1. Πρόστιμο… 1.200 ευρώ με άμεση καταβολή, στους Έλληνες και αλλοδαπούς χούλιγκαν που συλλαμβάνονται για επεισόδια σε αθλητικούς χώρους.
2. Θέαση των αγώνων της ομάδας τους στο… αστυνομικό τμήμα για χρονικό διάστημα που θα τους επιβάλλεται νομοθετικά σύμφωνα με την κατηγορία.
3. Άμεση απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα ανάλογα με την σοβαρότητα του αδικήματος στο οποίο έχουν υποπέσει και συλληφθεί, πριν ακόμη τελεσιδικήσει η υπόθεσή τους.
4. Spotters (αστυνομικοί εντοπιστές) σε ομάδες και συνοδείες, που θα είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια στις κερκίδες, θα εντοπίζουν τους οπαδούς υψηλού κινδύνου και θα κατεβάζουν υβριστικά-ρατσιστικά πανό. Θα είναι «σύνδεσμοι» μεταξύ αστυνομίας και οπαδών.
5. «Κάρτα φιλάθλου» με τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας του κατόχου πρόσφατη φωτογραφία του, με δυνατότητα on lineαγοράς ηλεκτρονικού εισιτηρίου, εξασφάλιση χώρου στάθμευσης και γρήγορη είσοδο στο γήπεδο.
6. Απαγόρευση εγγραφής ανηλίκων σε συνδέσμους οπαδών ποδοσφαιρικών σωματείων, που σημειώνεται ότι δεν έχουν άδεια.
7. Ωράριο λειτουργίας στους συνδέσμους και κλείσιμό τους πριν από κρίσιμες αθλητικές αναμετρήσεις «υψηλού κινδύνου». Παρατηρείται ότι έχουν σημαντικό ρόλο σε επιθέσεις και επεισόδια αθλητικού χαρακτήρα σε αγώνες χαμηλής επικινδυνότητας όπου δεν υπάρχει πολυάριθμη αστυνομική δύναμη.
8. Ηλεκτρονικό κλείδωμα τουρνικέ (αυτόματες περιστρεφόμενες είσοδοι) όταν εισέλθει ο αριθμός φιλάθλων που δέχεται η θύρα, προκειμένου να αποτρέπεται το πολλαπλό «χτύπημα» ενός εισιτηρίου για την είσοδο πολλών… τζαμπατζήδων. Οι κάτοχοι εισιτηρίων που μένουν απ’ έξω θα διαμαρτύρονται για τον αποκλεισμό τους κάτι που θα αναγκάσει τα ποδοσφαιρικά σωματεία να λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα.
9. Κάμερες στις εισόδους (τουρνικέ) των θυρών αθλητικών εγκαταστάσεων και στο εσωτερικό τους. Το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα συνδυάζεται με την καταγραφή του προσώπου και του ρουχισμού, έτσι ώστε σε περίπτωση συμμετοχής σε επεισόδια να είναι άμεσος ο εντοπισμός του.
10. «Πραγματικά» ονομαστικοποιημένο ηλεκτρονικό εισιτήριο προκειμένου οι αστυνομικές αρχές να γνωρίζουν ακριβώς που κάθεται ο κάθε φίλαθλος κάτοχος του εισιτηρίου. Η διάθεσή τους απευθείας στις ομάδες και όχι στο διαδίκτυο προκειμένου οι ΠΑΕ να έχουν και την ποινική ευθύνη στην περίπτωση επεισοδίων.
11. «Τράπεζα» δεδομένων φανατικών χούλιγκαν, απαγόρευση προμήθειας εισιτηρίου και εισόδου σε γήπεδο.
12. Κοινές εκπαιδεύσεις αστυνομικών και υπευθύνων ασφαλείας των ομάδων για την διαχείριση του πλήθους και ανταλλαγής πληροφοριών.
13. Προσδιορισμός καθηκόντων του υπευθύνου ασφαλείας, εκπαίδευσή του, και κριτήρια στην επιλογή του. Το ίδιο για το προσωπικό ασφαλείας και τους ταξιθέτες, χωρίς «οπαδικά» κριτήρια.
Τα παραπάνω… 13 σημεία, που αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», αποτελούν μερικές από τις σημαντικότερες αναφορές της εισήγησης-χαρτογράφησης των προβλημάτων που εντοπίζονται στους αθλητικούς χώρους με αντίστοιχες προτάσεις επίλυσης, την οποία συντάσσουν αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, έπειτα από τις συχνές συναντήσεις και συσκέψεις που είχε το τελευταίο χρονικό διάστημα ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντωνής με τον Νίκο Τόσκα και αρμόδιους αξιωματικούς, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, πριν μάλιστα καταγραφούν τα έκτροπα της περασμένης Τετάρτης στο γήπεδο της Τούμπας.
Ο αρμόδιος υπουργός είχε ακούσει προσεκτικά τις επισημάνσεις των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., τις οποίες έκρινε εφαρμόσιμες λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν ανακαλύψαμε την πυρίτιδα. Είναι εύκολα και υλοποιήσιμα». Μάλιστα ζήτησε τα όσα συζήτησαν σε επίπεδο προβλημάτων και προτάσεων επίλυσής τους να αποτυπωθούν σε χαρτί. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί έχουν συντάξει μία έκθεση περίπου 30 σελίδων, την οποία ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκας, μετά τις πρόσφατες δυσάρεστες εξελίξεις, θα διαβιβάσει άμεσα στον κ. Κοντονή, προκειμένου εκείνος να την δώσει στο νομικό τμήμα του υπουργείου για την περαιτέρω επεξεργασία της και ένταξη κάποιων εκ των προτάσεων σε συγκεκριμένες διατάξεις του αθλητικού νόμου, όπως δεσμεύτηκε ο υφυπουργός Αθλητισμού.
Ο χούλιγκαν του… 2015
Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια των συναντήσεων των κυρίων Κοντονή και Τόσκα, από τους υπηρεσιακούς παράγοντες της ΕΛ.ΑΣ., ήταν ανησυχητικά για την εξέλιξη του επικίνδυνου φαινομένου. Από την 1η Ιανουαρίου έως την 31η Δεκεμβρίου 2015, στελέχη του αρμόδιου τμήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, συνέλαβαν 114 άτομα, προσήγαγαν 288, υπήρχαν 27 ταυτοποιήσεις δραστών, ελέχθησαν 42 γραφεία συνδέσμων, σχηματίστηκαν 69 προανακρίσεις-δικογραφίες και δέχθηκαν 21 εισαγγελικές παραγγελίες. Τα παραπάνω νούμερα είναι διπλάσια σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2014.
Από τους 114 συλληφθέντες, οι 50 ήταν Έλληνες, 53 αλλοδαποί, 8 ανήλικοι Έλληνες και ένας αλλοδαπός. Οι 27 ταυτοποιήσεις δραστών, αφορούσαν 22 ενήλικους και 2 ανήλικους Έλληνες και τρεις ανήλικους αλλοδαπούς. Σημειώνεται πως τα στελέχη της αρμόδιας αστυνομικής υπηρεσίας συμμετείχαν σε 529 συνοδείες αθλητικών αποστολών, σε 546 περιπτώσεις παρείχαν πληροφοριακή κάλυψη αγώνων και αθλητικών συναντήσεων, σε 847 περιπτώσεις προέβησαν σε εκτιμήσεις απειλών (υψηλού κινδύνου) αθλητικών εκδηλώσεων, ενώ κατήρτισαν 418 σχετικά πληροφοριακά δελτία.
