“Κλείδωσε” η συμφωνία μετά από διαπραγμάτευση 22 ωρών…
Κλείδωσε η συμφωνία με τους θεσμούς και παραμένουν κάποιες λεπτομέρειες, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις. «Υπάρχει λευκός καπνός. Η συμφωνία κλείδωσε» ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης με τους θεσμούς στις 8.35 το πρωί σήμερα.
Μάλιστα, την επίτευξη της συμφωνίας επιβεβαίωσε λίγο πριν από τις 10 π.μ. και ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της συμφώνησαν στους όρους του 3ου προγράμματος στήριξης της χώρας.
Η συμφωνία, σύμφωνα με πληροφορίες, έκλεισε με συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές, στα ζητήματα που αφορούν το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, τα «κόκκινα δάνεια» και την απελευθέρωση της αγορά της ενέργειας. Επίσης, παραμένουν κάποιες λεπτομέρειες για τα προαπαιτούμενα μέτρα που θα εξεταστούν από τα τεχνικά κλιμάκια.
Η συμφωνία ολοκληρώθηκε μετά από μαραθώνιες συζητήσεις που διήρκησαν σχεδόν 22 ώρες.
Στην κορύφωσή τους έφτασαν οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις Αθήνας-δανειστών, με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη να ξημερώνουν στο Χίλτον, και τις συνομιλίες να…τρέχουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς ώστε οι δυο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία.
Κυβερνητικές πηγές έλεγαν στο iefimerida.gr τις πρώτες πρωινές ώρες ότι “συνεχίζουμε ακόμα και για όσο χρειαστεί”, δείχνοντας μ’αυτό τον τρόπο τις προθέσεις τους να κλείσουν όλα τα μέτωπα παρά τις όποιες διαφωνίες.
Ο τελικός κατάλογος με τα προαπαιτούμενα μέτρα αριθμεί 27 σελίδες, -άκομα δεν έχει πάρει μορφή κειμένου- και αποτελεί το ένα άρθρο του νομοσχεδίου που θα έρθει προς ψήφιση, ενώ το δεύτερο θα είναι το μνημόνιο (MOU) και η δανειακή σύμβαση.
Τα αγκάθια» στο …τραπέζι
Σύμφωνα με στελέχη που έχουν άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων, κατά τη διάρκεια της νύχτας, υπήρξε συμφωνία στα δημοσιονομικά, οι δυο πλευρές διάβασαν ακόμα μια φορά το MOU (Memorandum Of Understanding) και τις τελευταίες ώρες συζητούν τα τρία αγκάθια:
“Κόκκινα δάνεια” (οι δανειστές επιμένουν να πωλούνται σε ξένα funds)
Ταμείο (πρόβλημα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσει, καθώς οι δανειστές ζητούν ταχεία ολοκλήρωση των εκκρεμών ιδιωτικοποιήσεων και αναβάθμιση (μετεξέλιξη) του ρόλου του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δημιουργία νέου Ταμείου και σε χαλαρό χρονοδιάγραμμα για μεγαλύτερη απόδοση από την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου)
Ενεργειακά (οι δανειστές ζητούν πλήρη απελευθέρωση της αγοράς και του φυσικού αερίου)
Οι δημοσιονομικοί στόχοι
Επιπλέον, οι ίδιες πηγές, αναφέρουν πως κανένα δημοσιονομικό μέτρο δεν θα ληφθεί το 2015 και 2016, για να επιτευχθούν οι στόχοι που κλείδωσαν μεταξύ Ελλάδας και δανειστών. Όσο για τα έτη 2017 και 2018 οι αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με τις εξελίξεις.
Τα πρωτογενή πλεονάσματα
Το πρωτογενές έλλειμμα ορίστηκε στο 0,25% για φέτος (αντί για 3% που προβλεπόταν στον προϋπολογισμό)
Το 2016 ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι να φτάσει το 0,5% (αντικαθιστώντας το 4,5% για το 2016-2018)
Το 2017 θα πρέπει να φτάσει το 1,75% αντί για 4,5%
Το 3,5% που έπρεπε να επιτευχθεί τη διετία 2015-2016 ορίστηκε σαν στόχος για το 2018, αντί του αρχικού 4,5%
Την Πέμπτη το κρας-τεστ στη Βουλή
Το κρας-τεστ τώρα πια, μεταφέρεται στην ολομέλεια της Βουλής οπότε και η κυβέρνηση θα μετρήσει δυνάμεις. Το παράδοξο είναι ότι στο…πλευρό της έχει τη στήριξη της αντιπολίτευσης, αντί όλων των κυβερνητικών βουλευτών, δεδομένων των διαφωνιών της αριστερής πλατφόρμας.
Αν όλα κυλήσουν βάση χρονοδιαγράμματος, τα κείμενα μπαίνουν αύριο στις επιτροπές και την Πέμπτη θα γίνει η ψηφοφορία.
Την Παρασκευή 14 Αυγούστου συνεδριάζει το eurogroup το οποίο και θα εγκρίνει την πρόοδο, ενώ μέχρι τις 18 θα πρέπει να έχει δοθεί και το “πράσινο φως” απο τα ξένα Κοινοβουλία. Στόχος, να εκταμιευθεί η πρώτη δόση που θα είναι και μια τεράστια χρηματοδοτική ανάσα.