Επιασαν δουλειά στο Αιγαίο Γερμανοί αστυνομικοί, που δρουν στο πλαίσιο της Frontex. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην περιοχή της Σάμου και προσπαθούν με δύο γερμανικά σκάφη να πιάσουν διακινητές και να σώσουν ζωές μεταναστών/προσφύγων.
Οπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η βάση τους από προχθές, Τετάρτη 2 Μαρτίου, είναι το Βαθύ της Σάμου. Τα περιπολικά της γερμανικής ακτοφυλακής που κανονικά επιτηρούν τα θαλάσσια σύνορα της Γερμανίας στο βορρά φορτώθηκαν σε καράβι από το Ρόστοκ και τώρα επιχειρούν γύρω από το νησί. Πρόκειται για τα πλοιάρια Börde και Uckermark της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας που έχουν τεθεί στην υπηρεσία της Frontex και θα περιπολούν τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο την περιοχή με στόχο να πιάσουν διακινητές.
Προετοιμασμένοι για όλα
Η επιχείρηση δεν είναι εύκολη. Πέντε Γερμανοί αστυνομικοί μαζί με έναν Έλληνα συνάδελφό τους βγαίνουν το βράδυ από το λιμάνι στο Βαθύ και με κλειστά τα φώτα, για να μην διακρίνεται το σκάφος στο σκοτάδι, προσπαθούν να κυνηγήσουν διακινητές. «Η δυσκολία στη σύλληψή τους έγκειται στο ότι είναι αποφασισμένοι για όλα» λέει στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ο επικεφαλής της επιχείρησης Φρανκ Ρογκάτι. «Δεν μπορούμε να ξέρουμε εκ των προτέρων πόσο βίαιο δυναμικό μπορεί να κρύβουν, αλλά πρέπει να υπολογίζουμε ότι θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνοι και να φέρουν όπλα». Είναι και ο λόγος που όλοι οι αστυνομικοί στα σκάφη είναι ένοπλοι.
Ο Ρογκάτι βρίσκει έναν εύστοχο παραλληλισμό. «Είναι όπως όταν σταματάς για έλεγχο στο δρόμο, δεν ξέρεις τι σε περιμένει». Ο κίνδυνος δεν περιορίζεται όμως μόνο στους διακινητές. Ακόμη και οι πρόσφυγες μπορεί να είναι επικίνδυνοι από κάθε άποψη. Για παράδειγμα, οι αστυνομικοί που συμμετέχουν σε τέτοιες αποστολές, θα πρέπει να έχουν κάνει ένα ευρύ φάσμα εμβολίων κατά των μεταδοτικών ασθενειών.
«Δείχνουμε αλληλεγγύη, μας δίνει κίνητρο»
Εκείνο το βράδυ που η συνεργάτιδα του γερμανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Αλεξία Αγγελοπούλου επιβιβάστηκε στο πλοιάριο για να κάνει το ρεπορτάζ, η περιπολία δεν διήρκησε πολύ. Το σκάφος επέστρεψε στο λιμάνι στο Βαθύ με τα φώτα ανοιχτά και με 13 πρόσφυγες στο κατάστρωμα. Κάθονταν ο ένας δίπλα στον άλλο, σκεπασμένοι με ειδικές φόρμες κατά του κρύου και φοβισμένοι. Μόλις έδεσε το πλοίο οι αστυνομικοί τους βοηθούν. Στη ξηρά μεταφέρουν και το φουσκωτό τους, είναι τόσο μικρό που ίσα-ίσα χωρά σε μια πισίνα. Εδώ τελειώνει το έργο των γερμανικών αστυνομικών και αρχίζει των εθελοντών και της ελληνικής ακτοφυλακής.
Ο Μπέρντ Γκέρχαρντ αποκαλύπτει ορισμένες τεχνικές τους επαγγέλματος. Οι αστυνομικοί προσπαθούν πάντα να μην ξεσπάσει πανικός στο κατάστρωμα και πέσει κάποιος πρόσφυγας στη θάλασσα. Οι περισσότεροι δεν ξέρουν κολύμπι. Εάν υπάρχει ανάγκη, το πλήρωμα τους παρέχει πρώτες βοήθειες και νερό. Στην ερώτηση πώς εκτιμά την πολιτική κατάσταση ο Μπερντ Γκέρχαρντ απαντά σηκώνοντας τους ώμους: «Δεν κάνω ιδιαίτερες σκέψεις γι´αυτό. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τους Έλληνες συναδέλφους. Δείχνουμε αλληλεγγύη σε μια περιοχή της Ευρώπης που βράζει και σώζουμε ζωές. Αυτό είναι που μετρά και δίνει στην ομάδα κίνητρο».