Ελιγμός Μητσοτάκη με γαλάζια αντίμετρα για να αποφύγει εσωτερικές διαφωνίες

Η απόφαση της κυβέρνησης να φέρει τα αντίμετρα σε ξεχωριστό άρθρο ώστε να προκαλέσει την αντιπολίτευση και κυρίως της Ν.Δ ή να τα ψηφίσει ή (που είναι και το βέβαιο και, φυσικά, το γνωρίζει και θα το αξιοποιήσει ο πρωθυπουργός) να τα καταψηφίσει, ανάγκασε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε έναν ελιγμό απεγκλωβισμού των γαλάζιων βουλευτών από το δίλημμα.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ έγινε αποδέκτης επισημάνσεων βουλευτών τις τελευταίες μέρες πως είναι επικοινωνιακά και πολιτικά παρακινδυνευμένο να μην στηρίξει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κοινωνικά μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση, ιδιαίτερα από τη στιγμή που αυτά δεν θα συνδέονται με υπερψήφιση του δημοσιονομικού σκέλους της συμφωνίας. Πριν μερικές εβδομάδες, άλλωστε, αρκετοί βουλευτές, όπως η Κατερίνα Παπακώστα, ακόμα και ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ Κωστής Χατζηδάκης είχαν αφήσει ανοικτή μια τέτοια πιθανότητα.

Για να αποφύγει ένα τέτοιο πρόβλημα που θα ενέτεινε την εσωστρέφεια ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε στη συνέντευξή του στον Alpha την “εναλλακτική” στάση της Ν.Δ στη Βουλή.

“Τα αντίμετρα δεν ωφελούν αυτούς που θίγονται από τα μέτρα. Ο κ. Τσίπρας φέρνει μέτρα 3,6 δισ. ευρώ και φέρνει ένα φερετζέ με τα αντίμετρα που ποτέ δεν θα εφαρμοστούν”, είπε.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε τη δίκη του λίστα με τα γαλάζια αντίμετρα τα οποία προκάλεσε την κυβέρνηση να φέρει καλώντας τον Πρωθυπουργό να επιστρέψει στην κοινωνία το 0,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος το οποίο παρήχθη με την υπερφορολόγηση.

Προχώρησε ένα βήμα παραπέρα εξειδικεύοντας την πρότασή του:

Όλα τα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς. Κόστος περίπου 180.000.000.
Μείωση του Φ.Π.Α. στα αγροτικά προϊόντα από το 24% στο 13%.
Κατάργηση του φόρου στο κρασί με κόστος 55 εκατομμύρια ευρώ.
Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20%.
Σε πολιτικό επίπεδο η γαλάζια αντιπρόταση ενόψει και της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή αποτελεί – σύμφωνα με συνεργάτες του Πρόεδρου της ΝΔ – και μια έμμεση “οδηγία” στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η καταψήφιση του πακέτου μέτρων – αντίμετρων της κυβέρνησης από πλευράς τους λαμβάνει χαρακτηριστικά “ψήφου εμπιστοσύνης” στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, δίνοντας τους προηγουμένως “διέξοδο” με τη δίκη του πρόταση για τα αναγκαία αντίμετρα.

About Author