Κοινοτικός αξιωματούχος: Το πολύ στα τέλη Ιουνίου η εκταμίευση της δόσης

Την άποψη ότι η ψηφοφορία για την έγκριση της συμφωνίας στις 16 Μαΐου από τη Βουλή θα οδηγήσει σε μια θετική αποτίμηση στο Eurogroup της 22ας Μαΐου εξέφρασε κοινοτικός αξιωματούχος ο οποίος πρόσθεσε ότι η εκταμίευση της δόσης θα χρειαστεί 4 με 5 εβδομάδες.

Υποστήριξε ότι παραμένει στόχος η επίτευξη συνολικής συμφωνίας στη συνεδρίαση της του Eurogroup και πρόσθεσε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Αθήνα μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών περιλαμβάνει ένα πολύ φιλόδοξο πακέτο μεταρρυθμίσεων και, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, θα πρέπει να εφαρμοστούν συνολικά 140 προαπαιτούμενες δράσεις. Από αυτές, οι 40 έχουν ήδη εφαρμοστεί, ενώ τα τρία τέταρτα από τις 100 εκκρεμείς δράσεις αφορούν νομοθεσία που πρέπει να ψηφίσει η Βουλή.

Επιπλέον ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως εφόσον επιτευχθεί η πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, θα χρειαστούν τέσσερις με πέντε εβδομάδες για να γίνει η εκταμίευση, ενώ το ΔΝΤ χρειάζεται ακόμα περισσότερο χρόνο για να αποφασίσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, βάσει των εσωτερικών του διαδικασιών.

Σε σχέση με τη στήριξη της αντιπολίτευσης σχολίασε ότι καλό είναι σε γενικές γραμμές να υπάρχει ευρεία στήριξη των μεταρρυθμίσεων. Σημείωσε δε ότι το ΔΝΤ, ελλείψει συνέχειας, θα μπορούσε και να ζητήσει διαβεβαιώσεις από την ΝΔ, καθώς η συνέχεια του κράτους είναι σημαντική για το Ταμείο.

Ο αξιωματούχος που μίλησε στον Τύπο, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, αποκάλυψε, μάλιστα, ότι οι Θεσμοί έχουν αναθεωρήσει το επίπεδο της ανάπτυξης για το 2017 από 2,7% σε 2%.

Παρόλα αυτά, όμως, η πλευρά της Κομισιόν συνεχίζει και εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα πετύχει τους στόχους όλων των επομένων ετών και θα έχει το περιθώριο να εκτελέσει και τα αντισταθμιστικά επεκτατικά μέτρα (μειώσεις φόρων εισοδήματος, μείωση εταιρικού φόρου και τα κοινωνικά μέτρα για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες).

Συγκεκριμένα, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι η Κομισιόν και η ΕΕ συμφώνησε με το ΔΝΤ και την Ελλάδα σε ένα μικρό πρόσθετο πακέτο (που ήταν ήδη γνωστό) για το όποιο κενό δημιουργηθεί το 2018 και ένα ξεχωριστό πακέτο από φορολογικά μέτρα και το συνταξιοδοτικό για το 2019 και 2020.

Σε σχέση με το σκέλος που αφορά το 2018, τα προληπτικά μέτρα δεν ξεπερνούν το 0,2% του ΑΕΠ, ενδεχομένως δεν θα χρειαστούν (αυτόματος κόφτης) και ο μόνος λόγος να μην φτάσει η Ελλάδα το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% εκείνη τη χρονιά, όπως είπε, μπορεί να είναι η εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος -που κατά τον αξιωματούχο είναι απόλυτα απαραίτητο.

Κατά τον αξιωματούχο είναι εξαιρετικά πιθανό η υπέρβαση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016 (κατά την eurostat 4,2 σε όρους προγράμματος) να είναι επαναλαμβανόμενη για τα επόμενα έτη.

