Παρότι μέχρι πρότινος κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ που είχε αναγάγει τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα, ο Αντώνης Σαμαράς επιλέγει κι αυτός την ίδια τακτική προτάσσοντας το ερώτημα- δίλημμα “σταθερότητα ή αστάθεια”, σε μια προσπάθεια να πολώσει ακόμα περισσότερο το κλίμα και να επιτύχει προσέλκυση ψηφοφόρων από τα δεξιά (στόχος είναι όσοι ψήφισαν Χρυσή Αυγή το 2012 και όσοι δείχνουν να επιλέγουν μικρότερα κεντροδεξιά κόμματα) και συσπείρωση της εκλογικής του βάσης.
Όπως γράφει το koolnews.gr, την επιμέλεια του εγχειρήματος έχει η εταιρεία The Newtons Laboratory, των Στ. Ζωντού και Κατ. Σάββα (που παλαιότερα είχαν συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ- επί Κ. Σημίτη) ενώ την ανάλυση των ποιοτικών και ποσοτικών στοιχείων που προκύπτουν είτε από δημοσιευμένες είτε από κρυφές δημοσκοπήσεις κάνει η εταιρεία MRB και ο πολύπειρος δημοσκόπος Δημήτρης Μαύρος με το επιτελείο του. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με απόφαση της διακομματικής επιτροπής στο υπουργείο Εσωτερικών, ο τηλεοπτικός χρόνος κατανέμεται κατά 40% σύμφωνα με την επίδοση του κόμματος στις ευρωεκλογές του 2009, το 40% σύμφωνα με την επίδοση του κόμματος στις εθνικές εκλογές του 2012 και το υπόλοιπο 20% ισόποσα σε όλα τα κόμματα.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μαζί, θα έχουν τη μερίδα του λέοντος του τηλεοπτικού χρόνου, όπως και της εκλογικής επιχορήγησης ( 3 από τα 7 εκατ παίρνουν τα δύο κόμματα).
Σε επιτελικό επίπεδο, καθημερινές είναι οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στη Συγγρού για τη διαχείριση της επικοινωνιακής εικόνας της ΝΔ. Στον «πρωινό εκλογικό καφέ» του Μαξίμου συμμετέχει η εμπροσθοφυλακή του Μαξίμου (Κώστας Μπούρας, Χρύσανθος Λαζαρίδης, Σταύρος Παπασταύρου, Δημήτρης Σταμάτης, Γιώργος Μουρούτης), ενώ σε ανοιχτή γραμμή είναι πάντα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου και ο γραμματέας του κόμματος, Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο οποίος δίνει παράλληλο προεκλογικό αγώνα, περιοδεύοντας στην επικράτεια.
Πλέον, στον εκλογικό αγώνα μπαίνει και ο Αντώνης Σαμαράς. Η πρεμιέρα έγινε με το άρθρο του στο Βήμα της Κυριακής, από το οποίο εξάγονται συμπεράσματα αναφορικά με τις κινήσεις του στην πολιτική σκακιέρα το επόμενο διάστημα αλλά και για τις επιδιώξεις του για την ατζέντα των ευρωεκλογών. Ο πρωθυπουργός την Τετάρτη θα δώσει το στίγμα των προθέσεών του για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, με αιχμή του δόρατος την ενίσχυση του ρόλου του προέδρου της Δημοκρατίας, ακόμα και με απευθείας εκλογή από το λαό, ενώ θα ξεκινήσει και περιοδείες σε περιοχές όπως η Στερεά Ελλάδα, η Πελοπόννησος, τα Ιόνια Νησιά και η Κεντρική Μακεδονία.
Τέλος, θα μιλήσει σε δυο μεγάλες συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα στο διάστημα 20-23 Μαΐου, ενώ στις 19 Μαΐου την Αθήνα θα επισκεφθεί ο υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.
Το σύνθημα που έχει επιλεγεί εμφανίστηκε κατά την παρουσίαση των υποψηφίων ευρωβουλευτών και είναι το «Σταθερά βήματα μπροστά», το οποίο αναδεικνύει την πεποίθηση του πρωθυπουργικού επιτελείου πως τα χειρότερα έχουν περάσει και πλέον επιχειρείται η λεγόμενη φυγή προς τα εμπρός.
Πάντως, αιχμή του δόρατος για τον Πρωθυπουργό αναμένεται να αποτελέσουν η εκκίνηση της συζήτησης για τη διευθέτηση του χρέους που προέρχεται από τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ, η διανομή του κοινωνικού μερίσματος και η συνταγματική αναθεώρηση.
Στόχος του πρωθυπουργού είναι, παράλληλα, να βοηθηθεί και το ΠΑΣΟΚ αφού γνωρίζει πολύ καλά πως μία καταβαράθρωση των ποσοστών της Ελιάς δημιουργεί αυτομάτως μείζον θέμα συνοχής στην κυβέρνηση. Στο Μαξίμου επεξεργάζονται όλα τα σενάρια και τρέμουν στην ιδέα το άθροισμα των εκλογικών ποσοστών ΝΔ και Ελιάς να υπολείπεται εκείνου του ΣΥΡΙΖΑ ή να είναι τόσο μικρό (κάτω από 25%) που αυτομάτως δημιουργεί θέμα νομιμοποίησης της κυβέρνησης.