Η εφημερίδα Die Welt αναφέρεται στη διαμάχη μεταξύ του ελληνικού κράτους και του δήμου Μονάχου με αφορμή το ελληνικό σχολείο της πόλης, μια διαμάχη που ενδέχεται δικαστικά να φτάσει μέχρι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
«Γιατί η Ελλάδα απειλεί το Μόναχο με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος.
«Η Ελλάδα αγόρασε στο Μόναχο ένα οικόπεδο το 2001 με σκοπό την ανέγερση ιδιωτικού σχολείου», υπενθυμίζει η εφημερίδα «Σήμερα το κτίριο παραμένει ημιτελές και το Μόναχο διεκδικεί πίσω το οικόπεδο». Η ανέγερση του ελληνικού σχολείου που αρχικά υπήρξε σύμβολο της συνεργασίας και της κατανόησης των δύο λαών «έχει γίνει πλέον σύμβολο της κρίσης», σημειώνει η εφημερίδα.
Σύμφωνα με την αρχική συμφωνία των ελληνικών αρχών με το δήμο του Μονάχου, σε περίπτωση που το έργο δεν ολοκληρωνόταν μέσα στο συμφωνηθέν πλαίσιο, θα έπρεπε να επιστραφεί στο γερμανικό δήμο. Για το ιστορικό της υπόθεσης το έργο δεν ολοκληρώθηκε μέχρι το 2012, όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί. Για το λόγο αυτό το Μόναχο ζήτησε την επιστροφή του οικοπέδου. Ωστόσο ξαφνικά το 2014 ένα μέρος των κατασκευαστικών εργασιών ξανάρχισαν, με τον δήμο του Μονάχου να θέτει νέα διορία ολοκλήρωσης του έργου το 2015. Και αυτή η προθεσμία όμως παρήλθε, με αποτέλεσμα η διένεξη να συνεχίζεται.
«Είναι μια αξιοπρόσεκτη προέγγιση: απ´ τη μια να λες ότι συνάπτεις μια συμφωνία και στη συνέχεια να λες ότι δεν με ενδιαφέρει να τηρήσω την αρχή ‘pacta sunt servanda’ (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται)», ανέφερε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα ο δημοτικός σύμβουλος από το SPD, Άξελ Μάρκβαρντ.
Η ημιτελής κατασκευή του σχολείου
Από την άλλη πλευρά ο Γεώργιος Βλαχόπουλος, δικηγόρος που εκπροσωπεί το ελληνικό κράτος σε αυτή την υπόθεση ανέφερε ότι οι καθυστερήσεις είναι αναμενόμενες σε αντίστοιχα έργα. «Κοιτάξτε το αεροδρόμιο του Βερολίνου!», είπε σκωπτικά. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η διαμάχη γύρω από τις περιπέτειες της κατασκευής του ελληνικού σχολείου έχει πάρει πλέον όχι μόνο νομική αλλά και πολιτική διάσταση, με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επικαλούνται από διαφορετικές σκοπιές την ελληνική κρίση. Μάλιστα «ακόμη και το γερμανικό υπ. Εξωτερικών έχει μεσολαβήσει για το θέμα».
Για την ώρα πάντως ο δήμος του Μονάχου εξακολουθεί να μην κάνει πίσω, διεκδικώντας το ακίνητο προκειμένου να καλύψει τις δικές του, επείγουσες, όπως διατείνεται, ανάγκες για νέα σχολικά κτήρια. «Η Ελλάδα όμως επιμένει να ολοκληρωθεί η κατασκευή του ελληνικού σχολείου, απειλώντας πλέον να κινήσει νομική διαδικασία ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης». Κι όπως υπογραμμίζει ο Έλληνας δικηγόρος, κάτι τέτοιο θα είναι στην πράξη ένας «σκληρός αγώνας», με πολύ υψηλό τίμημα από οικονομική και ηθική σκοπιά.
Η απίθανη ιστορία καθυστερήσεων από τις ελληνικές κυβερνήσεις
Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το thetoc.gr, η υπόθεση ξεκίνησε το 2001, όταν ο δήμος Μονάχου παραχώρησε έναντι μικρού τιμήματος 2,5 εκατ. ευρώ στην ελληνική κυβέρνηση οικόπεδο για να χτισθεί σχολείο για τα Ελληνόπουλα της Βαυαρίας.Βασικός όρος της παραχώρησης, οι εργασίες να ολοκληρωθούν εντός προθεσμίας.
Εντατικές εργασίες ξεκίνησαν από τον Φεβρουάριο του 2016 με προθεσμία την ολοκλήρωση του έργου μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι ενδιάμεσες προθεσμίες όμως που είχε θέσει το δημοτικό συμβούλιο για την ολοκλήρωση του κλειστού δομικού σκελετού στις 30 Ιουνίου δεν τηρήθηκαν από την ελληνική πλευρά και αποτέλεσαν το ιδανικό πάτημα για τον Δήμο Μονάχου να λάβει την απόφαση να επιστρέψει στη δικαιοδοσία του το οικόπεδο.
Το συμβόλαιο περιελάμβανε ρήτρα ότι ο Δήμος Μονάχου θα μπορούσε να διεκδικήσει το οικόπεδο, ενώ υπήρχε και πρόβλεψη υποχρέωσης του αγοραστή να οικοδομήσει το κτιριακό σχολικό συγκρότημα εντός τεσσάρων ετών από την έκδοση οικοδομικής άδειας. Παρ’ όλα αυτά, καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, και παρά το γεγονός ότι είχαν συμφωνήσει στην αγορά υπό τις παραπάνω προϋποθέσεις, δεν προχώρησε στην ανοικοδόμηση του σχολείου.
