ΣΕ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ Η ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΜΟΣΙΑΛΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ. ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΕΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΤΑΙΡΩΝ ΑΠΑΙΤΕΙ Η ΤΡΟΙΚΑ
Μαχαίρι στους μισθούς και στον ιδιωτικό τομέα μέσω της κατάργησης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) απαίτησε η τρόικα στη χθεσινή συνάντησή της από τον υπουργό Εργασίας.
«Δεν θα γίνουμε Ινδία», έλεγε την ίδια ώρα ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου απαντώντας για τις εργασιακές σχέσεις σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από την Κεντρική Μακεδονία. Για«έσχατο σημείο θράσους» έκανε λόγο από την πλευρά της η ΓΣΕΕ.
Στη θυελλώδη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας,οι εκπρόσωποι της τρόικας απαίτησαν την κατάργηση της ισχύουσας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και την υπογραφή νέας με μειωμένους κατώτατους μισθούς. Ειδικότερα, ζήτησαν από τον υπουργό να υπάρξει διαβούλευση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους – πρότειναν δε, αν δεν υπάρξει συμφωνία, να προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας στη μονομερή θεσμοθέτηση της μείωσης των κατώτατων μισθών!Ο Γ. Κουτρουμάνης τόνισε ότι το όλο θέμα αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι θα ενημέρωνε τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, επειδή το ζήτημα τον ξεπερνούσε. Παράλληλα, οι δανειστές ζήτησαν την κατάργηση της δυνατότητας επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων για τρία χρόνια. Το υπουργείο Εργασίας αντιπρότεινε τη διατήρηση της επέκτασης χωρίς όμως αυξήσεις στους μισθούς (ώστε να μην υπάρξει πληθώρα ατομικών συμβάσεων).
Αργά το βράδυ, σε μια ιδιαίτερα προσεκτική ανακοίνωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλ. Μόσιαλος ανέφερε μεν ότι η κυβέρνηση «ενθαρρύνει συνεχώς τον διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, έτσι ώστε να προωθηθούν οι απαραίτητες αλλαγές στη βάση των πραγματικών προβλημάτων της χώρας», αλλά πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Παράλληλα, είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα μέσα από τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων» της χώρας.
[ σ.σ Η δήλωση αυτή είναι σαφώς πιο χαμηλών τόνων από εκείνη του πρωθυπουργού που ήταν η πρώτη αντίδραση λίγες ώρες νωρίτερα]…
Υπενθυμίζεται ότι η ισχύουσα τριετής (2010-2011 και 2012) ΕΓΣΣΕ υπογράφηκε τη 15η Ιουλίου 2010. Οπως προβλέπεται στη σύμβαση αυτή, από 1ης Ιουλίου 2011 τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων αυξάνονται σε ποσοστό ίσο με το ποσοστό της ετήσιας μεταβολής του ευρωπαϊκού πληθωρισμού του έτους 2010. Σύμφωνα με τη Eurostat, το ποσοστό της μέσης ετήσιας μεταβολής του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή για το 2010 είναι 1,6%. Η επόμενη αύξηση προβλέπεται να δοθεί τον Ιούλιο του 2012 και θα είναι ισόποση με τον ευρωπληθωρισμό του έτους 2011.
Η πρόσφατη εκθεση του ΙΝΕ -ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομια (2011) διαπιστώνει ότι ο κατώτατος μηνιαίος μισθός στην Ελλάδα,συνεχίζει να υστερεί σημαντικά έναντι των κατώτατων μισθών των πλουσιότερων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ανέρχεται περίπου στο 60% του αντίστοιχου κατώτατου μισθού της πρώτης αυτής κατηγορίας χωρών, ενώ βρίσκεται σε ευνοϊκότερη θέση έναντι του αντίστοιχου κατώτατου μισθού των χωρών της δεύτερης κατηγορίας.
Ο κατώτατος μισθός σε εθνικό επίπεδο υπάρχει σήμερα στα 20 από τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Υπάρχει προ πολλού σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και το Βέλγιο, καθιερώθηκε πιο πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο (1999) και στην Ιρλανδία (2000), ενώ στα περισσότερα νέα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης o κατώτατος μισθός θεσπίστηκε στην αρχή της περιόδου μετάβασης, τη δεκαετία του 1990.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ (ρεπορτάζ του Ηλία Γεωργάκη)