anatropinews.gr

Σε 5 δόσεις η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ: Ποιοι “καίγονται” φέτος με το φόρο ακινήτων

Στις οθόνες του Τaxisnet θα βρίσκονται εως τα μέσα Αυγούστου τα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) που πρέπει να καταβληθούν για το 2016.

Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το σενάριο αμέσως μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων στις 15 Ιουλίου να ξεκινήσει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.

Ο φόρος θα πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις με την πρώτη τον Αύγουστο και την τελευταία τον Δεκέμβριο. Να σημειωθεί ότι πέρυσι ο φόρος πληρώθηκε σε έξι δόσεις με την πρώτη τον Σεπτέμβριο και την τελευταία τον Φεβρουάριο.

Οι πρόσφατες αλλαγές στη νομοθεσία θα επιβαρύνουν περαιτέρω περίπου 500.000-600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι θα δουν τον τελικό φόρο όχι απλώς αυξημένο αλλά υπερδιπλάσιο.

Οι περισσότεροι φορολογούμενοι θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο σε σχέση με πέρυσι, παρά τη μείωση των αντικειμενικών αξιών, ενώ ελάχιστοι είναι αυτοί που θα δουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ να «ξεφουσκώνει».

Το συνολικό ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι αναμένεται να διαμορφωθεί στα 3,5 δισ. ευρώ, αυξημένου κατά τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με το ποσό που πλήρωσαν πέρυσι λόγω μιας σειράς επιβαρυντικών για τους φορολογούμενους αλλαγών.

Υπενθυμίζεται ότι οι ίδιες αντικειμενικές αξίες θα ισχύσουν και το 2017, καθώς το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την ευθυγράμμισή τους με τις εμπορικές τιμές αναβάλλεται για τον Ιούνιο του 2017. Αυτό σημαίνει ο ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα και το 2017, καθώς θα υπολογιστεί με τις πλασματικές αντικειμενικές αξίες που σε πολλές περιοχές της χώρας παραμένουν υψηλότερες των εμπορικών τιμών σε ποσοστά 40%, 50% και 60%.

Οι επιβαρύνσεις

Οι αλλαγές που ισχύουν φέτος στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ είναι μεταξύ άλλων οι εξής:

– Αυξάνονται έως 25% οι συντελεστές υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ των οικοπέδων.

– Καταργήθηκε η έκπτωση 20% στον κύριο και τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα κτίσματα.

-Μειώθηκε το αφορολόγητο όριο του συμπληρωματικού φόρου από τα 300.000 στα 200.000 ευρώ.

– Αυξάνονται κατά 15% έως και 200%, από 0,1%-1% σε 0,3%-1,15%, οι συντελεστές του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για όσα φυσικά πρόσωπα έχουν ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 300.000 ευρώ.

– Ο συμπληρωματικός φόρος των φυσικών προσώπων θα επιβαρύνει πλέον και τα αγροτεμάχια και τις εκτάσεις εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.

– Επιβάλλεται για πρώτη φορά συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ με συντελεστή 0,1% και στα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται.

– Αυξάνεται από 0,5% σε 0,55% ο συντελεστής του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, ενώ για τα Ν.Π.Δ.Δ και Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα καθώς και τις Α.Ε. Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας, ο συντελεστής του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. αυξάνεται από το 0,25% στο 0,35%.

Read Previous

Συνεχίζονται οι τρίωρες στάσεις εργασίας σε τρένα και προαστιακό

Read Next

Σε διαβούλευση ν/σ του υπ. Δικαιοσύνης για τα παράβολα – Τι προβλέπει