Καμμένος: Δικαιώθηκα για τις αναφορές περί “θερμού επεισοδίου” στην Κυπριακή ΑΟΖ

Απόρρητη ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής σχετικώς με τα μέτρα, τα οποία λαμβάνονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις για την αντιμετώπιση της προκλητικής στάσης της Τουρκίας, προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

Ο κ. Καμμένος, αφού διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και οι Ένοπλες Δυνάμεις ανανεώνουν τους στρατηγικούς σχεδιασμούς τους και σε σχέση με τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή και σε σχέση με την προκλητική στάση της Τουρκίας, ανέφερε ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει απόρρητη ενημέρωση, «διότι – όπως εξήγησε – κάποια από τα μέτρα τα οποία παίρνουμε χρήζουν και της ανάγκης ενημέρωσης όλης της Επιτροπής».

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης για την κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του υπουργείου Άμυνας του Βασιλείου της Νορβηγίας σχετικά με τη συνεργασία στον τομέα αμυντικών εξοπλισμών, συστημάτων και υπηρεσιών, μίλησε σχετικώς με τις αναφορές του στις 2 Μαρτίου, σύμφωνα με τις οποίες, η Τουρκία θα δημιουργήσει επεισόδιο στο Οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, ενόψει των ερευνών για εξεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αλλά και στις αντιδράσεις που επακολούθησαν.

«Ενημέρωσα τους δημοσιογράφους του κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ ότι υπήρχαν κάποια ΝΟΤΑΜ, τα οποία είχε εκδώσει η Τουρκία και φαινόταν ξεκάθαρα ότι ετοιμαζόταν να δημιουργήσει επεισόδιο στο Οικόπεδο 6 και συγκεκριμένα να στείλει το Μπαρμπαρόζ, προκειμένου να μπλοκάρει τη δυνατότητα να γίνει η πρώτη απάντληση και έρευνα στην περιοχή.

Και το ΝΟΤΑΜ αυτό, αναφερόταν στην 1η Μαΐου και γι’ αυτό το λόγο το διαρρεύσαμε, ώστε να προετοιμάζεται και η κοινή γνώμη αλλά και η ελληνική Βουλή και οι διεθνείς οργανισμοί. Είπα τότε να μην το αποδώσουν σε μένα, αλλά σε πηγές του υπουργείου, ώστε τουλάχιστον να υπάρχει εγρήγορση», είπε ο Καμμένος.

Αφού δήλωσε «δικαιωμένος», ανέφερε ότι ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας του ζήτησε συγγνώμη, «διότι τους είχαν διαφύγει τα ΝΟΤΑΜ», ενώ κατηγόρησε το Ποτάμι για την ανακοίνωσή του στην οποία έκανε λόγο για «επικινδυνότητα» του υπουργού, αλλά και τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Facebook, τον χαρακτήριζε «σφουγγαρίστρα της Δεξιάς».

«Αντί να ρωτήσουν τι λέει το ΝΟΤΑΜ και για πιο λόγο έγιναν αυτές οι διαρροές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο ένας με έλεγε σφουγγαρίστρα κι ο άλλος ότι παίζω επικίνδυνα παιχνίδια και είμαι ο ίδιος επικίνδυνος για την κυβέρνηση. Είδατε όμως πως καμιά φορά δικαιώνεσαι μετά από καιρό;» προσέθεσε.

Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο κ. Καμμένος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος παρατήρησε ότι τέτοιου είδους ζητήματα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με εκ του πλαγίου διαρροές από το υπουργείο, αλλά με ουσιαστική ενημέρωση όλων των πλευρών.

Είναι αδιαπραγμάτευτη η υπεράσπιση της κυριαρχίας μας

«Ως κυβέρνηση εφαρμόζουμε φιλειρηνική πολιτική, αλλά με αδιαπραγμάτευτη την υπεράσπιση της κυριαρχίας μας», δήλωσε ο Πάνος Καμμένος, από το βήμα του Συνεδρίου “Exposec Defence World”.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας δείχνοντας “την Άγκυρα τόνισε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε καμία αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, ιδιαίτερα τώρα που η προκλητικότητα της γείτονος έχει ξεπεράσει κάθε όριο».

«Δεν μπορεί όμως κανείς να μιλήσει για ευρωπαϊκή άμυνα όταν η ίδια η Ευρώπη δεν υπερασπίζεται τα κοινά της σύνορα», είπε ασκώντας κριτική στην ευρωπαϊκή πολιτική.

Όπως είπε το κυβερνητικό στέλεχος, «η παρατεταμένη κρίση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, έχουν δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο και ασταθές περιβάλλον».

«Τα γεγονότα αυτά ξεπερνούν μεμονωμένα κράτη και απαιτούν συλλογική αντιμετώπιση», σημείωσε και τόνισε ότι το «ειδικό βάρος της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή ενισχύεται από τον ενεργό ρόλο της σε Διεθνείς Οργανισμούς».

Παράλληλα, ο ίδιος συμπλήρωσε ότι, «η χώρα μας εξαιτίας αυτής της στρατηγικής της θέσης καλείται να αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων απειλές του αλυτρωτισμού του ακραίου εθνικισμού».

«Η χώρα οφείλει να αναπτύξει τις αναγκαίες πολιτικές που θα της επιτρέψουν να υπηρετήσει την ειρήνη», είπε ο ΥΕΘΑ, υπογραμμίζοντας ότι, «η ευρύτερη περιοχή της νοτιανατολικής Μεσογείου αποτελεί χώρο ενδιαφέροντος μας».

