Το 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο αποφάσισε πως η νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος θα αποτελείται από 151 μέλη – Αντικείμενο της ψηφοφορίας ήταν ο αριθμός των μελών της Κ.Ε., το Κείμενο Θέσεων και η Πολιτική Απόφαση – Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, «να βγάλουμε την πατρίδα μας από την επιτροπεία, τον φαύλο κύκλο της κρίσης χρέους, της ύφεσης και της λιτότητας» –
Την μάχη της “γραμμής” και της ψήφου δίνουν από αργά το βράδυ του Σαββάτου τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια ατμόσφαιρα κριτικής και αυτοκριτικής αλλά δίχως σοβαρές διαφοροποιήσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να παραμένει πολύ ισχυρός παρά το γεγονός ότι όλοι γνωρίζουν πως η κυβέρνηση έχει εισέλθει σε μία δύσκολη πορεία που πόρρω απέχει από την ευφορία του 2015 πριν τη συμφωνία με τους δανειστές.
Η αλλαγή που υπάρχει σ αυτό το συνέδριο είναι ότι οι σύνεδροι δίνουν τη μάχη να περάσουν στην βασική επιλογή, στον σκληρό πυρήνα των επιλογών που θα έχουν οι τάσεις του κόμματος. Πλέον οι σύνεδροι δεν θα ψηφίσουν την τάση που υποστηρίζουν και τα πρόσωπα που επιθυμούν να τους αντιπροσωπεύσουν από το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο αλλά θα επιλέξουν τα υποψήφια μέλη της ΚΕ από το ενιαίο ψηφοδέλτιο.
Η διαδικασία θυμίζει έντονα τα συνέδρια του ΠΑΣΟΚ η οποία όμως έχει και τις δυσκολίες της για τους συνέδρους του ΣΥΡΙΖΑ αφού είναι εξαιρετικά δύσκολο να «κρατήσουν» στο ακέραιο τις «γραμμές» των τάσεων που θα προτείνουν με «κρυφές» λίστες οι οποίες διακινούνται από χτες το βράδυ, στους συνέδρους. Όσοι έχουν εμπειρία από κομματικές διαδικασίες κάνουν λόγο για συνέδριο που κρύβει πολλές εκπλήξεις οι οποίες θα καταγραφούν στην εκλογή των μελών της ΚΕ, όπου θα φανεί και η συνοχή των τάσεων.
Ο νέος τρόπος ψηφοφορίας για τους συνέδρους του ΣΥΡΙΖΑ θα καθορίσει τις πρώτες θέσεις στην σταυροδοσία καθώς και τους συσχετισμούς δυνάμεων εντός της ΚΕ. Προφανής στόχος του ενιαίου ψηφοδελτίου είναι να σπάσουν οι τάσεις και να μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ σταδιακά σε ενιαίο κόμμα όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του.
Το βραδινό βραχυκύκλωμα
Ένα ακόμα δείγμα της μεταστροφής του ΣΥΡΙΖΑ σε αστικό κόμμα με αρχηγικά χαρακτηριστικά ήταν και η χτεσινοβραδυνή παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο όπου ζήτησε και πέρασε από τους συνέδρους να εξαιρεθούν οι βουλευτές από την ποσόστωση του 25% που ισχύει για την ΚΕ σε όσους κατέχουν κρατικά και αυτοδιοικητικά αξιώματα.
Η αρχηγική παρέμβαση Τσίπρα στις ψηφοφορίες σημειώθηκε αργά την νύχτα όπου ο Πρωθυπουργός ζήτησε να πάρει τον λόγο και μιλώντας στους συνέδρους είπε:
«Αν καταλαβαίνετε τι ψηφίζετε καλώς. Αλλά αν δεν καταλαβαίνετε, τότε υπάρχει θέμα γιατί ψηφίσατε ενάντια στην εισήγησή μου» είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε να εξαιρεθούν από την ποσόστωση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και το 25% να αφορά μόνο σε κυβερνητικά στελέχη, που ψηφίστηκε τελικώς.
Κόμμα και ανασχηματισμός
Η σύνθεση της νέας Κ.Ε, της νέας Πολιτικής Γραμματείας και φυσικά το πρόσωπο που θα εκλεγεί νέος Γραμματέας θα αποκαλύψει πολλά σχετικά με τους νέους συσχετισμούς στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το σήμα της διεύρυνσης και αυτό αφορά και το κόμμα και την κυβέρνηση. Είναι προφανές, κι αυτό το επισήμαναν πολλά στελέχη, πως ο ΣΥΡΙΖΑ του σήμερα δεν έχει και δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ του 4%.
Οι Πασοκογενείς διεκδικούν ρόλο, οι παλαιές συνιστώσες εξακολουθούν σε επίπεδο προσώπων να διαθέτουν επιρροή και οι “53” υποδήλωσαν την παρουσία τους δίχως όμως να διαθέτουν, πλέον, ευκρινές στίγμα και…αρχηγό. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παραμείνει αδιαπραγμάτευτα στο υπ. Οικονομικών, απ΄ ότι φαίνεται, κι αυτό δείχνει πολλά.
Στα πηγαδάκια του συνεδρίου συζητήθηκε πολύ το όνομα του νέου γραμματέα και ακούστηκαν πολλές επιλογές. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκρυψε την προτίμησή του στο πρόσωπο του Πάνου Σκουρλέτη. Ο τελευταίος είναι ικανό και με δυναμικά πολιτικά και επικοινωνιακά χαρακτηριστικά στέλεχος. Όμως ο ίδιος κατέστησε σαφές πως θα προτιμούσε να παραμείνει στο υπουργείο αν και εφόσον του το ζητήσει πιεστικά ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μπορεί να κάνει διαφορετικά.
Η αλήθεια είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να μετακινήσει κάποια πρωτοκλασάτα στελέχη από την κυβέρνηση στο κόμμα, αφενός για να προσδώσει αίγλη στον κομματικό μηχανισμό, αφετέρου διότι υπάρχουν πρόσωπα που δρουν αναβλητικά ή ανασταλτικά στην υλοποίηση δεσμεύσεων έναντι των δανειστών. Για ορισμένους, ο Πάνος Σκουρλέτης είναι ένα τέτοιο πρόσωπο, εξαιτίας και της σκληρής σύγκρουσης που έχει ανοίξει με τον Στέργιο Πιτσιόρλα του ΤΑΙΠΕΔ.