Εξήγησε δε ότι αυτή οφείλεται σε τρεις λόγους: το ύψος της ανάπτυξης και το τελικό ύψος των δημοσιονομικών εσόδων, την απόδοση των μεταρρυθμίσεων που είχαν γίνει στο παρελθόν και προσωρινούς παράγοντες, όπως κέρδη των ελληνικών τραπεζών που μεταβιβάστηκαν στον προϋπολογισμό.

Σημείωσε, όμως, ότι δεν είναι εύκολο το ποσοστό που ανακοινώθηκε να αποσυσκευαστεί σε τακτοποιημένες κατηγορίες, επισημαίνοντας ότι ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της υπεραπόδοσης είναι στην πλευρά των εσόδων, συμβαίνει σε όλες τις πλευρές των εσόδων, και δίνει στη τρόικα βεβαιότητα ότι δεν είναι ένα προσωρινό φαινόμενο.

Παραδέχθηκε, όμως, ότι υπάρχει ένα σημαντικό διαρθρωτικό φαινόμενο σε αυτό το ποσοστό, όπως αποτελέσματα των μεγάλων αλλαγών το 2015 και το 2016 τις διαρθρωτικές αλλαγές και την ανά μήνα υπεραπόδοση (παράδειγμα αλλαγής ΦΠΑ στα νησιά), οι δαπάνες ήταν μικρές ιδίως σε σχέση με τις δημόσιες επενδύσεις, καθώς αυτές εξαρτώνται από τα ευρωπαϊκά κεφάλαια.

Η κυβέρνηση το 2016 είχε πολύ αυστηρό έλεγχο των δαπανών, είπε ο αξιωματούχος.

Τέλος, ο αξιωματούχος κατέγραψε το περιεχόμενο της συμφωνίας για τα εργασιακά, περιλαμβανομένης της αποκατάστασης των συλλογικών διαπραγματεύσεων και το άνοιγμα των δικτύων ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των 140 δράσεων της αξιολόγησης, οι 40 έχουν εκτελεστεί, 60 θα νομοθετηθούν στο επόμενο διάστημα, έως τις 18 του μήνα και οι υπόλοιπες αργότερα -κάτι που θα επιτρέψει στην τρόικα να υποβάλει θετική έκθεση συμμόρφωσης στο επόμενο eurogroup.

Σε σχέση με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ο αξιωματούχος σημείωσε ότι το νέο πλάνο περιλαμβάνει τις κρατικές επιχειρήσεις ύδρευσης – επιχειρήσεις του τομέα των μεταφορών, την τηλεφωνική εταιρεία – την εταιρεία ηλεκτρισμού κλπ.

Η διοίκηση του σχετικού Ταμείου, όπως είπε, θα ήταν επαγγελματική για να αποφευχθεί η αδικαιολόγητη πολιτική επιρροή στην καθημερινή λειτουργία του.

Επανέλαβε δε ότι ο στόχος του Υπερταμείου είναι να παράξει αξία 50 δισ.ευρώ, όχι όμως απαραίτητα από πώληση στοιχείων.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο αξιωματούχος περιορίστηκε να αναφέρει ότι για το ΔΝΤ εκκρεμεί η απόφαση για τα μέτρα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, κάτι το οποίο αποτελεί αντικείμενο των τρεχουσών συζητήσεων σε άλλο επίπεδο.

Η τρέχουσα συμφωνία είναι επαρκής για να φέρει μαζί με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα το ΔΝΤ πίσω στο πρόγραμμα, εκτίμησε.

Ο αξιωματούχος εκτίμησε ότι πολύ γρήγορα η Ελλάδα θα επιστρέψει στην κανονικότητα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με διατηρήσιμα πλεονάσματα της τάξης του 2%, απέφυγε, όμως, να επεκταθεί για την περίοδο μετά το πρόγραμμα, καθώς όπως επεσήμανε πρέπει πρώτα το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί.

Ο αξιωματούχος δεν σχολίασε σε κανένα σημείο τρέχουσες διαπραγματεύσεις. όπως αυτές για τα πλεονάσματα ή τα μέτρα του χρέους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, real.gr

About Author