Απειλούν με πόλεμο οι Τούρκοι για τα πετρέλαια της Κύπρου

Σχετικά με την περιοχή της Μεσογείου, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με τις ΗΠΑ», ενώ έδωσε ιδιαίτερο βάρος «στους νέους ενεργειακούς δρόμους που ανοίγονται και μέσω της Κύπρου», εκτιμώντας ότι «αυτά οφέλη θα είναι σημαντικότερα από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης».

Με αφορμή την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στα Σκόπια και γενικότερα στα Βαλκάνια, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είπε ότι, πρέπει να «στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι απαιτείται η άμεση επέμβαση της διεθνούς κοινότητας για την ανακοπή της δημιουργίας φονταμενταλιστικών ομάδων στα Βαλκάνια.

«Δεν θα επιτραπεί η δημιουργία ενός μεγάλου μουσουλμανικού τόξου» ανέφερε ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι, «η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε ομάδες και συνέργειες που θα λειτουργήσουν ενάντια σε αυτή την τάση. Η Ελλάδα δεν έχει πλέον ρόλο κομπάρσου. Υπό το πρίσμα αυτό, η αναβάθμιση της Σούδας, η επέκταση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ και οι ευρύτερες πρωτοβουλίες στην περιοχή της Μεσογείου καθιστούν την Ελλάδα έναν παράγοντα σταθερότητας».

Ο αρχηγός των Ανεξαρτήτων Ελλήνων επεσήμανε ότι, «οι σύγχρονες απειλές απαιτούν να εστιάσουμε στον τομέα της πρόληψης. Κυρίαρχο ρόλο θα πρέπει να διαδραματίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

«Υπολογίζουμε στη συνεργασία των ΗΠΑ με τη Ρωσία. Μόνο με πολιτική συνεργασία και συνέργειες των υπηρεσιών πληροφοριών μπορούμε να αντιμετωπίσουμε» τις απειλές είπε ο ΥΕΘΑ, τονίζοντας πως «είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί η διεθνής τρομοκρατία χωρίς τη χρήση βιομετρικών στοιχείων. Είναι αδιανόητη η χρήση συστημάτων όπως το Eurodac μόνο με δακτυλικά αποτυπώματα».

«Σημαντικό είναι να ελεγχθεί η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης Κύπρου και Μάλτας όπου γίνεται η μεγαλύτερη διακίνηση πετρελαίου…», κατέληξε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Α/ΓΕΕΘΑ: Η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει στρατιωτική απειλή

«Η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει στρατιωτική απειλή από γείτονα χώρα», τόνισε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, από το βήμα του Συνεδρίου “Exposec Defence World”, αμέσως μετά και την ηχηρή απάντηση του Πάνου Καμμένου στην Άγκυρα, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι μέσα σε αυτή την εύθραυστη κατάσταση η χώρα μας αποτελεί πόλο ειρήνης και σταθερότητας.

«Σε αυτή την ιστορική ευκαιρία που απλώνεται μπροστά μας έχει σημασία η διάθεση. Στόχος για τις Ένοπλες Δυνάμεις κάτω από τις οδηγίες του υπουργού είναι να συμβάλλουν στο μέγιστο βαθμό στην ασφάλεια και την σταθερότητα στην Ν.Α. Μεσόγειο», υπογράμμισε ο Ναυάρχος, προσθέτοντας: «Η στρατηγική μας στηρίζεται σε τρεις λέξεις: αξιόπιστη αποτρεπτική ικανότητα».

Παράλληλα, ο ίδιος ανέφερε ότι «η ύπαρξη οπλικών συστημάτων αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα αλλά δεν αρκεί. Η ίδια ισχύς είναι ο πολλαπλασιαστής». Όπως είπε «αποτελεί στρατηγικό στόχο η διατήρηση του αποτυπώματος μας στην Ευρώπη».

Αναφερόμενος στην βάση της Σούδας είπε ότι είναι η κορωνίδα της στρατιωτικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι «σε όλες τις συναντήσεις υπογραμμίζεται η ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών», μετά και τις αναφορές του Αμερικανού Πρέσβη, ο οποίος σημείωσε ότι η βάση της Σούδας είναι ένα κρίσιμο σημείο των δεσμών άμυνας ΗΠΑ και Ελλάδας, καθώς και ότι «είμαστε υπερήφανοι για τις αμυντικές σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδος στο επίπεδο της συμμαχίας».

«Αντιλαμβανόμενοι απόλυτα τις δημοσιονομικές συνθήκες και σεβόμενοι απόλυτα τις θυσίες του ελληνικού λάου υλοποιούμε τα απολύτως απαραίτητα προγράμματα» σημείωσε, ακόμα, ο Α/ΓΕΕΘΑ και πρόσθεσε πως «μεταξύ άλλων προχωρούμε στην ενίσχυση του στόλου των ελικοπτέρων με 70 επ. KIOWA από συνεργασία μας με ΗΠΑ».

Στέλνοντας το δικό του μήνυμα προς την Τουρκία ο κ. Αποστολάκης είπε «θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι και θα συνεχίσουν να είναι σε ετοιμότητα και αξιόμαχες να υπερασπιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα αλλά και στενή συνεργασία με την Κύπρο»

«Η Ελλάδα έχει όλα τα εχέγγυα να είναι αποτελεσματική. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ακολουθούν ένα συνετό πρόγραμμα…», σημείωσε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

ΠΗΓΗ: ant1news.gr

 

About Author