Την κατηγορία του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος – που τον φέρνει αντιμέτωπο ακόμη και με το ενδεχόμενο προφυλάκισης – επιχειρεί να «αποδημήσει» ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Άκης Τσοχατζόπουλος, που οδηγείται στον ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή ύστερα από τέσσερις ημέρες παραμονής στα κρατητήρια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης.
Σύμφωνα με το πόρισμα των εισαγγελέων Ελένης Σίσκου και Ευγενίας Κυβέλου που ερεύνησαν τον τρόπο απόκτησης της περιουσιακής του κατάστασης, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ μέσω ενός δαιδαλώδους δικτύου off – shore εταιρειών «ξέπλενε» μέρος των χρημάτων που είχε λάβει από δυο εξοπλιστικά προγράμματα – TOR – M1 και γερμανικά υποβρύχια – …επενδύοντας σε δεκάδες πολυτελή ακίνητα…
Κατά το πόρισμα, το ποσό που έχει εντοπιστεί από την υπογραφή αυτών των δυο συμβάσεων ανέρχεται σε 17 εκατ. ευρώ και σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται τα κέρδη του πρώην υπουργού από την μεταπώληση ακινήτων που είχε αποκτήσει με χρήματα – «προϊόν δωροδοκίας». Ενδεικτικά, στο εισαγγελικό πόρισμα αναφέρεται πως ο πρώην υπουργός είχε λάβει προκαταβολικά μίζα για τα ρωσικά αντιαεροπορικά TOR – M1 και ενώ κανείς από τους επιτελείς του δεν φέρεται συμφωνούσε με την συγκεκριμένη αγορά!
Ο πρώην υπουργός θα κληθεί να δώσει απαντήσεις για όλα όσα έφερε στο φως η πολύμηνη έρευνα των δυο εισαγγελέων και του ΣΔΟΕ και να αντικρούσει το πλήθος των επιβαρυντικών για τον ίδιο στοιχείων που περιλαμβάνονται στην ογκωδέστατη δικογραφία – περίπου 12.000 σελίδων!
Ήδη, οι δικηγόροι του Α. Τσοχατζόπουλου με κοινή ανακοίνωσή τους έχουν δώσει το «στίγμα» της υπερασπιστικής γραμμής που θα ακολουθήσει ο πρώην υπουργός. Επίσης, ο Α. Τσοχατζόπουλος έχει κάνει λόγο για επικοινωνιακό παιχνίδι των δυο μεγάλων κομμάτων παραμονές εκλογών.
Οι δυο αυτές δημόσιες τοποθετήσεις της πλευράς του Ά. Τσοχατζόπουλου, προϊδεάζουν για την υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθήσει ο πρώην υπουργός ενώπιον του ανακριτή για να αντικρούσει το πλήθος των επιβαρυντικών για τον ίδιο στοιχείων που περιλαμβάνονται στην ογκωδέστατη δικογραφία.
Συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός αναμένεται, μεταξύ άλλων, να υποστηρίξει:
-Ότι η απόφαση για την αγορά των υποβρυχίων ελήφθη το Φεβρουάριο του 2000 από το Κ.Υ.Σ.Ε.Α. το οποίο και εξουσιοδότησε στη συνέχεια τον Α. Τσοχατζόπουλο ως υπουργό Εθνικής Άμυνας να υλοποιήσει την απόφαση . Μάλιστα, όπως θα αναφέρει η πλευρά του Α. Τσοχατζόπουλου ζητήθηκε η κλήση των μελών της τότε συνθέσεως του Κ.Υ.Σ.Ε.Α. προς παροχή εξηγήσεων (σε εισαγγελικές αρχές και Βουλή), όμως το αίτημα δεν έγινε δεκτό.– Ότι ο Α. Τσοχατζόπουλος υπηρέτησε υπουργός Εθνικής Άμυνας μέχρι το 2001, ενώ η κατασκευή των υποβρυχίων «214» διαρκεί μέχρι και σήμερα στη βάση της ίδιας ακριβώς σύμβασης.– Ότι ο πρώην υπουργός απολογείται για αδικήματα που έχουν παραγραφεί και ότι η υπόθεση των TOR – M1 είχε απασχολήσει την εξεταστική επιτροπή της Βουλής το 2004 και είχε κλείσει οριστικά χωρίς να εντοπιστούν ενοχοποιητικά στοιχεία.
– Ότι το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Α. Τσοχατζόπουλου είναι παράνομο δεδομένου ότι ο ίδιος δεν υπήρξε ποτέ απρόθυμος να συνεργαστεί με τις εισαγγελικές αρχές όλο το διάστημα των 20 μηνών που ερευνούν τα περιουσιακά του. Εξάλλου, όπως αναμένεται να αναφερθεί στον πρώην υπουργό έχει ήδη επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για την υπόθεση τη δήλωσης «πόθεν έσχες».
Υπενθυμίζεται ότι κατηγορία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος εκτός από τον πρώην υπουργό αντιμετωπίζουν – σύμφωνα με το πόρισμα – 14 ακόμη πρόσωπα, εκ των οποίων το ένα είναι ο Αστέριος Οικονομίδης που έχει ήδη προφυλακιστεί. Μεταξύ των κατηγορούμενων είναι η σύζυγος του Α. Τσοχατζόπουλου Βασιλική Σταμάτη, η κόρη του Αρετή, η λογίστριά του Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, κ.α.