Θετικό για πετρέλαιο και φυσικό αέριο ήταν το αποτέλεσμα της επεξεργασίας των πρώτων δεδομένων από τις σεισμικές έρευνες που έκανε το σκάφος Nordic Exprlorer της νορβηγικής εταιρείας Petroleum Geo Services (PGS) στις ελληνικές θάλασσες του Ιονίου και της Νότιας Κρήτης…
Πρόκειται για μια τεράστια θαλάσσια έκταση 225.000 τ.χλμ. από τη Νότια Κρήτη ως τη Δυτική Ελλάδα, με εξαίρεση τα Ιωάννινα, τον Πατραϊκό κόλπο και το Kατάκολο όπου γίνονται διαγωνισμοί με βάση παλαιότερες σεισμικές έρευνες.
Οι δύο επιστήμονες του υπουργείου Ενέργειας που επέβαιναν στο πλοίο μετέφεραν χθες τα καλά νέα στον υπουργό Ευάγγελο Λιβιεράτο, ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση:
«Οι πρώτες απεικονίσεις αν και όχι ακόμη πλήρως επεξεργασμένες, αποτυπώνουν ευκρινείς και ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση πρόκειται για την πρώτη φάση επεξεργασίας επιλεγμένων γραμμών που θεωρούνται αντιπροσωπευτικές της περιοχής που διερευνήθηκε.
Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει για πρώτη φορά επισήμως ότι υπάρχουν ενδιαφέροντα κοιτάσματα στις θάλασσες της Κρήτης και του Ιονίου.
Συνολικά οι Νορβηγοί της PGS έκαναν έρευνες επί τέσσερις μήνες, συνέλεξαν στοιχεία συνολικού μήκους καταγραφών 12.431 χιλιομέτρων και όπως αναφέρει το ΥΠΕΚΑ «κάλυψαν μια έκαταση όση η Ρουμανία από την οποία μόνο η επιφάνεια στα νότια της Κρήτης ισοδυναμεί με την έκταση του Βελγίου».
Στον υπουργό Ενέργειας παρουσιάστηκαν τα ευρήματα από την επεξεργασία του 30% των σεισμικών απεικονίσεων που πραγματοποίησαν οι Νορβηγοί της PGS από τον Νοέμβριο 2012 ως τις 25 Φεβρουαρίου 2013.
Η ερμηνεία ολόκληρου του πακέτου των σεισμικών δεδομένων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως τον Σεπτέμβριο του 2013 και στη συνέχεια θα διατεθούν προς πώληση στην αγορά προκειμένου εντός του πρώτου εξαμήνου του 2014 να προκηρυχθεί ο πρώτος διεθνής γύρος παραχωρήσεων.
Εταιρείες υδρογονανθράκων, όπως η γαλλική Total επέδειξαν ήδη ενδιαφέρον για τα ελληνικά κοιτάσματα. Σχετικές συζητήσεις έγιναν και κατά τη συνάντηση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα τον περασμένο Φεβρουάριο.
Ετσι από χθες μετράει πλέον και επίσημα αντίστροφα ο χρόνος για να γίνει γνωστό σε μερικούς μήνες κατά πόσον υπάρχει πετρέλαιο και φυσικό αέριο στις ελληνικές θάλασσες και αν θα υπάρξουν ξένες εταιρείες να ενδιαφερθούν για την εξόρυξή του.
Οσον αφορά τους διαγωνισμούς που τρέχουν με τις επιλεγμένες εταιρείες για έρευνες από το Κατάκολο ως τα Ιωάννινα, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη Μαΐου ώστε να προχωρήσει η υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης.