Άρον άρον διόρθωσαν τη γκάφα με το Ελληνικό- Ανακλήθηκε από την Κονιόρδου η αναπομπή στο ΚΑΣ

Πρόκειται, προφανώς, για ακόμα μία γκάφα έλλειψης συντονισμού στην κυβέρνηση.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου ανακάλεσε την αναπομπή προς το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) της επανεξέτασης τριών κτιρίων του Ελληνικού ως προς τον χαρακτηρισμό τους ή μη ως μνημείων. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τον θόρυβο που προκάλεσε η δημοσιοποίηση της πρόθεσης του υπουργείου, κάτι που θα δημιουργούσε νέα εμπόδια στην υλοποίηση της επένδυσης και, ως εκ τούτου, θα έστελνε αρνητικά μηνύματα στους δανειστές και σε υποψήφιους επενδυτές. Κι όλα αυτά σε μια κρίσιμη συγκυρία ως προς την αξιολόγηση αλλά και μετά τη βελτίωση της εικόνας της χώρας, ύστερα και από την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης του ΟΛΘ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, η ανάκληση έγινε ύστερα από ενδελεχή έλεγχο του σχετικού φακέλου κατά τον οποίο διαπιστώθηκε πως δεν υπάρχουν νέα στοιχεία τα οποία δεν συνεκτιμήθηκαν στην αρχική εξέταση ώστε να αιτιολογείται η αναπομπή του θέματος.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από γνωμοδότηση του ΚΣΝΜ και Υπουργική Απόφαση του περασμένου Δεκεμβρίου (ΥΠΠΟΑ ΓΔΑΜΤΕ/ΔΠΑΝΣΜ/418724/38577/5515/14-12-2016), είχε αποφασιστεί ο μη χαρακτηρισμός ως μνημείων των συγκεκριμένων κτηρίων.

Η απόφαση ήταν σαφής για το κέλυφος του αρχικού κτιρίου του Δυτικού Αεροσταθμού, για τον παλαιό Πύργο Ελέγχου του Αεροσταθμού, καθώς και για τον αρχικό πυρήνα του συγκροτήματος του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Αθηνών.

Η γνωμοδότηση ήταν ομόφωνη ως προς το κτίριο του Δυτικού Αεροσταθμού, καθώς κρίθηκε πως «έχει υποστεί σοβαρές αλλοιώσεις και η αυθεντικότητά του έχει απολεσθεί λόγω των πολλών επεμβάσεων που έχει δεχτεί».

Ως προς τα άλλα δύο κτίρια, κρίθηκε πως δεν διαθέτουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που επιβάλλει ο νόμος 3028/2002, άρθρο 6, παρ 1γ, για τον χαρακτηρισμό ως μνημείων, κτιρίων νεότερων των 100 ετών.

 

About Author