Το ταξίδι Τσίπρα στην Κίνα έχει επενδύσεις και ίσως… συνάντηση με Ερντογάν

Η δεύτερη επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Πεκίνο αναμένεται περί τα μέσα Μαΐου και ήδη έχουν αρχίσει και γίνονται γνωστά τα όσα πρόκειται να συμφωνηθούν με την κινεζική ηγεσία.

Παράλληλα πληροφορίες της Realnews δεν αποκλείουν μια συντάντηση Τσίπρα Ερντογάν, ώστε να πέσουν οι τόνοι στα ελληνοτουρκικά ενόψει της Συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος Πρόεδρος θα βρεθούν στην κινεζική πρωτεύουσα προκειμένου να συμμετάσχουν στο φόρουμ για την αναβίωση του χερσαίου και του θαλάσσιου Δρόμου του Μεταξιού (μαζί με τουλάχιστον άλλους είκοσι ακόμα αρχηγούς κρατών και πρωθυπουργούς, 5 επικεφαλής διεθνών οργανισμών και 1.200 αντιπροσωπείες από διάφορες χώρες), που θα διεξαχθεί στις 14 και 15 Μαΐου.

Συμφωνία για επενδύσεις

Συμφωνία τριετούς διάρκειας για την προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα αναμένεται να υπογράψει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο.

Το παραπάνω αποκάλυψε, από τη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, αποφεύγοντας να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», η συμφωνία αυτή θα ανοίγει τον δρόμο για την πραγματοποίηση μεγάλων επενδύσεων στη χώρα μας και ειδικά στους τομείς της ενέργειας και των υποδομών.

Ειδικά για τη βόρεια Ελλάδα, εν όψει μάλιστα και της ΔΕΘ όπου η Κίνα θα είναι φέτος η τιμώμενη χώρα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το κινεζικό επενδυτικό ενδιαφέρον αφορά τους κλάδους της αγροδιατροφής, των ορυκτών (έχει εκφραστεί ενδιαφέρον για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ), της γούνας, του τουρισμού και εσχάτως του real estate, καθώς στελέχη μεγάλων κινεζικών εταιρειών διαχείρισης ακινήτων «χτενίζουν» το τελευταίο διάστημα την περιοχή αναζητώντας «φιλέτα» και επενδυτικές ευκαιρίες.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να υπογράψει συμφωνία τριετούς διάρκειας με το Πεκίνο για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων.

Ενδεικτική του ολοένα αυξανόμενου κινεζικού επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη χώρα μας είναι η δυναμική εκθεσιακή συμμετοχή της Κίνας στην 82η ΔΕΘ, που θα αναπτυχθεί σε έξι στρέμματα καλύπτοντας το περίπτερο 13. «Πρόκειται για μια συμμετοχή τρεις φορές μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη μιας τιμώμενης χώρας, η οποία συνήθως φιλοξενείται σε 2.000 τ.μ. στο περίπτερο 16» σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης, στη σύσκεψη των φορέων της Β. Ελλάδας για την προετοιμασία της συμμετοχής της Κίνας, ως τιμώμενης χώρας, στην 82η ΔΕΘ (9-17/9/2017), που πραγματοποιήθηκε υπό τον κ. Πιτσιόρλα.

Σημειώνεται ότι οι συμμετέχουσες κινεζικές επιχειρήσεις θα παρουσιαστούν στην έκθεση κυρίως -αλλά όχι μόνο- με τεχνολογικά προϊόντα, ενώ οι τρεις επιχειρηματικοί κολοσσοί, η ZTE, η Huawei και η Cosco, θα δώσουν δυναμικό «παρών» σε ξεχωριστούς χώρους προβολής, εκτός του βασικού περιπτέρου της κινεζικής συμμετοχής. Ο αρχικός σχεδιασμός των παράλληλων εκδηλώσεων στο πλαίσιο της ΔΕΘ προβλέπει την πραγματοποίηση ενός μεγάλου ελληνοκινεζικού φόρουμ, αλλά και ειδικών events από τις εταιρείες-κολοσσούς που θα λάβουν μέρος στην έκθεση.

Ο κ. Πιτσιόρλας, κατά την ομιλία του στη σύσκεψη, ανέφερε ότι οι επενδύσεις της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και της State Grid στον ΑΔΜΗΕ αποτελούν τη βάση για την περαιτέρω επιχειρηματική διείσδυση της Κίνας στη χώρα μας, προσθέτοντας ότι η στρατηγική για τον «δρόμο του μεταξιού» που έχει χαράξει η κινεζική ηγεσία συμπίπτει με τις εμπορικές επιδιώξεις της Ελλάδας. Αυτή η στρατηγική, όπως επισημάνθηκε, δημιουργεί μία μεγάλη ευκαιρία για την ανάδειξη της χώρας μας και ειδικά της Θεσσαλονίκης σε κέντρο της Βαλκανικής για τη διακίνηση των κινεζικών προϊόντων στην Ευρώπη.

«Απώτερος στόχος μας είναι, αφού γίνει το πρώτο πολύ καλό “τεστ” τον Σεπτέμβριο στην 82η ΔΕΘ, η εμπορική σχέση Ελλάδας-Κίνας, με ορμητήριο τη Θεσσαλονίκη, να αποκτήσει μονιμότερο χαρακτήρα», τόνισε ο υφυπουργός. Στο ίδιο πνεύμα, ο πρόεδρος του εθνικού εκθεσιακού φορέα Αναστάσιος Τζήκας ανέφερε ότι η ΔΕΘ-Helexpo θέλει να γίνει το hub της προβολής και προώθησης των κινεζικών προϊόντων στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Ευρώπη.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr, real.gr

About Author