Χωρίς συμφωνία τελειώνει και αυτός ο γύρος των διαπραγματεύσεων με το οικονομικό επιτελείο να συναντά πρωί-πρωί (09:30) τους επικεφαλής των δανειστών για ένα τελευταίο ραντεβού πριν από την αποχώρησή τους για το Πάσχα των Καθολικών.
Αν και επίσημα τίποτα δεν έχει κλείσει, υπάρχουν ορισμένες πληροφορίες ότι η κυβέρνηση και οι δανειστές έχουν έρθει πολύ κοντά σε ορισμένα μέτωπα: σύγκλιση σε σημεία – κλειδιά του ασφαλιστικού και, σχεδόν, πλήρης συμφωνία για το φορολογικό.
«Θα μπορούσε να κλείσει το ασφαλιστικό, αλλά εμπλέκεται στην ευρύτερη διαπραγμάτευση» ανέφερε σχετικά ο κ. Κατρούγκαλος χθες, ο οποίος νωρίτερα είχε σύσκεψη με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Πρόσθεσε, δε, πως «ότι ήταν να προτείνουμε το προτείναμε».
Σε ότι αφορά την αποχώρηση των θεσμών από την Ελλάδα, αξιωματούχος της κυβέρνησης δήλωσε χθες ότι οι επικεφαλής των θεσμών αναχωρούν το απόγευμα της Κυριακής από την Αθήνα αφού προηγηθεί συνάντηση για το «κλείσιμο» αυτής της φάσης.
Η επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών θα γίνει μετά τις διακοπές του Πάσχα των Καθολικών, ενώ στο διάστημα αυτό θα συνεχιστούν οι συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων καθώς και τηλεδιασκέψεις, εφόσον χρειαστούν, σε κορυφαίο επίπεδο.
Πιο αναλυτικά, τα μεγάλα μέτωπα που μένουν ανοικτά, είναι τα εξής:
Ασφαλιστικό. Τα δυο μεγάλα αγκάθια είναι τα ποσοστά αναπλήρωσης και η αύξηση των εισφορών, με την τελευταία να είναι αυτή που θα καθορίσει το μέγεθος των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις.
H βασική διαφορά Αθήνας-δανειστών παραμένει το πόσο αναλογικό ή αναδιανεμητικό θα είναι το σύστημα ήτοι τα ποσοστά αναπλήρωσης.
Στο θέμα της Εθνικής Σύνταξης η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι έχει κλειδώσει το ποσό των 384 ευρώ για όσους έχουν συμπληρώσει 20ετία και όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά «συζητούμε να είναι μικρότερο για τα 15 χρόνια σαφώς όμως όχι 288 ευρώ».
Φορολογία. Η νέα κυβερνητική πρόταση, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές ικανοποιεί τον εισπρακτικό στόχο των δανειστών (αποφέρει πρόσθετα έσοδα κοντά στο 1 δισ. ευρώ), ενώ όπως επισήμανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «παίρνει περισσότερα από τους πλούσιους και λιγότερα από τους φτωχούς».
Δημοσιονομικό. Νέοι έμμεσοι φόροι έχουν πέσει στο τραπέζι για να πιαστεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Οι δανειστές φέρονται να αμφισβητούν τα νούμερα από τα μέτρα που έχει βάλει η κυβέρνηση στο τραπέζι και γι’ αυτό οι συζητήσεις συνεχίζονται. Υπό εξέταση βρίσκεται η αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα, η επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές (αντιδρούν οι θεσμοί) και η αύξηση φόρου στα μεταχειρισμένα Ι.Χ.
Κόκκινα δάνεια.Οι ελληνικές προτάσεις δεν έχουν περάσει και ασκείται πίεση για πλήρη απελευθέρωση πώλησης των δανείων με εξαίρεση μόνο κάποια δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία (στεγαστικά, μικρά επιχειρηματικά και καταναλωτικά) των οποίων η πώληση εξαιρείται τώρα (μέχρι τις 15 Απριλίου).
Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, να σημειώσουμε, περιελάμβανε εξαίρεση για μια τριετία από την πώληση δανείων που έχουν υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία.
Δηλαδή να προστατεύονται από την πώληση στεγαστικά πρώτης κατοικίας, καταναλωτικά και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για όσα δάνεια δεν έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία, η ελληνική κυβέρνηση με βάση την αρχική της πρόταση πρότεινε εξαίρεση από την πώληση σε funds επιχειρηματικών δανείων ύψους έως 500.000 ευρώ, δανείων ελεύθερων επαγγελματιών ύψους μέχρι 250.000 ευρώ και καταναλωτικών δανείων έως 20.000 ευρώ.