Απογοήτευσε το ντιμπέϊτ: Ρεσιτάλ αλαζονείας- Πιο πειστικός ο Μακρόν

Μπορεί η Μαρί Λεπέν πριν από την τηλεμαχία να εκμυστηρεύτηκε σε δημοσιογράφους ότι «θα κάνει μια χαψιά το βρέφος Ολάντ» όπως αρέσκεται να αποκαλεί τον Μακρόν, όμως το αποτέλεσμα ήταν μάλλον απογοητευτικό για την ίδια, όπως απογοητευτική ήταν ολόκληρη η τηλεμαχία για τους Γάλλους ψηφοφόρους.

Ουδέποτε άλλοτε οι Γάλλοι δεν βίωσαν μια παρόμοια τηλεμαχία – ο σαρκασμός, η αλαζονεία, η ανακρίβεια και η σύγχυση ήταν τα κύρια γνωρίσματα της συζήτησης, γύρω από δύο προτάσεις για την Γαλλία εκ διαμέτρου αντίθετες.

Οι δύο υποψήφιοι Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν στάθηκαν απέναντι στο μοναδικό ντιμπέιτ πριν από το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή.

Η σφοδρή ένταση κυριάρχησε ενώ η αντιπαράθεση ήταν σχεδόν καφενείου με προσβλητικές επιθέσεις της Μαρίν Λεπέν προς τον κεντρώο υποψήφιο. Η τηλεμαχία εξελίχθηκε σε μια συζήτηση του «ό,τι νάναι», ιδιαίτερα χαμηλού επιπέδου, με αψιμαχίες, παρεμβολές και παλινωδίες, παρά τις προσπάθειες των δύο δημοσιογράφων που συντόνιζαν τη συζήτηση να επιβάλλουν μια σχετική τάξη.

Το 63% των τηλεθεατών «ψήφισε» ντιμπέιτ

Συνολικά 63% όσων ερωτήθηκαν από την εταιρεία Elabe για λογαριασμό του τηλεοπτικού καναλιού BFM βρήκαν τον φιλοευρωπαϊστή πρώην υπουργό οικονομικών πιo πειστικό από την ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου.

Δύο τρίτα των ατόμων που ψήφισαν για τον ακροαριστερό Ζαν-Λικ Μελανσόν στον πρώτο γύρο εκλογών (23 Απριλίου) θεώρησαν ότι ο Μακρόν ήταν πιo πειστικός, στο οποίο επίσης συμφώνησε και το 58% όσων είχαν υποστηρίξει τον συντηρητικό Φρανσουά Φιγιόν.

Το… «βρέφος Ολάντ» απέδειξε ότι μπορεί να αποδειχθεί κυρίαρχος της κατάστασης, ιδιαίτερα στον τομέα των οικονομικών, αλλά και σε θέματα που αφορούσαν την ασφάλεια και την Ευρώπη.

Εμμονή και στόχος της Μαρίν Λεπέν καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης ήταν να “φορτώνει” τα αρνητικά της κυβέρνησης του προέδρου Φρανσουά Ολάντ στον Εμανουέλ Μακρόν, αποκαλώντας τον «κύριε υπουργέ», ενώ ο Μακρόν είχε παραμείνει μόλις τέσσερις μήνες στην κυβέρνηση Ολάντ προτού παραιτηθεί για να δηλώσει την υποψηφιότητά του για τη γαλλική προεδρία.

Η Λεπέν συστηματικά αναφερόταν λιγότερο στο πρόγραμμά της και αναλωνόταν στο να κατηγορεί τον Μακρόν ότι είναι άνθρωπος των τραπεζών, των ολιγαρχών και των χρηματαγορών. Μάλιστα, τον αποκάλεσε ειρωνικά «Ολαντ τζούνιορ».

Ανταποδίδοντας τα πυρά, ο Μακρόν δήλωσε ότι η στρατηγική της Λεπέν είναι ψέμα. Μια κατηγορία που επανέλαβε καθ’ όλη την διάρκεια του ντιμπέιτ.

«Μην λες ψέματα στους Γάλλους. Λες ψέματα. Παραπονιέσαι για όλα όσα πάνε στραβά, αλλά δεν προτείνεις τίποτα ως λύση» είπε ο κεντρώος υποψήφιος, απευθυνόμενος στην Λεπέν.

Οικονομία/Ευρώπη

Το πρώτο ερώτημα των δημοσιογράφων αφορούσε την οικονομία, και εκεί η Μαρίν Λεπέν άφησε να φανούν οι ελλείψεις της, ακόμα και σε ό,τι αφορά τις λεπτομέρειες χρηματοδότησης τού προγράμματός της. Επιχείρησε να φέρει παραδείγματα επιχειρήσεων με δυσκολίες κατά την πενταετία διακυβέρνησης του Ολάντ, χρησιμοποιώντας όμως πολλές ανακρίβειες τις οποίες άμεσα και συστηματικά ανέτρεψε ο αντίπαλός της ζητώντας της να σταματήσει τις «ανοησίες».

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν χρησιμοποίησε πλέον των δέκα φορών τη λέξη «ανοησίες» για τα λεγόμενα της αντιπάλου του, χωρίς η ίδια να αντιδρά σε αυτό ή να απαιτεί εξηγήσεις.

Όσον αφορά την Ευρώπη, η συζήτηση κατέληξε σε πραγματικό κομφούζιο, με τη Μαρίν Λεπέν να υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι «το ευρώ υπήρχε πριν γίνει ενιαίο νόμισμα», προκαλώντας μια σύγχυση με το ECU (την Ευρωπαϊκή Λογιστική Μονάδα) που προϋπήρχε του ευρώ, αλλά απλώς ως νόμισμα αναφοράς. Η Λεπέν επανέλαβε την πάγια θέση της για το ευρώ, ισχυριζόμενη ότι είναι «νεκρό» και πως σκοπεύει να το εγκαταλείψει και να επιστρέψει στο γαλλικό φράγκο.

Ασφάλεια

Θίγοντας ένα από τα αγαπημένα της θέματα, αυτό της ασφάλειας, η ακροδεξιά πολιτικός κατηγόρησε τον Μακρόν ότι είναι εφησυχασμένος για τον ισλαμικό φονταμενταλισμό, για να πάρει την απάντηση από τον αντίπαλό της ότι η προσέγγιση της είναι απλοϊκή.

«Δεν έχετε κανένα σχέδιο (για την ασφάλεια), αλλά είστε επιεικής με τον ισλαμικό φονταμενταλισμό», είπε η Λεπέν και κατηγόρησε τον Μακρόν ότι δεν είναι αποφασιστικός στο θέμα της ασφάλειας.

Ο Μακρόν αντέδρασε λέγοντας ότι η τρομοκρατία θα είναι προτεραιότητά του εάν εκλεγεί την Κυριακή και κατηγόρησε τη Λεπέν ότι δεν προσφέρει πραγματικές λύσεις.

«Αυτό που προτείνετε είναι γιατροσόφι» δήλωσε, αναφερόμενος στις προτάσεις της για κλείσιμο των συνόρων.

«Λέτε ψέματα», είπε ο Μακρόν όταν η Λεπέν ισχυρίστηκε ότι είχε δεσμούς με αμφιλεγόμενους μουσουλμάνους ριζοσπάστες.

Την κατηγόρησε, επίσης, ότι σπείρει «εμφύλιο πόλεμο».

Ανεργία

Στην ενότητα για την καταπολέμηση της ανεργίας, η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου εξαπέλυσε «πυρά» εναντίον του αντιπάλου της.

Η Λεπέν έσπευσε να «θυμίσει» στον Μακρόν και τους τηλεθεατές, ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός Οικονομικών πουλήθηκαν μεγάλες γαλλικές εταιρίες.

«Κάτι που δεν ήταν προς όφελος της Γαλλίας» ανέφερε η Λεπέν.

«Δεν έχεις οικονομικό πατριωτισμό» είπε η ακροδεξιά υποψήφια στον πρώην υπουργό Οικονομικών, επιχειρώντας να τον συνδέσει για ακόμη μια φορά με τον Φρανσουά Ολάντ.

Η Λεπέν έχει πολλάκις δηλώσει ότι σκοπεύει να υιοθετήσει έναν «έξυπνο προστατευτισμό» επιχειρήσεων και να προτιμά γαλλικές εταιρίες για συμβόλαια δημοσίων έργων.

Συνταξιοδότηση

Κλείνοντας το «μάτι» σε όσους πλησιάζουν τη σύνταξη, η Λεπέν δήλωσε ότι σκοπεύει να μειώσει στα 60 την ηλικία συνταξιοδότησης.

Με τη σειρά του, ο Μακρόν δήλωσε ότι σκοπεύει να διατηρήσει στα 62 το ηλικιακό όριο, αλλά θα επιτρέψει στις εταιρίες «ευελιξία» στο ωράριο των 35 ωρών εργασίας την εβδομάδα.

Μια συζήτηση λίγο παραπάνω από δύο ώρες που σίγουρα δεν βοήθησε ιδιαίτερα τους πολίτες που την παρακολούθησαν οι οποίοι συγκαταλέγονται μεταξύ των αναποφάσιστων του εκλογικού σώματος.

About Author