Ετσι, στη σκιά των συζητήσεων που γίνονται στη Γαλλία αλλά και στην Ιταλία, για την εισαγωγή κανόνα στο Σύνταγμα που θα απαγορεύει επί της ουσίας τα ελλείμματα, “επιβάλλοντας” στις κυβερνήσεις να επιτυγχάνουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Από το υπουργείο Οικονομικών απάντησαν στο ενδεχόμενο έξωθεν σχετικών πιέσεων με δύο επιχειρήματα:
1. Η συνταγματική κατοχύρωση του δημοσιονομικού κανόνα, ούτως ή άλλως, κατ’ αποτέλεσμα, υφίσταται ήδη, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 28 του ελληνικού Συντάγματος, οι σχετικοί κανόνες του πρωτογενούς Ευρωπαϊκού Δικαίου υπερισχύουν της εθνικής νομοθεσίας. Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι με δεδομένο πώς το Σύμφωνο Σταθερότητας απαγορεύει με συγκεκριμένες κυρώσεις τα Ελλείμματα και βάζει “οροφή” χρέους, δεν χρειάζεται πρόσθετη πρόβλεψη στο ελληνικό Σύνταγμα.
2. Όλο το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής, στοχεύει στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας της χώρας μας, στο πλαίσιο της Ευρωζώνης. Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι πέρα από το… διαδικαστικό, δηλαδή τη ρητή συνταγματική πρόβλεψη, η Ελλάδα ούτως ή άλλως έχει δεσμευθεί με το Μεσοπρόθεσμο και το Μνημόνιο, αφενός να μειώσει το έλλειμμά της στα όρια του 1% έως το 2015 αφετέρου να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα από το 2012 κιόλας.