ΑΝΑΛΥΣΗ
του Σεραφείμ Π. Κοτρώτσου
“Στο τέλος αυτής της εβδομάδας, η Ελλάδα δεν θα είναι ίδια”.
Με αυτή τη φράση, κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης εξηγούσε, χθες Κυριακή (συναντήθηκαν σε κοινωνική εκδήλωση που οργάνωσε άλλος πολιτικός που χαίρει εκτίμησης και στις δύο πολιτικές όχθες), σε σημαίνον στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης την δική του οπτική για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. Είναι ακριβές. Ότι κι αν συμβεί, τελικά, τις επόμενες ημέρες θα κριθούν πολλά πράγματα στην πολιτική συμπεριφορά βουλευτών και κομμάτων και θα δοκιμαστεί έντονα η σχέση του πολιτικού μας συστήματος με τους ευρωπαίους εταίρους και τις αγορές.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση θα διαρρήξει με επώδυνο τρόπο την ήδη τραυματισμένη σχέση της με την κοινωνία, ακόμα και με τον σκληρό πυρήνα της δικής της εκλογικής βάσης.
Κορυφαίος οικονομικός παράγοντας- αναλυτής στη Μεγάλη Βρετανία συμπύκνωσε αλλιώς αυτό το ακραίο ελληνικό δίλημμα: “οι Έλληνες ή ψηφίζουν το Μεσοπρόθεσμο και χρεοκοπούν σε ένα χρόνο, ή δεν το ψηφίζουν και χρεοκοπούν τώρα”. Ο βρετανικός κυνισμός μπορεί να μην έχει σχέση με την πραγματικότητα -αν και τέτοιες φωνές υπάρχουν και σε άλλες χώρες-, αλλά και ο γερμανός τραπεζίτης, στέλεχος της ΕΚΤ (προαλειφόταν και για πρόεδρος αλλά έχασε τη θέση από τον πιο διαλλακτικό Μάριο Ντράγκι) Άξελ Βέμπερ έστειλε ένα δραματικό μήνυμα στο Βερολίνο, λέγοντας πως “πρέπει να μηδενισθεί το ελληνικό χρέος και να υπάρξει επανεκκίνηση”.
ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ…
Ο κ. Βέμπερ δεν εννοεί, προφανώς, ότι πρέπει να επιβραβευθούν οι Έλληνες για την…τεμπελιά στην εύφορη μεσογειακή κοιλάδα τους, θέλει, ωστόσο, να επισημάνει πως η πολιτική που ακολουθείται είναι αδιέξοδη και ατελέσφορη και η αποτυχία της θα επηρεάσει τα επόμενα προβλήματα που έρχονται: της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας κ.ό.κ.
Από την πλευρά του ο Γ. Παπανδρέου και τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του (Βενιζέλος, Πάγκαλος κ.ά) έχουν πεισθεί πως η λύση του Μεσοπρόθεσμου είναι αναγκαία. Δεν σκέφτονται με όρους 2012, επιμένουν να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα “day to day” κι αυτή τη στιγμή εστιάζουν τη προσοχή τους στην 5η, άντες, την 6η δόση.
Την Τετάρτη και την Πέμπτη, στη πλατεία Συντάγματος (και σε όλη τη χώρα), υπογράφεται, ωστόσο, η ληξιαρχική πράξη θανάτου της σχέσης του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία. Ο Γ. Παπανδρέου οδηγείται ως “ιδανικός αυτόχειρας” στο ικρίωμα. Και το χειρότερο; Πιστεύει πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να αποφύγει το μοιραίο.
Και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ; Φρόντισαν γι αυτό ο κ. Βενιζέλος και τα…τανκς του κ. Πάγκαλου (όλως τυχαίως, λίγες ημέρες μετά τα σενάρια περί πιθανού στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Αθήνα, που διοχέτευσε η CIA).
Ο υπουργός Οικονομικών διαθέτει ισχυρότατη και πειθαρχημένη ομάδα στην Κ.Ο του κυβερνώντος κόμματος. Ελάχιστοι απ΄ αυτούς μπορεί να διαχωρίσουν τη θέση τους. Ιδιαίτερα όταν το…παιχνίδι παίζεται ακόμα με όρους του 2007 και πολλοί είναι εκείνοι (μακράν όσων πιστεύει, βεβαίως, ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης) που βλέπουν πιο καθαρά την αλλαγή φρουράς στην Ιπποκράτους, παρά το μέλλον της χώρας. Δυστυχώς!
Η μοναδική έκπληξη θα μπορούσε να προέλθει από τους…σιωπηλούς. Όσοι διαφώνησαν τις τελευταίες ημέρες και συναντήθηκαν (σήμερα ο κ. Αθανασιάδης) με τον Ευ. Βενιζέλο, ίσως εκτονωθούν. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει, ίσως, με κάποιους που δεν έχουν…επισημανθεί- όπως πέρυσι συνέβη μετους Σ. Σακοράφα, Β. Οικονόμου και Γ. Δημαρά.
