Σε χωριστά άρθρα τα αντίμετρα – Σκωπτικό σχόλιο Τσακαλώτου για Λιαργκόβα

Έως τις 16 – 17 Μαΐου θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί μέτρα και αντίμετρα, ώστε στο Eurogroup στις 22 Μαΐου να μην υπάρχει καμία δικαιολογία και να προχωρήσει η συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους.

Με αυτό το σκεπτικό κινείται πλέον το κυβερνητικό επιτελείο το οποίο σε πολιτικό επίπεδο έπειτα από πρόταση του πρωθυπουργού αποφάσισε να καταθέσει προς ψήφιση τα αντίμετρα το καθένα σε χωριστό άρθρο.

Στόχος όλων των πλευρών, τονίζουν οι κύκλοι αυτοί, ως προς το χρονοδιάγραμμα για το χρέος, είναι να υπάρξει συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος στο Eurogroup της 22ας Μάη, ώστε η έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους να είναι θετική και έτσι να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Καθότι υπάρχουν οι γνωστές διαφορές ανάμεσα στο Ταμείο και τη Γερμανία, υπάρχει πιθανότητα να χρειαστούν μερικές μέρες παραπάνω, ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, «το βασικό σενάριο για το οποίο εργάζονται όλες οι πλευρές, είναι να υπάρξει συνολική συμφωνία στις 22 Μαΐου».

Κατά τους κύκλους αυτούς, υπάρχει από όλες τις πλευρές η διάθεση να γίνει το συντομότερο δυνατόν, μετά την συνολική συμφωνία, η δοκιμαστική έξοδος της χώρας στις αγορές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού ο υπουργός Οικονομικών προχώρησε σε ενημέρωση για τη διαπραγμάτευση. Έκανε μια καταγραφή των αρχικών απαιτήσεων των δανειστών σε σχέση με την κατάληξη που υπήρξε τελικά σε αυτά τα ζητήματα.

Μίλησε για το χρέος και σχολίασε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης και δη της αξιωματικής ότι η κυβέρνηση δεν κέρδισε τίποτα για το χρέος, σημειώνοντας ότι και μετά την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας, πλέον σε όλη την Ευρώπη συζητείται και τίθεται το θέμα του χρέους.

Ο κ. Τσακαλώτος επιπλέον σημείωσε ότι θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες έως τις 16- 17 Μαΐoυ, ώστε έως το Eurogroup να μην έχει καμία πλευρά καμιά δικαιολογία για παράταση της λύσης για το χρέος.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε στην έκθεση που δημοσιοποίησε το Γραφείο του Προϋπολογισμού της Βουλής την ημέρα που έκλεισε η τεχνική συμφωνία. Συγκεκριμένα, σχολίασε σκωπτικά ότι η αμεροληψία του επικεφαλής του, Παναγιώτη Λιαργκόβα έχει αμβλυνθεί το τελευταίο διάστημα.

 

Εξάλλου, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζει το πρωί της Παρασκευής, στις 11:00, υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Ως προς την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Πεκίνο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι εκεί θα προχωρήσουν οι διακρατικές συμφωνίες με την Κίνα που αποτελεί στρατηγικό εταίρο της Ελλάδας και θα προωθηθούν επενδυτικές διαδικασίες.

Σε ερώτηση με αφορμή το Ελληνικό, οι κυβερνητικοί κύκλοι σημείωσαν ευρύτερα ότι ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί ότι θα μπει ο ίδιος επικεφαλής ώστε όλα τα μεγάλα επενδυτικά πρότζεκτ να προχωρήσουν απρόσκοπτα.

 

About Author