Στην μετεξέλιξη της σχέσης της Ευρώπης με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στην μετακίνηση του πρώην Έλληνα πρωθυπουργού και στην σύγκληση του με τις θέσεις χωρών του πυρήνα της ΕΕ εστιάζει σε άρθρο του ο γνωστός οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ Εριάν.
Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz τονίζει πως παρά την αλλαγή στάσεως του κ. Τσίπρα υπάρχει ο κίνδυνος ο πολίτικος κατακερματισμός στην Ελλάδα να υπονομεύσει την εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος που πρόσφατα συμφώνησε η Ελλάδα με τους πιστωτές της.
Ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν τονίζει στο άρθρο που ανήρτησε στην προσωπική του ιστοσελίδα:
«Πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg ξεκινά με την εξής αναφορά:«Ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταφέρει από το να θεωρείται ο πιο διχαστικός ηγέτης της Ευρώπης να παρουσιάζεται πλέον ως η καλύτερη ελπίδα για την διατήρηση της συνοχής της κοινής νομισματικής ζώνης». Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται πως σύμφωνα με Γερμανούς και Γάλλους αξιωματούχους «έχοντας φέρει τον Τσίπρα κοντά στην επικρατούσα τάση στην Ευρώπη, τον αντιμετωπίζουν ως τον περισσότερο ικανό ηγέτη να εφαρμόσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που απαιτείται για την οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα».
Ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν σημειώνει σχετικά: «Αυτή είναι μια μεγάλη μεταμόρφωση για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Οι καθοριστικές εκλογές του Ιανουαρίου τις ο οποίες κέρδισε ο πρώην Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σήμαναν συναγερμό στο Βερολίνο και το Παρίσι. Ως εκ τούτου, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσέγγισαν την νέα ελληνική κυβέρνηση με μεγάλη αίσθηση του σκεπτικισμού και με μεγάλη προσοχή.
»Μέχρι τότε ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ το κόμμα του είχαν τρέξει μια εκστρατεία κατά της λιτότητας και τους σχήματος της τρόϊκα των διεθνών δανειστών της Ελλάδος υποσχόμενοι να διαρρήξουν τις εξαρτήσεις της χώρας. Στην βάση αυτή ο Έλληνας πρωθυπουργός διόρισε έναν υπουργό Οικονομικών, (τον ώρες ώρες μαχητικό Γιάνη Βαρουφάκη), ο οποίος είχε δεσμευτεί σε αυτή την πορεία δράσης.
»Τώρα, πλέον η θεώρηση του «πυρήνα της Ευρώπης» είναι ότι ο Τσίπρας κινείται εντός τους επικρατούντος ρεύματος στην Ευρώπη. Εν κατακλείδι, οι τεταμένες και παρατεταμένες διαπραγματεύσεις Ελλάδος και πιστωτών κατέληξαν σε ένα αρκετά «παραδοσιακό» πρόγραμμα διάσωσης της χώρας. Κατά τη διαδικασία αυτή, ο πρώην Πρωθυπουργός Τσίπρας υπαναχώρησε στο αίτημα για άμεση απομείωση (κούρεμα) του χρέους (ένα βήμα που το ΔΝΤ εξέφρασε την υποστήριξή του προς την Ελλάδα), και ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών Βαρουφάκη να παραιτηθεί πριν καλά οδηγήσει την χώρα του στις 20 Αυγούστου σε πρόωρες εκλογές. Εν τω μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα υπέστη σοβαρές εσωτερικές διαιρέσεις.
»Στους διαδρόμους της εξουσίας στο Βερολίνο και το Παρίσι υπάρχει η ελπίδα ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε κάλλιστα να κερδίσει τις εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου και να επιστρέψει στην εξουσία με μια ισχυρή εντολή να εφαρμόσει πλήρως τις πολιτικές που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδος. Ο κίνδυνος είναι ο πολιτικός κατακερματισμός στην Ελλάδα να λειτουργήσει με τέτοιο τρόπο που να υπονομεύσει την εφαρμογή των πολιτικών».