Εκτός, πάντως, από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μεγάλης αξίας θα είναι και η συμμετοχή των πολιτών. 50.000 Αγανακτισμένοι θα εκληφθούν, από την κυβέρνηση, ως “χλιαρή” αντίδραση, 100.000 ως σημαντική, με 300.000, όμως, το πολιτικό σοκ θα είναι μεγάλο. Ίδωμεν…
ΤΙ ΘΑ ΠΡΑΞΟΥΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ…
Όπως επισημαίνει σε ρεπορτάζ της iefimerida.gr, από τις δύο ψηφοφορίες εξαρτάται η βιωσιμότητα της κυβέρνησης, πολλώ δε μάλλον της χώρας, σε περίπτωση που ισχύει η απειλή πτώχευσής της αν δεν περάσει το μεσοπρόθεσμο.
Ήδη, πέραν του κλασικού ‘μασάζ’ των βουλευτών που έχουν εκφράσει αντιρρήσεις, από τους επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και τους συνεργάτες του πρωθυπουργού, ετοιμάζονται τώρα κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ακι υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, που ξεκινά βλέποντας στις 11 σήμερα το πρωί τον Αλέξανδρο Αθανασιάδη στο υπουργείο Οικονομικών. Λίγο αργότερα, θα δει στη Βουλή και τον Θωμά Ρομπόπουλο, που λίγες ημέρες μετά τη δήλωσή του ότι δεν θα ψηφίσει τα νέα μέτρα και δεν θα παραιτηθεί απο τη θέση του βουλευτή, καθώς ‘δεν πιστεύει τους εκβιασμούς’, δείχνει τώρα να το σκέφτεται, επιφυλασσόμενος να λάβει την τελική του απόφαση σήμερα, μετά από την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, με γνώμονα να μην πτωχεύσει η Ελλάδα. Χθες πάντως, σε σχόλιο δημοσιογράφου του Real FM, ότι θα ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο, αποκρίθηκε «είστε στο μυαλό μου», λίγη ώρα αφού είχε δηλώσει (Σκάι) ‘αρνητικός’ να το ψηφίσει, εκτιμώντας ότι δεν θα βγει…
Πιστός στην αρχική του δήλωση ότι θα καταψηφίσει το μεσοπρόθεσμο, εφόσον δεν αλλάξουν οι προβλεπόμενες ρυθμίσεις για τη ΔΕΗ παραμένει προς το παρόν και ο Αλέξανδρος Αθανασιάδης, που εμφανίζεται πάντως ικανοποιημένος από την πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομικών να ακούσει τις θέσεις του, σχολιάζοντας δεικτικά ότι κανείς άλλος δεν το έκανε στο παρελθόν, και σημειώνοντας πως ελπίζει να αλλάξουν κάποια πράγματα. Αν αυτό συμβεί, θα υπερψηφίσει. Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο να μην ψηφίσει και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, εφόσον δεν υπάρξουν δεσμεύσεις από την κυβέρνηση για πιο δίκαια μέτρα επί των 25 σημείων σχετικού σημειώματός του προς τον υπουργό Οικονομικών. “Για έναν που ζει την ιδιότητα του βουλευτή, είναι από τις πιο βασανιστικές στιγμές της ζωής του”, δήλωσε χθες στον Σκάι. Στους ‘επίφοβους’ προς καταψήφιση, συγκαταλέγονται ακόμα οι κ.κ.Χρύσα Αράπογλου και Βασίλης Γιουματζίδης, ενώ αναποφάσιστη δηλώνει η Τόνια Αντωνίου και άγνωστο παραμένει τι θα κάνει ο Γιάννης Αμοιρίδης που είχε βάλει ‘βέτο’ παλιότερα στην εξομείωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Και επειδή, το Μέγαρο Μαξίμου δε λησμονεί ότι οι ‘δυσάρεστες εκπλήξεις’ στο παρελθόν ήρθαν από εκείνους που δεν είχαν διαφοροποιηθεί δημοσίως, ανησυχεί και για τη στάση -μεταξύ άλλων- του Βασίλη Γερανίδη, που φέρεται να σκέφτεται από καιρό την παραίτησή του πριν από την ψηφοφορία.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος πάντως, εκτίμησε χθες (ANT1 Radio) ότι το μεσοπρόθεσμο θα ψηφιστεί χωρίς διαρροές, από όλους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (155). Απέφυγε πάντως να κάνει υποδείξεις, αν και “όλοι πρέπει να αναλογιστούμε τι σημαίνει αυτή η ψηφοφορία για την ομαλή λειτουργία της χώρας”, όπως είπε.