Πολλοί οικονομολόγοι έχουν κατά καιρούς προβλέψει, ότι η εμμονή του Βερολίνου στην αυστηρή περιοριστική πολιτική θα αναθεωρηθεί μόνο, όταν οι συνέπειές της θα αρχίσουν να βλάπτουν και την ίδια τη Γερμανία, πιέζοντας για αλλαγή πλεύσης. Ως τότε το δίδυμο Μέρκελ-Σόιμπλε θα καλεί τους υπόλοιπους Ευρωπαίους να πορευθούν στα βήματά τους, για να μπορέσουν να απολαύσουν κι αυτοί την ευτυχία, που χαρίζει το “γερμανικό θαύμα”. Οι τελευταίες προβλέψεις του ΔΝΤ, αλλά και οι νέες προειδοποιήσεις Γερμανών οικονομολόγων, που αμφισβητούν την δογματική προσήλωση στη λιτότητας δείχνουν τώρα, πως ίσως να μην είναι και πολύ μακριά η στιγμή, που το “γερμανικό θαύμα” θα αρχίσει να ξεθωριάζει ή ακόμα και να εμφανίσει κάποιες ρωγμές.
Η πτώση των εξαγωγών και των παραγγελιών της γερμανικής βιομηχανίας, σε συνδυασμό με την προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων για τους δείκτες ανάπτυξης της ερχόμενης διετίας, μπορεί να δικαιολογούνται προς το παρόν με “έκτακτα περιστατικά”, όπως η κρίση στην Ουκρανία και η επιδείνωση των ρωσογερμανικών σχέσεων ή να αποδίδονται εν μέρει στη …θερινή ραστώνη, αλλά πολλοί πιστεύουν ότι τα αίτια δεν είναι μόνο εποχιακά.
Η “Ζουντντόιτσε Τσάιτουνγκ” εκφράζει αυτή την άποψη, ότι δηλαδή το “German Wunder”, που θαύμαζαν όλοι μέχρι τώρα οδεύει σταδιακά προς το τέλος του. Και επισημαίνει ακόμα ότι η τακτική της καγκελαρίου, που προτιμά να περιμένει, παρά να προλαβαίνει τις εξελίξεις ίσως να αποδειχτεί μοιραία. Η κυβέρνηση Μέρκελ εκτιμούν πολλοί, απλά διαχειρίστηκε τις “ευτυχείς συγκυρίες” και αποδεικνύεται απροετοίμαστη για τις πιθανές αρνητικές εξελίξεις.
Οι αγορές της Ευρωζώνης έχουν κλονιστεί, κάποιες άλλες …κάνουν νερά και η εσωτερική κατανάλωση παραμένει με το χειρόφρενο σηκωμένο, όσο η σιδηρά καγκελάριος συνεχίζει να επαινεί την “εγκράτεια της Σουηβής νοικοκυράς”. Ετσι κι αλλιώς οι καθηλωμένοι μισθοί αλλά και οι ολοένα αυξανόμενες εστίες έντασης στον πλανήτη δεν πρόκειται να κάνουν τον συγκρατημένο Γερμανό καταναλωτή… να πάρει σβάρνα τα μαγαζιά και να ξοδεύει. Οι δημόσιες επενδύσεις στην συντήρηση και εκσυγχρονισμό των υποδομών για τις οποίες “παρακαλά” εδώ και μήνες για παράδειγμα ο Πέτερ Μπόφινγκερ ή ο Χάινερ Φλάσμπεκ και τις οποίες πρότεινε ως αντίδοτο στην απειλούμενη ύφεση και η έκθεση του ΔΝΤ, παραμένουν εκτός ατζέντας Σόιμπλε. Η βιασύνη του να παρουσιάσει από τον… Σεπτέμβριο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, διδακτικού -για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους- χαρακτήρα δείχνει ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν παίρνει στα σοβαρά τις προειδοποιήσεις. Το ερώτημα είναι ως πότε. Αν η σημερινή τάση συνεχιστεί, τότε μάλλον δεν θα φταίει το… καλοκαίρι και οι διακοπές και τα ερωτήματα αλλά και οι επικρίσεις θα αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται.
* Ο Κώστας Αργυρός είναι δημοσιογράφος κι έχει βραβευτεί για το δημοσιογραφικό του έργο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ίδρυμα Μπότση και την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων. Τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε με το τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ, αναδεικνύοντας κυρίως ευρωπαϊκά θέματα.