“Παγίδα” διεύρυνσης του ΕΝΦΙΑ από το 2018 εφόσον δεν επιτευχθεί ο στόχος των 2,7 δισ.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και αλλαγής των συντελεστών στο φόρο ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) από το 2018 με βάση τη νέα συμφωνία με τους δανειστές.

Και τούτο διότι την ερχόμενη χρονιά θα πρέπει να λειτουργήσει το νέο σύστημα υπολογισμού των αξιών ακινήτων με ορατό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αποκλίσεις από τον εισπρακτικό στόχο των 2,7 δισ. ευρώ.

Πως θα συμβεί αυτό και ποιοι κινδυνεύουν

Το νέο σύστημα ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών με τις τρέχουσες εμπορικές τιμές θα πρέπει να κάνει πρεμιέρα το Μάρτιο του 2018. Κι εκεί, αν δεν υπάρξει παρέμβαση, θα αναδειχθεί η στρέβλωση που κρύβεται εδώ και χρόνια πίσω από τις πλασματικές Τιμές Ζώνης, με τις οποίες υπολογίζεται ως σήμερα η φορολογία των ακινήτων: Στις αποκαλούμενες «ακριβές» περιοχές οι εμπορικές τιμές έχουν κάνει «βουτιά» από το 2008 και μετά, πέφτοντας ακόμα και κάτω από τις αντικειμενικές αξίες, ενώ στις αποκαλούμενες «λαϊκές» συνοικίες, οι εξαρχής πολύ χαμηλές Τιμές Ζώνης εξακολουθούν να υπολείπονται των εμπορικών τιμών.

Εάν το νέο σύστημα «κουμπώσει» με αυτά τα δεδομένα, τότε θα έλθουν τα πάνω- κάτω κι επειδή οι ξένοι τεχνοκράτες αντιλήφθηκαν ότι υπάρχει κίνδυνος αποκλίσεων από τον εισπρακτικό στόχο των 2,7 δισ ευρώ- ο οποίος σημειωτέον δεν αλλάζει- φρόντισαν να βάλουν ασφαλιστικές δικλείδες στη συμφωνία.

Η κυβέρνηση ανέλαβε τη δέσμευση ότι αν κατά την εκκαθάριση του 2018 υπάρχουν ενδείξεις υστέρησης εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ, τότε θα πρέπει να διευρυνθεί η βάση του, καθώς και να αναπροσαρμοστούν οι συντελεστές του.

Πώς διευρύνεται η βάση; Καταργώντας ή περιορίζοντας εκπτώσεις και απαλλαγές, οι οποίες σήμερα “κοστίζουν” περίπου 88 εκατ. ευρώ και αφορούν σε πάνω από 1,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες με χαμηλό εισόδημα. Ποιοι θα θιγούν από την αναπροσαρμογή των συντελεστών; Κυρίως όσοι βρίσκονται σήμερα στα χαμηλά κλιμάκια του φόρου, λόγω των πολύ χαμηλών Τιμών Ζώνης που βρίσκονται τα ακίνητα τους, δηλαδή κυρίως όσοι κατοικούν στις αποκαλούμενες “λαϊκές” συνοικίες, εκτός αν το υπουργείο Οικονομικών αποφασίσει να μεταφέρει όλο το “βάρος” που θα δημιουργήσει το νέο σύστημα υπολογισμού αξιών, στις αποκαλούμενες “μεσαίες” και “μεγάλες” περιουσίες, οι οποίες ήδη υπερφορολογούνται με το “φουσκωμένο” από πέρσι Συμπληρωματικό Φόρο.

Ειδική περίπτωση είναι τα αγροτικά ακίνητα και είναι ενδεικτικό ότι από τη πρώτη στιγμή που στήθηκε ο ΕΝΦΙΑ, οι ξένοι τεχνοκράτες και ειδικά το ΔΝΤ επέμειναν ότι η φορολογία τους είναι υποτυπώδης, σχεδόν μηδενική κι αυτό προκαλεί στρεβλώσεις και αδικίες στην κατανομή των βαρών. Οι πιο σκανδαλώδεις περιπτώσεις είναι αυτές των δεκάδων περιοχών εκτός αντικεμενικού συστήματος, οι οποίες αν και στην πραγματικότητα αποτελούν “φιλέτα” (π.χ. στα νησιά των Κυκλάδων) κι έχουν μεγάλη εμπορική αξία, η αντικειμενική τους αξία είναι στα… Τάρταρα. Το πρώτο βήμα θα γίνει από φέτος, καθώς το υπουργείο Οικονομικών έχει προαναγγείλει τον ματαιωθέντα πέρσι συνυπολογισμό των αγροτεμαχίων στο Συμπληρωματικό Φόρο του ΕΝΦΙΑ και είναι πολύ πιθανό, πλέον, να έχουμε συνέχεια το 2018, όταν θα ενεργοποιηθεί το νέο σύστημα υπολογισμού αξιών.

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr, real.gr

About Author