Υπερκαταιγίδες χωρίς προηγούμενο θα πλήξουν τον πλανήτη τα επόμενα χρόνια σύμφωνα με τους επιστήμονες
Οι επιστήμονες προειδοποιούν για μια νέα κατηγορία καταστροφικών τροπικών καταιγίδων, που θα πλήξει τον πλανήτη, φτάνοντας από τις ΗΠΑ μέχρι το Ντουμπάι αλλά και την Αυστραλία.
Οι κυκλώνες «γκρίζοι κύκνοι» όπως ονομάζονται, είναι εξαιρετικά σπάνιες τροπικές καταιγίδες που είναι αδύνατον να προβλεφθούν μόνο από το ιστορικά αρχεία. Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αναμένεται να γίνουν πιο συχνά μέσα στα επόμενα χρόνια, κυρίως στις ακτές της Φλόριντα, στην Αυστραλία και κατά μήκος του Περσικού Κόλπου.
Τα ρηχά και ζεστά νερά του Περσικού Κόλπου, όπου δεν έχουν καταγραφεί ποτέ πριν κυκλώνες μπορεί να δημιουργήσουν τέτοιες καταιγίδες στο μέλλον ως παρενέργεια της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη στο περιοδικό Nature Climate Change.
Ο Jean-Pascal van Ypersele, αντιπρόεδρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, δήλωσε ότι η συσσώρευση αερίων του θερμοκηπίου από τις ανθρώπινες δραστηριότητες σημαίνει συσσώρευση περισσότερης ενέργειας στο κλιματικό σύστημα.
«Δυσάρεστες κλιματικές εκπλήξεις είναι πιθανό να συμβούν», ανέφερε στο Reuters στις συνομιλίες του ΟΗΕ στη Βόννη σε μια συμφωνία για την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής.
Σε πρόσφατη μελέτη, αποδείχθηκε ότι ο πλησιέστερος κυκλώνα στον Περσικό Κόλπο ήταν το 2007, όταν ο κυκλώνας Γκόνου στην Αραβική Θάλασσα έπληξε το Ομάν και το Ιράν, σκοτώνοντας 78 ανθρώπους και προκαλώντας 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια ζημιά.
Η μελέτη ανέφερε επίσης ότι οι ακραίοι τυφώνες που μέχρι τώρα ήταν πιθανό να χτυπήσουν μόνο μια φορά κάθε 1.000 χρόνια, θα γίνονται κάθε 60 χρόνια μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα, με συγκεκριμένες περιοχές, όπως το Ντουμπάι, η Τάμπα της Φλόριντα και το Κέρς της Αυστραλίας να είναι ιδιαίτερα ευάλωτες.
Οπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η υπερθέρμανση του πλανήτη αναμένεται να αλλάξει σημαντικά την ατμόσφαιρα και τους ωκεανούς της Γης στις επόμενες δεκαετίες, ενώ η τροχιά και το μέγεθος των τυφώνων μπορεί να αποκλίνει πολύ από τα ιστορικά πρότυπα.
«Οι τυφώνες, σε αντίθεση με τους σεισμούς, είναι σαν ζαριά» εξηγεί ο Κέρι Εμάνουελ από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης. «Ακριβώς επειδή είχατε ένα μεγάλο τυφώνα πέρυσι δεν το κάνει περισσότερο ή λιγότερο πιθανό ότι θα είχατε ένα μεγάλο τυφώνα το επόμενο έτος.»
Αλλά στα επόμενα 100 χρόνια, οι πιθανότητες θα διπλασιαστούν: «Ουσιαστικά θα δούμε μια αύξηση της συχνότητας των πιο ακραίων φαινομένων» εξηγεί ο Εμάνουελ. «Μπορεί να αρχίσουμε να βλέπουμε τυφώνες που δεν είχαμε ξαναδεί ποτέ πριν» προσθέτει.