Μέρκελ και Πούτιν συμφώνησαν στο ουκρανικό με βάση το Μίνσκ

Το ουκρανικό κυριάρχησε στις συνομιλίες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με την Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, αλλά και στην συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι δύο ηγέτες μετά την λήξη των συνομιλιών.

Ωστόσο παρά τις επιμέρους διαφορές που υπάρχουν στις ερμηνείες που αφορούν τα αίτια της κρίσης στην Ουκρανία, Βλ. Πούτιν και Α. Μέρκελ συμφώνησαν ότι για να επιλυθεί η κρίση στην ανατολική Ουκρανία, θα πρέπει να υλοποιηθούν απαρέγκλιτα οι συμφωνίες του Μινσκ.

Και οι δύο συμφώνησαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία νέα συμφωνία παρά η απαρέγκλιτη υλοποίηση των συμφωνιών του Μινσκ απ’ όλες τις πλευρές, η συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της ομάδας της Νορμανδίας, ενώ εξήραν την σημασία της παρουσίας των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην περιοχή.

Μέρκελ υπέρ των ομοφυλόφιλων στην Τσετσενία

Η καγκελάριος κάλεσε τον πρόεδρο της Ρωσίας να ασκήσει την επιρροή του ώστε να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στην Τσετσενία, όπου έχουν καταγγελθεί πολλές περιπτώσεις συλλήψεων και βασανιστηρίων.

«Μίλησα επίσης με τον πρόεδρο Πούτιν γι’ αυτήν την πολύ αρνητική έκθεση σχετικά με το τι συμβαίνει με τους ομοφυλόφιλους στην Τσετσενία και ζήτησα από τον πρόεδρο να ασκήσει την επιρροή του για να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των μειονοτήτων», είπε η κ. Μέρκελ, μετά τη συνάντησή της με τον Ρώσο πρόεδρο στο Σότσι.

Όταν πήρε τον λόγο, ο κ. Πούτιν δεν αναφέρθηκε σε αυτήν τη συζήτηση, ούτε στο θέμα των ομοφυλοφίλων της Τσετσενίας.

Στα τέλη Μαρτίου έρευνα της ανεξάρτητης εφημερίδας Νόβαγια Γκαζέτα αποκάλυψε ότι οι ομοφυλόφιλοι έχουν μπει στο στόχαστρο των αρχών της Τσετσενίας, η υπερσυντηρητική κοινωνία της οποίας θεωρεί το θέμα «ταμπού». Για πολλές οικογένειες η ομοφυλοφιλία συνιστά έγκλημα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι αρχές συνέλαβαν περισσότερους από 100 ομοφυλόφιλους και υποκίνησαν συγγενείς τους να τους σκοτώσουν «για να ξεπλύνουν την τιμή της οικογένειας». Τσετσένοι ομοφυλόφιλοι που διέφυγαν στη Μόσχα είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ξυλοκοπήθηκαν και ότι κρατήθηκαν σε «ανεπίσημη» φυλακή.

Στις 20 Απριλίου ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη επιβεβαίωση» αυτών των διώξεων.

About Author