Η ποινική δράση των χούλιγκαν για το 2015 καταγράφεται ως εξής:
Οι 13 δικογραφίες σχηματίστηκαν για επεισόδια εντός γηπέδων στο εσωτερικό των οποίων έγιναν 11 συλλήψεις και 8 ταυτοποιήσεις. Τρεις δικογραφίες αφορούσαν επιθέσεις σε αθλητικές αποστολές, τρεις ακόμη σε βάρος θεσμών, ενώ υπήρξε και μία ταυτοποίηση για τέτοιου είδους επίθεση. Έξι δικογραφίες και δύο συλλήψεις αφορούσαν ενέργειες οπαδών στα γήπεδα, ενώ 8 δικογραφίες, τρεις συλλήψεις και δύο ταυτοποιήσεις αφορούσαν κατηγορούμενους οπαδούς γενικά, ενώ δύο δικογραφίες σχηματίστηκαν για υπευθύνους συνδέσμων. Οι περισσότερες δικογραφίες, 10 τον αριθμό, 26 συλλήψεις και 7 ταυτοποιήσεις αφορούσαν επιθέσεις εναντίον αστυνομικών δυνάμεων. Σχηματίσθηκαν 6 δικογραφίες για ανευρέσεις αντικειμένων που χρησιμοποιούσαν χούλιγκαν ενώ δύο ακόμη για φθορές υλικών του δημοσίου. Συνολικά οι 67 δικογραφίες που σχηματίσθηκαν αφορούσαν, 28 επιθέσεις εναντίον προσώπων, 25 εναντίον πραγμάτων, 7 εναντίον αστυνομίας και 7 για ανευρέσεις.
Σε τι είδους αθλητικές συναντήσεις καταγράφηκε η δράση των χούλιγκαν; Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., οι 27 δικογραφίες αφορούσαν επεισόδια σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, 22 για επεισόδια… γενικά, συνήθως «ραντεβού ξύλου» ή αναπάντεχων… συναντήσεων οπαδών, 10 για συμπλοκές σε αγώνες μπάσκετ, τρεις για αθλητικές συναντήσεις βόλεϊ και δύο για αγώνες πόλο!
Χούλιγκαν παντός… τύπου
Το προφίλ του Έλληνα… χούλιγκαν, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, η μεγάλη έξαρση των επικίνδυνων εμφανίσεών του, έχουν μπει το τελευταίο 20ήμερο στο μικροσκόπιο του υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντωνή, ο οποίος σε συνεργασία με τον συνάδελφό του Νίκο Τόσκα και τους αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. αναζητούν τρόπους για την αντιμετώπισή του πριν θρηνύσουμε θύματα. «Μας ανησυχεί το γεγονός ότι υπάρχουν εστίες στα γήπεδα, που δημιουργούν βία, η οποία δεν έχει σχέση μόνο με τον αθλητικό χώρο και αυτό είμαστε αποφασισμένοι να το σταματήσουμε» είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Τόσκας.
Πολύ πρόσφατα ο κ. Κοντονής βρέθηκε και πάλι στο αστυνομικό μέγαρο της Λ. Αλεξάνδρας προκειμένου να ενημερωθεί από τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής Χρήστο Δραγατάκη και τον διοικητή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής Χρήστο Παπαζαφείρη, σχετικά με την υπόθεση των 24 «μπαχαλάκηδων», σύμφωνα με τον αστυνομικό χαρακτηρισμό, οι οποίοι εκτός από την συμμετοχή τους σε επιθέσεις εναντίον αστυνομικών, εμπρηστικές επιθέσεις, επεισόδια σε πορείες, είχαν εμπλοκή στις συμπλοκές διακοπής του ποδοσφαιρικού αγώνα ΠΑΟ-Ολυμπιακός και σε αγώνα μπάσκετ του Περιστερίου.
