χθες να κρυφτεί πίσω από τις τουρκικές προκλήσεις, αξιώνοντας τον τερματισμό των ερευνών στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Παράλληλα, ανεβάζοντας τους τόνους προειδοποίησε πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τον Ιούλη, τότε το ψευδοκράτος θα πορευθεί μόνο του ως «ΤΔΒΚ». Τοποθέτηση που πάει και προς την Τουρκία και όσους στα κατεχόμενα υποστηρίζουν την προσάρτηση.

Αλλάζει στάση το Ισραήλ;

Ανησυχία επικρατεί σε Αθήνα και Λευκωσία, πάντως, με αφορμή δηλώσεις Ισραηλινού αξιωματούχου σχετικά με τις κινήσεις της Άγκυρας με την παρουσία του ερευνητικού σκάφους Barbaros εντός των περιοχών της κυπριακής ΑΟΖ όπου ξένες εταιρείες διεξάγουν έρευνες. Το τελευταίο διάστημα Ισραήλ και Τουρκία έχουν έρθει πιο κοντά και σχεδιάζουν διεύρυνση της συνεργασίας τους για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και κατασκευή αγωγού που θα περνάει από την Τουρκία.

File PHOTO: Israeli Prime Minister Benjmain Netanyahu holds a joint press conference with the President of Cyprus, Nicos Anastasiades. EPA, JIM HOLLANDER, POOL

Δεν έχει αλλάξει η θέση του Ισραήλ αναφορικά με το φυσικό αέριο και αυτό έχει ξεκαθαριστεί προς την κυπριακή Κυβέρνηση, αναφέρεται σε ανάρτηση του επίσημου λογαριασμού της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Κύπρο, στο twitter. Συγκεκριμένα, στο μήνυμα που αναρτήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης αναφέρεται: «#Ισραήλ – #Κύπρος – Αέριο – η θέση μας δεν έχει αλλάξει.

Καμία ανάμειξη στις σχέσεις άλλων κρατών. Αυτό ξεκαθαρίστηκε προς την κυβέρνηση της #Κύπρου». Το σχετικό τηλεγράφημα δημοσιεύτηκε στο mignatiou.com, δεν είναι, ωστόσο, αρκετό για να διασκεδαστούν οι ανησυχίες σε Αθήνα και Λευκωσία.

Προβληματισμός

Προβληματισμό προκαλούν οι δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή Ενέργειας του Ισραήλ, Σαούλ Μέριντορ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ των ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός», στην ΑΟΖ βορείως της Κύπρου, έγραψε ο Μάριος Πούλλαδος στο Sigmalive. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, δήλωσε πως «κάθε έρευνα που διεξάγεται στην περιοχή μπορεί να δώσει πολλά στοιχεία για να κατανοήσουμε καλύτερα την υποθαλάσσια γεωλογία», προσθέτοντας πως το Ισραήλ είναι υπέρ των τουρκικών, των αιγυπτιακών και των εξερευνήσεων της «Νότιας Κύπρου», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Θα χαρούμε να μοιραστούμε την εμπειρία μας και το τι κάναμε στο Ισραήλ με τους Τούρκους φίλους μας», είπε. Επιπλέον, ο κ. Μέριντορ αναφέρθηκε στο Κυπριακό, τονίζοντας πως η μη επίλυσή του δεν αποτελεί εμπόδιο για μεταφορά του αγωγού από το Ισραήλ στην Τουρκία. «Το Ισραήλ δεν μπορεί να πάρει θέση σε αυτό το πολύπλοκο ζήτημα εξαιτίας των εξαγωγών φυσικού αερίου. Μπορώ να πω, φυσικά, ότι θα είμαστε πολύ χαρούμενοι αν το ζήτημα μπορεί να λυθεί και δεν είμαι βέβαιος ότι αποτελεί προϋπόθεση για τον αγωγό μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας. Δεν μπορώ να πω περισσότερα, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε έναν τρόπο να περάσουμε τον αγωγό από τα ανατολικά της Κύπρου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τι θα γίνει με τον East Med

Όσον αφορά τη συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ, της Ελλάδας, της «Ελληνικής Κύπρου» και της Ιταλίας για την κατασκευή του αγωγού East Med στις αρχές Απριλίου, ο Μέριντορ δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν βλέπει το έργο ως ανταγωνιστή των έργων με την Τουρκία και την Αίγυπτο. «Πρέπει να έχουμε διαδρόμους. Ένας από τους διαδρόμους είναι με την Τουρκία και δεν βρίσκεται σε ανταγωνισμό με τον αγωγό East Med ή με τις εγκαταστάσεις αιγυπτιακών εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου. Αυτοί είναι διάδρομοι και όλοι οι διάδρομοι είναι σημαντικοί για την εξαγωγική στρατηγική του Ισραήλ, αφού έχουμε βρει αρκετό φυσικό αέριο και έχουμε πολύ περισσότερo αέριο για εξόρυξη», πρόσθεσε.

Συμφωνία τους επόμενους μήνες Αναφερόμενος στην πιθανότητα ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Άγκυρας και Τελ Αβίβ, είπε πως οι δυο πλευρές θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσουν σχετικά με τις εμπορικές λεπτομέρειες ενός αγωγού πριν υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος. «Έχουμε ήδη μιλήσει γι’ αυτές τις λεπτομέρειες. Θα διεξαγάγουμε πολλές συναντήσεις τους επόμενους δύο μήνες και ελπίζω ότι αυτές οι συναντήσεις θα δώσουν ισχυρά αποτελέσματα. Είμαι αισιόδοξος για τη μεταφορά αερίου του Ισραήλ μέσω της Τουρκίας, καθώς έχουμε πάρει πολύ σοβαρά την όλη διαδικασία», φέρεται να δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu. Ο κ. Μέριντορ είπε, επίσης, πως δεν θα μπορούσε να δώσει ακριβή ημερομηνία για την επίτευξη συμφωνίας, αλλά η ισραηλινή πλευρά θέλει να ολοκληρώσει την όλη διαδικασία μεταφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη το συντομότερο δυνατό.

«Οι τουρκικές και ισραηλινές εταιρείες συζητούν επί του παρόντος έναν πιθανό αγωγό φυσικού αερίου, που θα κατασκευαστεί μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας για τη μεταφορά αερίου στην Ευρώπη, και οι δύο κυβερνήσεις υποστήριξαν τη διαδικασία», σημείωσε ο Μέριντορ. «Οι συνομιλίες μας έχουν πάει πολύ καλά. Είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία, η οποία θα είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Τουρκία πιθανότατα θα λάβει 5-10 δις κυβικά πόδια φυσικού αερίου από τον εν λόγω αγωγό σε ετήσια βάση.

Συνεργασία Κύπρου-Αιγύπτου

Την ίδια ώρα, πάντως, ο Υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πλούτων της Αιγύπτου, Τάρεκ Ελ Μόλα, δήλωσε πως οι πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στη Μεσόγειο καθιστούν επιτακτική την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου. Σε συνέντευξή του στην αγγλόφωνη αιγυπτιακή εφημερίδα Daily News, ο Αιγύπτιος υπουργός έδωσε έμφαση στην τριμερή συμφωνία για συνεργασία στον τομέα της μεταφοράς φυσικού αερίου από τα πεδία της Αιγύπτου και της Κύπρου στην Ευρώπη. «Αυτό», είπε, «συμπληρώνει τη δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου από την Κύπρο προς την Αίγυπτο προς αμοιβαίο όφελος και την υποστήριξη της στρατηγικής συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, η οποία εξυπηρετεί τον σημερινό προσανατολισμό και τη στρατηγική της Αιγύπτου για να καταστεί περιφερειακός εμπορικός κόμβος για την ενέργεια στην περιοχή». Σύμφωνα, μάλιστα, με τον ίδιο, στόχος της τριμερούς συνεργασίας είναι η βέλτιστη εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της περιοχής. Ο Τάρεκ Ελ Μόλα εξήγησε πως ο στρατηγικός στόχος της Αιγύπτου να αναδειχθεί σε κόμβο εμπορίας ενέργειας στην περιοχή υπηρετείται από τις αιγυπτο-κυπριακές συμφωνίες για μεταφορά φυσικού αερίου, περιλαμβανομένου του αμοιβαία επωφελούς, όπως σημείωσε, αγωγού μεταξύ των δυο χωρών.

Πηγή: mignatiou.com

About Author