«Δεν είναι κόκκινη γραμμή μας η διατήρηση των υψηλών συντάξεων». Με αυτή τη δήλωση, στη συνέντευξή του στο Star, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας «άνοιξε» «παράθυρο» για την περικοπή των θεωρούμενων ως «υψηλών» κύριων συντάξεων, πάνω από τα 1.500 ευρώ.
«Σπάζοντας» την επίσημη «γραμμή» του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλου και της κυβερνητικής εκπροσώπου Ο. Γεροβασίλη (συμβολική περικοπή, μέσω της επιβολής χαμηλότερων πλαφόν στα 2.000 ευρώ για τη 1 σύνταξη και στα 2.300 ευρώ για τις πολλαπλές καταβαλλόμενες στον ίδιο συνταξιούχο) ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «έγνοιά μας είναι να προστατεύσουμε τη μεγάλη πλειοψηφία που έχουν συντάξεις από 600 έως 1.200 ευρώ» προσθέτοντας ότι «βεβαίως, στόχος μας δεν είναι να μειωθούν οι συντάξεις των 1.300 ή 1.500 ευρώ».
Η διαφοροποίηση αυτή, παρά την… απόσταση που χωρίζει τα σχετικά ποσά, σηματοδοτεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις κορυφαίων παραγόντων, την πρόθεση της κυβέρνησης να «κλείσει» την αξιολόγηση -και το κενό της χρηματοδότησης του προτεινόμενου νέου Ασφαλιστικού- μέσω κάποιων στοχευμένων περικοπών στο συνολικό εισόδημα από συντάξεις οι οποίες, ωστόσο, να είναι κοινωνικά και πολιτικά αποδεκτές.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε σχετικά ότι «η όποια μείωση σε μεγάλες συντάξεις θα είχε μόνον συμβολική σημασία γιατί θα έχει χαμηλή δημοσιονομική απόδοση» και διεμήνυσε ότι «θα επιμείνουμε στην ανάγκη να προστατευτούν οι συνταξιούχοι που έχουν δει τα τελευταία χρόνια τις συντάξεις τους να μειώνονται κατά 35%»…
Τα πλαφόν
Να σημειωθεί ότι στο κυβερνητικό προσχέδιο του νέου Ασφαλιστικού, προβλέπεται νέο πλαφόν για την ατομική σύνταξη στα 2.304 ευρώ (έναντι 2.773 σήμερα) και στα 3.072 ευρώ (από 3.360 ευρώ) για τις πολλαπλές συντάξεις που, όμως, έχει κατέβει παρακάτω ως κίνηση «καλής θελήσεως» προς τους δανειστές.
Τα όρια αυτά υπενθύμισε χθες και η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη επαναλαμβάνοντας, ωστόσο, ότι «δέσμευση της κυβέρνησης και όλο το σχέδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, έγινε ακριβώς για να μην υπάρξουν οριζόντιες μειώσεις με δεδομένη τη συμφωνία του καλοκαιριού, που απαιτούσε να μειωθεί το κόστος 1,8 δισ. ευρώ».
«Η δέσμευση της κυβέρνησης για τη μη μείωση των κύριων συντάξεων εξακολουθεί να ισχύει… Από εκεί και πέρα, εάν γινόταν μια μικρή μείωση σε κάποιες μεγάλες συντάξεις, πραγματικά, ίσως, να μην ήταν μεγάλο το κοινωνικό βάρος και αν εξασφαλιζόταν η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, χωρίς άλλα θέματα, πιθανόν, να ήταν μια επιλογή».
Οι «κλειδωμένες» μειώσεις
Πέρα από τις κύριες συντάξεις ή το μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις, δεδομένες θεωρούνται οι μειώσεις που θα γίνουν στις επικουρικές, στα εφάπαξ και στα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων.
Στις επικουρικές συντάξεις το «ψαλίδι» σχεδιάζεται να «μπει» στα ποσά άνω των 150 ή 170 ευρώ και, σύμφωνα με υπολογισμούς, θα είναι της τάξης του 10% αν «περάσει» η αύξηση των εισφορών κατά 1 ποσοστιαία μονάδα.
Ηδη το ΕΤΕΑ υποχρεώνεται να ρευστοποιεί αποθεματικά (αυτό τον μήνα «τράβηξε» 90 εκατομμύρια ευρώ από το «Κοινό Κεφάλαιο») για να καταβάλει τις συντάξεις και τα αναδρομικά που χρωστά έναντι όσων νέων συντάξεων εκδίδει (40 εκατ. ευρώ δόθηκαν για 4.000 νέες συντάξεις από τις 129.000 σε εκκρεμότητα).
Στα εφάπαξ που παραμένουν απλήρωτα κατά δεκάδες χιλιάδες στα… συρτάρια, ο νέος μαθηματικός τύπος (υπολογισμός με βάση όλα τα έτη ασφάλισης και την έντοκη επιστροφή των εισφορών με το επιτόκιο του Κοινού Κεφαλαίου που είναι 3,5%) οδηγεί σε συνολικές περικοπές έως 25%. Στα μερίσματα έχει αποφασιστεί μείωση έως 32%, έτσι ώστε να γίνει πλεονασματικός ο προϋπολογισμός του ΜΤΠΥ για το 2016.