Με σκληρή γραμμή απόρριψης κάθε συνεργασίας με τη Ν.Δ. και τον κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη, θα μπει στην τελική ευθεία των εκλογών ο κ. Αλέξης Τσίπρας, επιμένοντας να διατηρεί αλώβητη τη συγκεκριμένη διαχωριστική γραμμή, ελπίζοντας ότι θα συγκινήσει τα αντιδεξιά αντανακλαστικά των ψηφοφόρων του και έτσι θα πετύχει την κρίσιμη συσπείρωση της εκλογικής του βάσης.
Παρά τα ανοίγματα που έχει επιχειρήσει και ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης προς τον κ. Τσίπρα για την επίτευξη μίας συνεννόησης, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν συζητά καμία προοπτική σύμπλευσης με τη Ν.Δ., την οποία θεωρεί ως κύριο εκφραστή του παλαιού πολιτικού συστήματος.
Η αρνητική αυτή στάση έναντι της Ν.Δ. ισχύει αφενός μεν στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλθει νικητής της εκλογικής μάχης -και αν χρειαστεί θα αναζητήσει συμμαχίες σε άλλες δυνάμεις- αφετέρου δε και στην περίπτωση που χάσει τις εκλογές. «Ας κάνουν κυβέρνηση μόνοι τους και με όποιες παραλλαγές θέλουν, εμείς δεν θα συμμετάσχουμε», ξεκαθαρίζει στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα, κλείνοντας οριστικά το σενάριο της οικουμενικής κυβέρνησης στο ενδεχόμενο ήττας την επόμενη Κυριακή. Ο κ. Τσίπρας άλλωστε προϊδέασε για τη στάση του κόμματός του σε περίπτωση ήττας, λέγοντας ότι θα ασκεί υπεύθυνη αντιπολίτευση επί της συμφωνίας με τους δανειστές, που η δική του κυβέρνηση έφερε, αλλά θα ασκεί κριτική σε όλα τα άλλα μέτωπα, μεταξύ αυτών και στα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.
Η επιλογή να μην εγκλωβιστεί σε μία συνεργασία με τη ΝΔ εάν χάσει τις εκλογές είναι απολύτως φυσιολογική εάν υπολογίσει κανείς ότι σε περίπτωση σύμπλευσης με τον κ. Μεϊμαράκη θα επέλθει και νέα διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ με αποχωρήσεις βουλευτών και στελεχών – κάτι που είναι πιθανό να συμβεί έτσι κι αλλιώς στην περίπτωση συνεργασίας με τη Ν.Δ., από τη θέση του νικητή των εκλογών.
Ακριβώς πάνω στην αντίθεση «παλιού – νέου» ή «αριστεράς – συντήρησης» και στο δίλημμα «ΣΥΡΙΖΑ ή Ν.Δ.», όπως προσωποποιείται στο ερώτημα «Τσίπρας ή Μεϊμαράκης» στηρίζεται η τελική αντεπίθεση της Κουμουνδούρου εν όψει της 20ής Σεπτεμβρίου. Το εκλογικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ έχει ρίξει όλο το βάρος της προεκλογικής του καμπάνιας στην επιστροφή των απογοητευμένων και δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του Ιανουαρίου, που δείχνουν τώρα να φλερτάρουν με την αποχή και κρατούν έτσι χαμηλά τη συσπείρωση της εκλογικής βάσης του κόμματος.
Αλλο βασικό επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτές τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής περιόδου, η ανάγκη να δοθεί στον κ. Τσίπρα μία «δεύτερη ευκαιρία», ολόκληρη αυτή τη φορά, για να κυβερνήσει. Ο τέως πρωθυπουργός άρχισε να βάζει από την προηγούμενη εβδομάδα αυτή την προβληματική στους ψηφοφόρους, επισημαίνοντας ότι το περασμένο επτάμηνο η κυβέρνησή του ασχολήθηκε κυρίως με τη διαπραγμάτευση και δεν πρόλαβε να παράξει επαρκές έργο, παρά μόνο να δώσει ορισμένα δείγματα των διαθέσεων, των επιλογών και των δυνατοτήτων της. Αρα, δικαιούται να έχει μία νέα εντολή και να κριθεί σε βάθος τετραετίας.
Οι επιτελείς του κ. Τσίπρα θεωρούν ότι η μεταστροφή έχει αρχίσει να συντελείται υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έκλεισε πλέον οριστικά ο κύκλος της αναστάτωσης στο εσωτερικό του και των επιπτώσεων από τη διάσπαση και τις αποχωρήσεις στελεχών και βουλευτών του. Εκτιμούν ότι ιδίως μετά τις τελευταίες εμφανίσεις του κ. Τσίπρα και την αποφυγή λαθών στο ντιμπέιτ, επανακτάται η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ψηφοφόρους του. Προσδοκούν δε ότι με την πόλωση, η οποία θα αυξάνει όσο πλησιάζουν οι κάλπες και η όξυνση των διλημμάτων, θα εξασφαλιστεί ένα σαφές προβάδισμα έναντι της Ν.Δ.
Το ντιμπέιτ της Δευτέρας
Καθοριστικό για την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης θεωρούν στην Κουμουνδούρου το ντιμπέιτ της Δευτέρας ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Μεϊμαράκη. Συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι θα καταγραφεί, χωρίς καμία αμφιβολία, η προσωπική υπεροχή που έχει ο κ. Τσίπρας έναντι του αντιπάλου του για την πρωθυπουργία. Εκτιμούν δε ότι ο κ. Μεϊμαράκης είναι τόσο όμηρος του ιδιότυπου προσωπικού του στυλ, με την υπερβολική λαϊκότητα και την κακώς εννοούμενη μαγκιά, που δεν θα καταφέρει να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις μιας σύγκρουσης κορυφής. «Οπως και το κόμμα του, έτσι και ο ίδιος έχει ταβάνι στην επιρροή του», λένε στελέχη της Κουμουνδούρου. Πάντως διευκρινίζουν ότι ο κ. Τσίπρας, αν και θα είναι πολύ σκληρός και επιθετικός έναντι του κ. Μεϊμαράκη, ως εκφραστή όλου του παλιού και ξεπερασμένου πολιτικού συστήματος, καθώς και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, δεν πρόκειται να καταφύγει στη σκανδαλολογία.
Αλλά και ο ίδιος δεν πρόκειται να απαντήσει σε πιθανές προκλήσεις που θα έχουν στόχο να τον αποσυντονίσουν, αλλά θα συμπεριφερθεί ως ένας ψύχραιμος και έμπειρος πλέον πολιτικός, που με βάση την επτάμηνη θητεία του στο Μέγαρο Μαξίμου είναι περισσότερο από ποτέ ώριμος και έτοιμος να ασκήσει τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα. Να προσπαθήσει να τονίσει δηλαδή την πρωθυπουργισιμότητά του έναντι ενός αντιπάλου που δεν έχει εκλεγεί καν κανονικά στην ηγεσία του κόμματός του, αλλά ουσιαστικά είναι μεταβατικός.
Πηγή: protothema.gr