Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς φαίνεται μόνο τυχαία δεν άλλαξε την πτήση του για Κύπρο πριν από έξι μέρες. Τις λίγες ώρες που παρέμεινε στην Αθήνα την περασμένη Δευτέρα το στέλεχος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είδε τόσο τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά καθώς και τον επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη.
Τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από το Ποτάμι τηρούν σιγήν ιχθύος για το περιεχόμενο των συνομιλιών με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου ενώ δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο Μάρτιν Σούλτς λειτούργησε ως προξενητής μεταξύ των δύο μικρότερων κομμάτων και της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες του TheTOC.gr ο Μάρτιν Σούλτς έφερε πιο κοντά την Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη καθώς τόνισε ότι αναμένονται πολιτικές εξελίξεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη εντός του καλοκαιριού και τους κάλεσε να είναι σε εγρήγορση.
Η συνάντηση με τον Σταύρο Θεοδωράκη
Ο Μάρτιν Σούλτς έστησε το στρατηγείο του στο Hilton όπου είδε πρώτα τον Σταυρό Θεοδωράκη και κατόπιν την Φ. Γεννηματά υπό άκρα μυστικότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να ρώτησε τους δύο πολιτικούς αρχηγούς πως βλέπουν την πολιτική κατάσταση.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι τα πράγματα στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά δύσκολα τόσο με την κατάσταση του προσφυγικού όσο και με τα επερχόμενα οικονομικά μέτρα. Σε ερώτηση του Μ. Σούλτς εάν βλέπει αλλαγή των συσχετισμών στην κυβέρνηση ο Σταύρος Θεοδωράκης φέρεται να παρουσίασε τις απόψεις που έχει εκφράσει και δημόσια ότι η πλειοψηφία των 153 δεν φαίνεται να κλονίζεται καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ έχουν διαμορφώσει ισχυρούς δεσμούς με στόχο την διατήρηση της εξουσίας. «Έχεις δίκιο», φέρεται να του είπε ο Μάρτιν Σούλτς σημειώνοντας παράλληλα ότι σε αυτήν την φάση χρειάζεται ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων καθώς αναμένονται πολιτικές εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο στα μέσα του καλοκαιριού. Μάλιστα, σε διπλωματική γλώσσα ρώτησε τον επικεφαλής του Ποταμιού εάν βλέπει πιθανή την προοπτική να υπάρξει δίαυλος επικοινωνίας του κόμματός του με το ΠΑΣΟΚ, κάνοντας σαφές ότι υπάρχει αναγκαιότητα να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα. Η άποψή του Μ. Σούλτς βρήκε σύμφωνο τον επικεφαλής του Ποταμιού ο οποίος όμως έθεσε όρους για την προοπτική συνεργασίας με την Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Αγκάθι οι ΑΝΕΛ
Αντίστοιχα η συζήτηση με την Φώφη Γεννηματά ήταν πιο ανοιχτή καθώς το ΠΑΣΟΚ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. «Υπάρχει περίπτωση να αλλάξει ο κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς έχουμε θέσει με διάφορους τρόπους τις ενστάσεις μας λόγω των ακροδεξιών απόψεων των ΑΝΕΛ», είπε ο Μάρτιν Σούλτς στην Φώφη Γεννηματά. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να απάντησε: «Εμείς δεν θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε με αυτήν την κυβέρνηση. Τα τελευταία χρόνια γίνεται πάντα το ίδιο σκηνικό. Πάντα κάποια πολιτική δύναμη μένει εκτός κυβέρνησης και με λαϊκισμούς και ψεύτικες υποσχέσεις διεκδικεί την ψήφο του λαού. Μόνο με μία κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης όπου θα συμμετέχουν όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις θα μπορούσε να συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ», είπε η Φ. Γεννηματά και έδωσε το παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ πριν από την κατάληψη της εξουσίας όπου υποσχόταν την κατάργηση του Μνημονίου με ένα νόμο και ένα άρθρο. «Έχουμε διαπιστώσει και εμείς ότι κυριαρχεί η λαϊκίστική τάση στην κυβέρνηση και θα κάνουν τα πάντα για να παραμείνουν στην εξουσία. Όμως στα μέσα του καλοκαιριού περιμένουμε σημαντικά γεγονότα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα», φέρεται να είπε ο Μάρτιν Σούλτς τονίζοντας ότι η Ε.Ε. αναμένεται να δεχτεί σημαντικές οικονομικές και πολιτικές πιέσεις ενόψει του δημοψηφίσματος της Μ. Βρετανίας. Μάλιστα φέρεται να άφησε αιχμές και κατά του Αλέξη Τσίπρα αναφέροντας ότι είναι γνωστή η λαϊκιστική πολιτική στους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Τόνισε μάλιστα ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Γκάμπριελ υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα βγει από το τέλμα μόνο με μία σημαντική απόφαση για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, ο Μάρτιν Σούλτς άναψε το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι διεργασίες μεταξύ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού καθώς δύο μέρες αργότερα ο Σταύρος Θεοδωράκης άνοιξε πρώτος τον χορό των δηλώσεων για την αναζήτηση ενός δρόμους επικοινωνίας του κόμματός του με το ΠΑΣΟΚ και της κινήσεις των πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία.