Πολιτική συμφωνία που θα προβλέπει την μετάβαση από το (υφιστάμενο) μνημόνιο σε ένα νέο πρόγραμμα αναπτυξιακής προοπτικής, με χρονικό ορίζοντα την 28η Μαϊου, κάτι που θα επιτρέψει στον Μάριο Ντράγκι να συνεχίσει απρόσκοπτα την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, θα επιδιώξει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τις αμέσως επόμενες μέρες και κυρίως κατά τις συναντήσεις που θα έχει με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και τον επικεφαλής της ΕΚΤ.
Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση ελπίζει στην αναστροφή του κλίματος ανησυχίας, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αρνητικό ντόμινο από την αντίδραση των αγορών.
Στόχος, η ενδιάμεση συμφωνία «γέφυρα», με την οποία θα περάσει ομαλά και χωρίς ανεπανόρθωτες αναταράξεις, η χώρα από την εποχή των μνημονίων και της τρόικας, σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αναπτυξιακών πολιτικών, που θα επιβλέπεται από τα θεσμικά όργανα της Ευρώπης. Το κρίσιμο ζητούμενο είναι να διασφαλιστεί στο ενδιάμεσο αυτό διάστημα η ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και ένα ελάχιστο τείχος προστασίας από τυχόν επιθέσεις των αγορών, που θα διαβλέπουν αστάθεια και αβεβαιότητα. Και φυσικά η ομαλή εξυπηρέτηση στο διάστημα αυτό των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας, με δεδομένο ότι η καταβολή των δόσεων από το προηγούμενο πρόγραμμα, την ολοκλήρωση του οποίου αρνείται η κυβέρνηση, δεν θα γίνει.
Η προσωρινή αυτή συμφωνία θεωρείται αναγκαία προκειμένου να δοθεί χρόνος στη νέα κυβέρνηση για να παρουσιάσει σε δανειστές και εταίρους τις προτάσεις της για την περαιτέρω πορεία της χώρας, που θα εγγυάται αφενός την αποπληρωμή του χρέους, όπως αυτό θα έχει διαμορφωθεί μετά τη συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσής του – ή και διαγραφής μέρους του όπως ζητά η Αθήνα – αφετέρου την μετατροπή της οικονομίας της σε ανταγωνιστική, με επιβολή κανόνων και τη διοικητική μεταρρύθμιση.
Η Αθήνα θα ήθελε μία «συμφωνία γέφυρα», που θα διαρκέσει ένα τρίμηνο, έως τα τέλη του Μαΐου έστω, για να καταθέσει το νέο πρόγραμμα και έτσι αντί να έχει το βραχνά της 28ης Φεβρουαρίου για το μνημονιακό πρόγραμμα, η «τελική γραμμή» να μετατεθεί για τις 28 Μαΐου.
– Πρώτον κανείς δεν μιλάει για τρόικα, αλλά για θεσμούς της Ευρώπης και το ΔΝΤ, δεν συζητάμε για συνέχιση προγράμματος αλλά για νέα συμφωνία, τρίτον η έμφαση όχι σε μέτρα αλλά σε πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων”, εξήγησε το βράδυ της Κυριακής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.
– Δεύτερον, ότι δεν υπάρχει πλέον τρόικα και δεν τίθεται κανένα θέμα επιστροφής της στην Αθήνα, όπως με εντυπωσιακό τρόπο ξεκαθάρισε στον επικεφαλής του eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ο Γιάννης Βαρουφάκης.
– Τρίτον, ότι το νέο πρόγραμμα θα είναι εστιασμένο πρωτίστως σε μεταρρυθμίσεις για τη διοικητική αποτελεσματικότητα του κράτους, την διαφάνεια και την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Όπως επισημαίνει το protothema.gr, στη συνέχεια η κυβέρνηση, με όπλο τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει σε ελλειμματικούς προϋπολογισμούς και ότι θα ανοίξει το παιχνίδι των ξένων επενδύσεων, χωρίς όμως το πλαίσιο του ολιγαρχικού καθεστώτος και τη λογική του ξεπουλήματος, θα επιδιώξει μία βιώσιμη λύση για το χρέος, ώστε αυτό ακόμη κι αν δεν μειωθεί ονομαστικά (κούρεμα), τουλάχιστον να γίνει «εξυπηρετήσιμο», κυρίως με την απάλειψη των απαιτήσεων που έθεσαν οι δανειστές για εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2020, αλλά και να αλλάξει συνολικά τον προσανατολισμό της οικονομικής πολιτικής σε αναπτυξιακή κατεύθυνση, αφήνοντας οριστικά πίσω τις πολιτικές της λιτότητας.