anatropinews.gr

Το νέο θρίλερ 64 ημερών

Από τις παραλίες κατευθείαν στα «βαθιά» της διαπραγμάτευσης θα πέσει το οικονομικό επιτελείο, καθώς, σε ένα déjà vu των περσινών αυγουστιάτικων μαραθώνιων διαβουλεύσεων, που κατέληξαν στο Μνημόνιο Νο 3, οι τελευταίες ημέρες του τελευταίου μήνα του καλοκαιριού κρύβουν παγίδες. Και αυτή είναι μόνο η αρχή.

Επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες του «ΜΡ», που ανέφεραν ότι το σχέδιο του νέου Μεσοπρόθεσμου επιστράφηκε ως «ασύμβατο με το Πρόγραμμα» από τους θεσμούς, ο Ευ. Τσακαλώτος παρέπεμψε τις συζητήσεις και τις τελικές αποφάσεις για το Μεσοπρόθεσμο στη δεύτερη αξιολόγηση, δηλαδή, καλώς εχόντων των πραγμάτων, τον Οκτώβριο. Αυτή είναι, όμως, μόνο μία από τις πολλές δυσκολίες που καλείται να ξεπεράσει η κυβέρνηση, αν θέλει να της βγουν τα χρονοδιαγράμματα και να κάνει Χριστούγεννα με ειλημμένες αποφάσεις για το χρέος.

Στις 29 Αυγούστου συνεδριάζει το EuroWorking Group και ο Γ. Χουλιαράκης θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλη του τη… γοητεία, για να πείσει ότι όλα βαίνουν καλώς. Το πρόβλημα είναι ότι, παρά την αισιοδοξία που εκπέμπει η κυβέρνηση, η πλευρά των δανειστών δεν είναι ιδιαίτερα ευτυχής για την ταχύτητα με την οποία η ελληνική πλευρά καλύπτει τα προαπαιτούμενα για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, καθώς διαβλέπουν τον κίνδυνο αυτή η ενδιάμεση αξιολόγηση να συμπέσει τελικά με τη δεύτερη. Και αυτό -όπως λένε χαρακτηριστικά- συνεπάγεται νέες καθυστερήσεις και μπρος – πίσω.

Κατ’ αρχάς, η… ιστορία του Μεσοπρόθεσμου δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα τελειώσει όπως επιθυμεί η κυβέρνηση, δηλαδή μετά τον Οκτώβριο, καθώς οι ξένοι τεχνοκράτες επιμένουν στο ότι η Αθήνα έχει συμφωνήσει για πλεονάσματα 3,5% και, όπως προκύπτει από την Ανάλυση Βιωσιμότητας του Χρέους που εκπόνησε ο ESM, αυτά τα πλεονάσματα θα πρέπει να διατηρηθούν για 10 έτη. Το αν αυτοί οι στόχοι θα τροποποιηθούν κατά τις διαβουλεύσεις μεταξύ των δανειστών για το χρέος είναι κάτι που, κατά τους ξένους τεχνοκράτες, δεν επηρεάζει την κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου. Ωστόσο, για την κυβέρνηση είναι προφανής η πολιτική δυσκολία να καταθέσει και να ψηφίσει τέτοια πλεονάσματα για ακόμα δύο χρόνια μετά το Πρόγραμμα, ειδικά από τη στιγμή που το ΔΝΤ και η Τράπεζα της Ελλάδας διατυμπανίζουν ότι είναι λάθος.

