Μ.Βρετανία: Δυνατό τεστ οι δημοτικές εκλογές ενόψει των βουλευτικών

Οι ψηφοφόροι προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για τις δημοτικές εκλογές σε πολλές περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου. Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αναμένει με αγωνία τα αποτελέσματα, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου.

Σχεδόν έναν μήνα πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου καλούνται σήμερα να εκλέξουν δημάρχους και δημοτικά συμβούλια σε πολλές περιοχές της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Αγγλίας. Οι σημερινή τοπική εκλογική αναμέτρηση δεν είναι σαν όλες τις προηγούμενες. Είναι οι πρώτες εκλογές στη μετά-Βrexit εποχή και θεωρούνται ως ένα πρώτο κρίσιμο τεστ για την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και το Κόμμα των Συντηρητικών. Ειδικότερα σήμερα στήνονται κάλπες στους δήμους της Σκωτίας και της Ουαλίας αλλά και σε 34 δήμους της Αγγλίας.

Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ήττα των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν ενώ ιδιαίτερα ενισχυμένο εμφανίζεται το Συντηρητικό Κόμμα της Τερέζα Μέι. Ως ισχυρός αντίπαλος των Συντηρητικών παρουσιάζεται βάσει δημοσκοπήσεων και το ευρωσκεπτικιστικό Ukip. Για πολλούς ψηφοφόρους, όμως, στο ζήτημα του Brexit οι Συντηρητικοί ακολουθούν πιο συγκροτημένη πολιτική σε αντίθεση με το Ukip, η επιχειρηματολογία του οποίου θεωρείται από πολλούς μη πειστική. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ελπίζουν επίσης ότι θα κερδίσουν έδαφος σε σχέση με το παρελθόν, λόγω της στάσης που κράτησαν απέναντι στο ενδεχόμενο ενός «σκληρού» Brexit.

Το αποτέλεσμα θα πρέπει να αναλυθεί με προσοχή

Αμφίβολο παραμένει ωστόσο κατά πόσο θέματα διεθνούς και ευρωπαϊκής πολιτικής, όπως η έξοδος της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ, θα επηρεάσουν πράγματι την ψήφο των πολιτών στις τοπικές κάλπες. Από τη μια πλευρά, ο Στιβ Τόμας από τον Σύνδεσμο Τοπικών Εκπροσώπων Ουαλίας εκφράζει τον φόβο ότι οι βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου θα επισκιάσουν τις δημοτικές εκλογές. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα Σάιμον Άσεργουντ από το Πανεπιστήμιο του Σάρεϋ, δεν θα πρέπει το όποιο αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών να υπερεκτιμηθεί. Θεωρεί ωστόσο ότι σε κάθε περίπτωση οι δημοτικές εκλογές θα στείλουν το δικό τους μήνυμα στα μεγάλα κόμμα ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών. «Θα περίμενε κανείς ότι οι Συντηρητικοί θα τα πάνε καλά. Εάν όμως δεν συμβεί κάτι τέτοιο, αυτό μπορεί να υποδηλώσει ότι και η νίκη της Μέι στις βουλευτικές εκλογές δεν θα είναι τόσο εύκολη», ανέφερε ο Σάιμον Άσεργουντ στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Επίσης οι δημοτικές εκλογές μπορεί να δώσουν και ένα πρώτο στίγμα για το τι μέλλει γενέσθαι στους κόλπους των Εργατικών. Για παράδειγμα, στο μητροπολιτικό δήμο του Μάνστεστερ φαβορί είναι για την ώρα ο πρώην βουλευτής των Εργατικών Άντι Μπέρχαμ. Όπως σημειώνει ο Σ. Άσεργουντ, εάν δεν καταφέρει να εκλεγεί, αυτό θα σημάνει ότι το Εργατικό Κόμμα βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Ας σημειωθεί ότι ο Μπέρχαμ έχει πάρει ήδη αποστάσεις από τις πολιτικές θέσεις του αρχηγού των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.

Τέλος στη Σκωτία θα αποτελέσει έκπληξη εάν το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας (SNP) δεν κερδίσει την πλειοψηφία στη Γλασκώβη έναντι των Σοσιαλδημοκρατών. Για την περίπτωση της Σκωτίας πάντως το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών θα εκληφθεί ως ένα «σήμα» προς την τοπική πρωθυπουργό Νίκολα Στέρτζον για το σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα αναφορικά με την ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit. Ήδη από το τοπικό κοινοβούλιο έχει λάβει το «ναι», εντούτοις η βρετανίδα πρωθυπουργός το απορρίπτει ως ενδεχόμενο.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

About Author