Τόμσεν: Ελάφρυνση χρέους και μεταρρυθμίσεις πάνε μαζί

Για να αποφασίσει το ΔΝΤ τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, πρέπει να λάβει διαβεβαιώσεις για την ύπαρξη μιας αξιόπιστης στρατηγικής για τη βιωσιμότητα του χρέους, δήλωσε ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν.

«Η τεχνική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις πρέπει να πηγαίνει χέρι – χέρι με μια αξιόπιστη στρατηγική για τη βιωσιμότητα του χρέους», ανέφερε ο κ. Τόμσεν, σύμφωνα με το Reuters.

Όπως είπε, ο ίδιος δεν μπορεί να ζητήσει από το εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου να λάβει απόφαση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αν δεν υπάρχουν εγγυήσεις πως υπάρχει κοινή αντίληψη του Ταμείου και των ευρωπαϊκών θεσμών για το είδος των μέτρων που χρειάζονται για την ελάφρυνση του ελληνικού κρατικού χρέους.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διεύθυνσης του ΔΝΤ δήλωσε ότι το πακέτο μέτρων που συμφωνήθηκε στην Αθήνα, θα διευρύνει τη φορολογική βάση και θα μειώσει τα φορολογικά βάρη, ενώ την ίδια στιγμή θα εξορθολογίσει την ασφαλιστική δαπάνη, κατευθύνοντας πόρους στην στήριξη των ασθενέστερων.

«Όλα αυτά αποσκοπούν στη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου», πρόσθεσε.

Η δήλωση του εκπροσώπου του ΔΝΤ

Τη μία πλευρά του ζητήματος της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα επιλύει η συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις, τόνιζε νωρίτερα εκπρόσωπος του Ταμείου σημειώνοντας ότι ακόμα απαιτείται ελάφρυνση του χρέους.

Σε δήλωση του Ταμείου αναφέρεται ότι η συμφωνία για την Ελλάδα θα ολοκληρωθεί με τις περαιτέρω συζητήσεις, τις επόμενες εβδομάδες, σχετικά με μία αξιόπιστη στρατηγική που θα εξασφαλίζει ότι το χρέος είνα βιώσιμο.

Πηγή: Reuters

About Author