Διαχωρίζει την προσφυγική από την οικονομική κρίση το Βερολίνο και υπογραμμίζει την ανάγκη τήρησης των συμφωνηθέντων μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών τονίζοντας, ωστόσο, ότι η Ελλάδα θα έχει την στήριξη των εταίρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα.
Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά ότι θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, ενώ διευκρινίζει ότι είναι ανεξάρτητος οργανισμός.
Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ «η καγκελάριος είπε ότι βρίσκεται σε τακτική επαφή με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και ότι βεβαίως υπάρχει η προσφορά μας για βοήθεια, εκεί όπου η Ελλάδα πιστεύει ότι χρειάζεται βοήθεια. Αυτό ισχύει και για όλη την Ευρώπη».
Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει την στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους της πότε χρειάζεται και ποιας μορφής στήριξη για να αντιμετωπίσει αυτή την – ομολογουμένως πολύ δύσκολη – κατάσταση στην οποία βρίσκεται τώρα, λόγω των πολλών προσφύγων.
Ξεχωριστές διαδικασίες προσφυγικό – οικονομία
Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο εκπρόσωπος Μάρτιν Γιέγκερ, απαντώντας σε ερώτηση αν θα ήταν πιθανές κάποιες ελαφρύνσεις σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους, λόγω της επιβάρυνσης από την προσφυγική κρίση, τόνισε ότι «θα έπρεπε να συνεχίσουμε να διατηρούμε τις δύο διαδικασίες χωριστά, ειδικά επειδή διεξάγονται τώρα ταυτόχρονα».
Κατέστησε σαφές ότι «έχουμε συναίσθηση του ότι η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια εξαιρετικά δύσκολη θέση».
Ο κ. Ζάιμπερτ επισήμανε ότι η γερμανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα εποικοδομητικά, αλλά ότι τώρα είναι πρώτα θέμα της ελληνικής πλευράς να εκφράσει συγκεκριμένες σκέψεις.
«Η συζήτηση στο σύνολό της δεν είναι καθόλου καινούρια στις Βρυξέλλες. Συζητήσαμε εδώ και μερικούς μήνες με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και την Επιτροπή πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα βάρη λόγω της προσφυγικής κρίσης. Εκεί πιστεύω θα υπάρξουν λογικές ευρωπαϊκές λύσεις χωρίς οι ισχύοντες κανόνες να τεθούν υπό αμφισβήτηση ή εκτός ισχύος», τόνισε ο κ. Γιέγκερ.
Κάποιες καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, έκανε λόγο για «κάποιες καθυστερήσεις» εκ μέρους της Ελλάδας, αλλά υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα προσπαθεί για την εφαρμογή αυτού του προγράμματος και αυτό το αναγνωρίζουμε ρητά».
Δεν είναι εύκολη υπόθεση για την ελληνική κυβέρνηση, σημείωσε και αναγνώρισε ότι «σε καμία χώρα του κόσμου δεν θα γινόταν χωρίς τριβές και αντίσταση η προσπάθεια για μια μεταρρύθμιση συνταξιοδοτικού».
Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι οι όρου του προγράμματος ισχούν και ότι θα υπάρχει παρακολούθηση έως ότου εφαρμοστού.
Σε αυτό το πρόγραμμα υπάρχει ήδη σήμερα μια ευελιξία, επανέλαβε ο Γιέγκερ «και αυτό σημαίνει ότι αυτό που στο τέλος είναι σημαντικό είναι η βιωσιμότητα και η σταθερότητα της ελληνικής δημοσιονομικής πολιτικής» εξήγησε. «Εάν καταλήξουμε εδώ σε λογικές λύσεις, οι οποίες θα έχουν μετά και διάρκεια, τότε αυτό δεν θα αποτύχει – σίγουρα όχι εξαιτίας μας, αντιθέτως, θα προσπαθήσουμε να προωθήσουμε τέτοιες λύσεις εκεί όπου μπορεί να υπάρξουν» πρόσθεσε.
Επισήμανε ότι η αξιολόγηση σε αυτά τα θέματα είναι αρμοδιότητα της τρόικας «και εκεί το θέμα θα είναι ιδιαίτερα το τι έχει να συνεισφέρει το ΔΝΤ».
Στο ίδιο πνεύμα ο Στέφεν Ζάιμπερτ επανέλαβε ότι το συνετό είναι να χειριζόμαστε τα δύο θέματα ξεχωριστά. «Αυτό που τα συνδέει είναι ότι αφορούν την ίδια χώρα, την Ελλάδα, η οποία πρέπει να τα αντιμετωπίσει. Και με το βλέμμα προς το μεταναστευτικό, είναι σαφές ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και ότι μπορεί να περιμένει συνολική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Αυτό σίγουρα θα απασχολήσει την Σύνοδο στις 7 Μαρτίου», πρόσθεσε.
Για τη συμμετοχή του ΔΝΤ
Σε ό,τι αφορά την προοπτική συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα και απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το αν η γερμανική κυβέρνηση θα μπορούσε να επηρεάσει το Ταμείο ώστε να αμβλύνει τις απαιτήσεις του, ο κ. Γιέγκερ τόνισε ότι το ΔΝΤ είναι ανεξάρτητο στην άσκηση των καθηκόντων του.
«Δεν γίνονται αποδεκτές οι όποιες συμβουλές ή προτάσεις από έξω. Ακριβώς αυτό είναι και η δύναμη του ΔΝΤ και νομίζω ότι σε αυτή τη βάση εργάστηκε κατά το παρελθόν στην Ελλάδα και το ίδιο θα κάνει και στο μέλλον», δήλωσε και κατέληξε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το Ταμείο θα είναι στο μέλλον στο πρόγραμμα.