Γκρίνια

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Ευ. Τσακαλώτος δεν θα περάσει ένα ευχάριστο απόγευμα στις 9 Σεπτεμβρίου στο Eurogroup, καθώς, πέρα από την γκρίνια για τα δημοσιονομικά, τις καθυστερήσεις στη συγκρότηση και λειτουργία του Υπερταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και την αμήχανη νομοθετική αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, οι συνάδελφοί του θα ζητήσουν διευκρινίσεις και λεπτομέρειες για τα όσα πρόκειται να ανακοινώσει την επόμενη ημέρα από το βήμα της ΔΕΘ ο Αλ. Τσίπρας. Όπως αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές, οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για τα «ισοδύναμα» του ΕΚΑΣ και οι σχεδιασμοί για την αποκατάσταση εισοδηματικών απωλειών από την κατάργηση των ειδικών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά δεν έχουν περάσει απαρατήρητοι, ενώ υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ενδεχόμενες εξαγγελίες με δημοσιονομικό κόστος. Αυτό που έχει ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των ξένων είναι οι διαρροές από το κυβερνητικό στρατόπεδο, σύμφωνα με τις οποίες οι εξαγγελίες αυτές θα χρηματοδοτηθούν (και) από την υπερκάλυψη των φετινών δημοσιονομικών στόχων, κάτι που για τους ξένους τεχνοκράτες κάθε άλλο παρά βέβαιο είναι. Τουναντίον.

Με αυτήν ακριβώς τη συλλογιστική, η κατάθεση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου αποκτά διαστάσεις δημοσιονομικού θρίλερ, ειδικά αν οι εισπράξεις από τον «φουσκωμένο» ΕΝΦΙΑ, τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και την απόδοση του καλοκαιρινού ΦΠΑ δεν είναι οι προσδοκώμενες. Ο Οκτώβριος, σε κάθε περίπτωση, χαρακτηρίζεται ως ο πιο κρίσιμος μήνας, καθώς, αν «στραβώσει» η αξιολόγηση -και υπάρχουν πάρα πολλές αφορμές για κάτι τέτοιο-, όλα τα χρονοδιαγράμματα και ο κυβερνητικός σχεδιασμός πάνε περίπατο.

Αυτό που μεταφέρουν, μάλιστα, ευρωπαϊκές πηγές είναι ότι η πραγματοποίηση του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ στην «καρδιά» του Οκτωβρίου μπορεί να περιπλέξει ακόμα περισσότερο τα πράγματα, καθώς εκτιμούν ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολη -αν όχι αδύνατη- η διαπραγμάτευση π.χ. για τα εργασιακά, με τους υπουργούς να έχουν όλα τα μάτια των συνέδρων πάνω τους.

Η θέση τους για πρόωρες εκλογές

Η εκλογολογία, που έχει μπει στην καθημερινή ατζέντα της αντιπαράθεσης κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, δεν έχει περάσει απαρατήρητη από τα κέντρα αποφάσεων στην ευρωζώνη. Ωστόσο, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, δεν φαίνεται να αποτελεί το βασικό σενάριο εργασίας, πάντα με την επιφύλαξη για απρόβλεπτα γεγονότα.

Κατ’ αρχάς, το σενάριο της πτώσης της κυβέρνησης λόγω απώλειας της εύθραυστης πλειοψηφίας στη Βουλή χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά αδύναμο. Όπως λένε χαρακτηριστικά ευρωπαϊκές πηγές, το ότι η κυβέρνηση άντεξε στα εξαιρετικά βαριά πακέτα μέτρων του προηγούμενου διμήνου δείχνει ότι θα αντέξει και στις δύσκολες επιλογές που θα πρέπει να κάνει στα εργασιακά. Το άλλο σενάριο, της προκήρυξης πρόωρων εκλογών από τον Αλ. Τσίπρα, με στόχο να παραδώσει την «καυτή πατάτα» της αξιολόγησης στην αντιπολίτευση, ναι μεν συζητείται έντονα σε πολιτικούς κύκλους της Αθήνας, ωστόσο δεν φαίνεται να πείθει τους Ευρωπαίους παρατηρητές, που θεωρούν ότι όλες οι κινήσεις που γίνονται τους τελευταίους μήνες από το Μαξίμου δεν μαρτυρούν διάθεση ή πρόθεση παράδοσης -έστω πρόσκαιρα- της εξουσίας.

Πηγή: Money Pro των Παραπολιτικών

Read Previous

Σαλάτα με καπνιστό σολομό

Read Next

Σε εξέλιξη φωτιά σε επιχείρηση ξυλείας στο Κορωπί