Σε αυτές τις συναντήσεις απασχόλησαν εκτενώς πολλά από τα τελευταία επικίνδυνα περιστατικά που παρατηρήθηκαν εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων, τα οποία είναι τα παρακάτω, με προσθήκη αυτά που σημειώθηκαν στο γήπεδο της Τούμπας:
1.Δώδεκα αστυνομικοί τραυματίστηκαν, δύο εκ των οποίων νοσηλεύονται, ο ένας με σπασμένο πόδι και ο άλλος με σοβαρά εγκαύματα, ενώ οι υπόλοιποι με κακκώσεις, κατά τη διάρκεια των σοβαρών επεισοδίων που ξέσπασαν στον αγώνα κυπέλλου ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό, στις 2 Μαρτίου 2016. Οι αστυνομικές δυνάμεις δέχθηκαν «βροχή» από πέτρες, ξύλα, σίδερα και βόμβες μολότοφ. Συνελήφθησαν 15 άτομα, ηλικίας από 16 έως 39 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκαν κατά περίσταση δικογραφίες, για «Αδικήματα βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις», «Σωματικές βλάβες σε βάρος αστυνομικού εν υπηρεσία», «Διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς», παράβαση «Νόμου περί Φωτοβολίδων και Πυροτεχνημάτων», «Διατάραξη κοινής ειρήνης», παραβάσεις σχετικές με τις εκρηκτικές ύλες και άλλα συναφή αδικήματα.
2.Ξημερώματα 25ης Φεβρουαρίου, ημέρα διεξαγωγής του αγώνα Ολυμπιακού-Άντερλεχτ, οπαδοί της ελληνικής ομάδας επιτέθηκαν εναντίον Βέλγων φιλάθλων που διασκέδαζαν σε μπαρ στο Γκάζι. Προσήχθησαν 35 Βέλγοι, συνελήφθησαν οι έξι, ενώ τέσσερις τραυματίστηκαν με έναν από αυτούς να έχει υποστεί κατάγματα και στα δύο χέρια!
3. Λίγο πριν την διεξαγωγή του παραπάνω αγώνα, στήθηκε «ενέδρα» σε 16 αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., έξω από το στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης», οι οποίοι έβγαλαν πιστόλια και πυροβόλησαν στον αέρα για να ξεφύγουν. Οι αστυνομικοί συνόδευαν μοτοπορεία περίπου 200 οπαδών του Ολυμπιακού οι οποίοι είχαν βρεθεί έξω από ξενοδοχείο της Λ. Συγγρού, όταν η αθλητική αποστολή της Άντερλεχτ αναχώρησε με προορισμό το γήπεδο, με σκοπό την πρόκληση φόβου στα μέλη της. Στην αερογέφυρα της οδού Καραολή Δημητρίου, οι οπαδοί εξαπέλυσαν σφοδρές επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών. Επίσημα δύο από τους αστυνομικούς πυροβόλησαν από μία φορά στον αέρα. Τραυματίστηκαν 11 αστυνομικοί, προκλήθηκαν ζημιές σε υπηρεσιακές μοτοσυκλέτες, κράνη και ασυρμάτους.
4. Άγρια επεισόδια είχαν ξεσπάσει μετά τη λήξη του τελικού του κυπέλλου στο Δημοτικό Στάδιο της Ρόδου που βρήκε νικήτρια την ομάδα τον Ιάλυσο απέναντι στον Διαγόρα με 6-5 στα πέναλτι. Για περίπου δέκα λεπτά υπήρξαν άγριες συμπλοκές, με ρίψη καθισμάτων, φωτοβολίδων, βεγγαλικών, εναντίον παικτών και διαιτητών. Συνελήφθησαν πέντε άτομα μεταξύ των οποίων και ένας ανήλικος. Τραυματίστηκαν ελαφρά τρεις αστυνομικοί.
5. Τραγικές εικόνες και στη Μίκρα κατά τη διάρκεια αναμέτρησης του ΠΑΟΚ με τον Αμύντα Αμυνταίου, για το Final 4 Κυπέλλου χάντμπολ Γυναικών, ο οποίος διεκόπη μετά τις επιθέσεις ομάδων χούλιγκαν. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν ανάμεσα σε οπαδούς του ΠΑΟΚ και του Ηρακλή και εκτός γηπέδου.