Μετά από επτά χρόνια, το 2008 εκδόθηκε η οικοδομική άδεια και, τρία χρόνια μετά, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης είχε ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες για να επιστρέψει σε αυτήν ο χώρος. Ο Δήμος προχώρησε σε αγωγή, η οποία εκδικάστηκε τον Απρίλιο του 2015. Νωρίτερα, μέσα στο 2014, ήταν και η πρώτη φορά που η ελληνική πλευρά θορυβήθηκε μετά από 13 χρόνια απραξίας και προχώρησε στην προκήρυξη του διαγωνισμού για το έργο, και πάλι με καθυστερήσεις, καθώς οι πρώτες κινήσεις έγιναν οκτώ μήνες μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού.
Και πάλι η ελληνική πλευρά είχε σύμμαχο τη δικαστική απόφαση, η οποία κάλεσε το 2015 τα δύο μέρη για τροποποίηση του συμβολαίου αγοράς αν και, κατά την κρίση του δικαστηρίου, το ελληνικό κράτος υπείχε καταρχήν την υποχρέωση επιστροφής του οικοπέδου.
Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, υπεγράφη από τις δύο μεριές τροποποιητική σύμβαση, σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε ως τις 30-12-15 να έχει ολοκληρωθεί ο κλειστός δομικός σκελετός του κτιρίου και στις 30-12-16 να έχει ολοκληρωθεί το σύνολο της κατασκευής.
Η ελληνική πλευρά πέτυχε και νέα εξάμηνη παράταση και για τις δύο ημερομηνίες, όμως τελικά δεν κατάφερε να παραδώσει το έργο στην ώρα του.
Στις 20 Ιουλίου 2016, και έπειτα από 15 χρόνια παρατάσεων στην αρχική προθεσμία, «το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να μην παράσχει περαιτέρω παράταση και να αξιοποιήσει το δικαίωμα εξαγοράς του ακινήτου στην οδό Hachinger-Bach-Strasse 14a», όπως ανέφερε σε επιστολή του ο αντιδήμαρχος του Μονάχου Josef Schmid.
Στις 20 Ιουλίου 2016, και έπειτα από 15 χρόνια παρατάσεων στην αρχική προθεσμία, «το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να μην παράσχει περαιτέρω παράταση και να αξιοποιήσει το δικαίωμα εξαγοράς του ακινήτου στην οδό Hachinger-Bach-Strasse 14a», όπως ανέφερε σε επιστολή του ο αντιδήμαρχος του Μονάχου Josef Schmid.
Προχθές με ψήφους 78 υπέρ και 2 κατά η ολομέλεια του Δήμου Μονάχου ενέκρινε το γκρέμισμα του υπό ανέγερση ελληνικού σχολείου.
Το ξέσπασμα της ελληνικής κοινότητας: Καλούμε τη δικαστική εξουσία να ρίξει φως
Η Ελληνική Κοινότητα Κάρλσφελντ Μονάχου σε ένα ξέσπασμα για τη διαχρονική ανικανότητα της χώρας αναφέρει σε ανοικτή επιστολή : «Ανίκανοι εκπρόσωποι όσων κυβέρνησαν από το 2001 μέχρι σήμερα, καταφέρατε με την προμελετημένη απόφασή σας να χάσουμε μετά από τόσες θυσίες, αγώνες και αγιασμούς με κορδέλες, το όνειρό μας. Η Ελληνική Κοινότητα σας καταγγέλλει ανοιχτά στον ελληνικό λαό και καλεί την επίσης ανίκανη σημερινή κυβέρνηση αν έχει το θάρρος να αναλάβει να ξεσκεπάσει τους υπευθύνους για το αποτέλεσμα. Καλούμε επίσης την δικαστική εξουσία να ρίξει φως στην υπόθεση».
Και κατόπιν θέτει στο υπ. Παιδείας και τον υπεύθυνος για τον απόδημο ελληνισμό είναι ο υφυπουργό Θ. Πελεγρίνη μεταξύ άλλων τα εξής ερωτήματα: «Γιατί η νέα πρόταση από τις 6 Σεπτεμβρίου 2016, που κατατέθηκε μετά βαΐων και κλάδων, τελικά ήταν χωρίς αντίκρισμα; Οι πληροφορίες μας –που δυστυχώς συνεχώς επιβεβαιώνονται– λένε ότι καμία απολύτως παρέμβαση σε υψηλό πολιτικό επίπεδο δεν έγινε στους Γερμανούς. Μόνο κάποιος γραμματέας πήρε τηλέφωνο. Τελικά άλλη μία “σκληρή διαπραγμάτευση”;».
Η ΝΔ επέκρινε την νέα ηγεσία του Υπουργείου παιδείας και ο υπουργός Θ. Πελεγρίνης απάντησε στην «Καθημερινή»: «Πότε έως τώρα δεν μίλησα για τις ευθύνες των προηγούμενων. Το κάνω τώρα γιατί προκαλούμαι. Επί 15 χρόνια οι κυβερνήσεις δεν έκαναν τίποτα. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε την καχυποψία των Βαυαρών λόγω της αβελτηρίας των προηγούμενων κυβερνήσεων. Προσπαθήσαμε να προχωρήσουμε τις εργασίες, ωστόσο δεν καταφέραμε να αναστρέψουν το κλίμα αναξιοπιστίας που μας κληροδότησαν. Παρ’ όλα αυτά θα συνεχίσουμε τον δικαστικό αγώνα για το θέμα».
Πηγή: DW