6. Μάχες σώμα με σώμα και μαχαίρωμα οπαδού, εξελίχθηκαν στον αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ Ατρομήτου και ΑΕΚ στο γήπεδο του Περιστερίου στις 7 Φεβρουαρίου 2016. Συνελήφθησαν τρία άτομα, ηλικίας 29, 26 και 19 ετών, δύο από τους οποίους είχαν απασχολήσει τις αστυνομικές αρχές. Σε βάρος του ενός εκκρεμούσε απόφαση για ληστεία ενώ ο δεύτερος είχε απασχολήσει για σωματικές βλάβες. Τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους ταυτοποίησαν έναν 28χρονο οργανωμένο οπαδό της ΑΕΚ, ως δράστη του μαχαιρώματος.
Ανεργία και… αδικία
Αναφορικά με την έξαρση του φαινομένου του χουλιγκανισμού, ειδικοί ψυχολόγοι, υποστηρίζουν ότι αυτή έχει βρει πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης στις σημερινές δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των πολιτών. Η έλλειψη αξιών, οραμάτων, η ανισότητα, το χαμηλό βιοτικό επίπεδο και η ανεργία έχουν… καλλιεργήσει τον χουλιγκανισμό ως μία μορφή «κραυγής»-«σύγκρουσης» του δράστη με οτιδήποτε θεωρεί υπεύθυνο για την δύσκολη κατάστασή του.
Η αβεβαιότητα σε όλους τους τομείς της ζωής ενός νέου, προκαλεί το αίσθημα της απογοήτευσης, το οποίο μετατρέπεται σε αντικοινωνική και καταστροφική συμπεριφορά, εξηγούν οι ειδικοί, οι οποίοι διαπιστώνουν πως η βία έχει καταστεί μία «φυσιολογική κατάσταση» στο μυαλό ενός νεαρού ατόμου, που… βομβαρδίζεται σε μεγάλες και καθημερινές δόσεις βίας από το διαδίκτυο και άλλες πηγές ενημέρωσης. Από έρευνες σχετικές με την ψυχολογία του χούλιγκαν, προκύπτει ότι άτομα με αδύναμο χαρακτήρα και αυτοεκτίμηση, αναζητούν την αναγνώριση και το αίσθημα του ισχυρού, μέσα από την βίαια δράση ομάδων χούλιγκαν.
Η ποιότητα ζωής του «υποψήφιου» χούλιγκαν, με τη συνεχή υποβάθμισή της, σε συνδυασμό με την έλλειψη χώρων και συνθηκών «αγωγής της ψυχής» του, τον οδηγούν στη βία. Τα αριθμητικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά του φαινομένου του χουλιγκανισμού, εξαιτίας αυτών των παραγόντων, όπως αναφέρουν οι ειδικοί ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι, έχουν αυξηθεί σε συχνότητα και επικινδυνότητα. Ο «χουλιγκανισμός» δεν περιορίζεται πλέον εντός των στενών ορίων ενός γηπέδου, αλλά έχει επεκταθεί στους δρόμους των πόλεων, χωρίς αιτία και σε άσχετες στιγμές, απλά γιατί φορούν άλλου χρώματος φανέλες. Δείγμα της ανεξέλεγκτης εκδήλωσης επιθέσεων είναι το γεγονός ότι αυτές δεν περιορίζονται σε αθλητικές συναντήσεις ποδοσφαίρου ή μπάσκετ αλλά έχουν επεκταθεί σε αγώνες βόλεϊ, χαντμπολ, πόλο, ανεξάρτητα αν πρόκειται για ανδρικές ή γυναικείες κατηγορίες. Η βιαιότητα και επικινδυνότητα στην εξέλιξη των επιθέσεων είναι εμφανής και στη χρήση «βαρέως οπλισμού», όπως βόμβες μολότοφ, ναυτικές φωτοβολίδες, μαχαίρια, ρόπαλα με καρφιά και άλλα «πολεμικά όπλα».