Την πεποίθηση ότι θα γίνει αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας εξέφρασε σε συνέντευξή του στους «Financial Times Deutschland» ο οικονομολόγος
Ζαν Πιζανί-Φερί, διευθυντής του διακεκριμένου think tank Bruegel στις Βρυξέλλες και οικονομικός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο διακεκριμένος οικονομολόγος βάζει και μία νέα ενδιαφέρουσα διάσταση: η Ελλάδα, λέει, για να γλυτώσει από τη μέγγενη του χρέους πρέπει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα. “Καμία, όμως, χώρα χωρίς πετρέλαιο δεν κατόρθωσε να παράγει τέτοια πλεονάσματα άνω του 6%”, επισημαίνει, βάζοντας έμεσσα στο τραπέζι τη διάσταση της αξιοποίησης του ελληνικού ορυκτού πλούτου…
Αναλυτικά η συνέντευξη:
– Γιατί πιστεύετε, ότι η Αθήνα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της;
«Επειδή γι’ αυτό χρειάζεται μια πολύ αισιόδοξη θεώρηση. Θα χρειαζόταν ένα πολύ μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα».
– Τι σημαίνει πρωτογενές πλεόνασμα;
«Είναι αυτό που απομένει από τον κρατικό προϋπολογισμό, όταν αφαιρεθούν οι δαπάνες εκτός των τόκων. Για τους πολίτες, είναι η διαφορά μεταξύ όσων πληρώνουν και όσων λαμβάνουν. Όταν έχουν την εντύπωση ότι πληρώνουν πολύ περισσότερα από όσα λαμβάνουν, τότε υπάρχει όριο».
– Που βρίσκεται το όριο;
«Εχουμε υπολογίσει ότι τα τελευταία 50 χρόνια καμία χώρα του ΟΑΣΑ χωρίς έσοδα από πετρέλαιο δεν τα κατάφερε να έχει πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 6% του ΑΕΠ. Η Ελλάδα όμως πρέπει να έχει πολύ περισσότερο – πάνω από 8% – προκειμένου να μειώσει το χρέος της».
– Αν ο υπουργός Οικονομικών είχε εξηγήσει καλύτερα τα μέτρα λιτότητας, θα τα είχε καταφέρει καλύτερα;
«Μπορεί κανείς να επιτύχει ορισμένα πράγματα με την επικοινωνία, αλλά όχι πολλά. Η κυβέρνηση εξελέγη για να ξοδεύει, όχι για να κάνει οικονομία. Σίγουρα, το όριο του 6% δεν είναι χαραγμένο αμετάκλητα: Είναι απλώς ένα εμπειρικό δεδομένο. Όταν το κράτος αρχίσει να πουλά την περιουσία του, μπορεί να αλλάξει η εξίσωση».
– Τι θα προτείνατε;
«Θα προσπαθούσα να κερδίσω λίγο χρόνο. Στο τέλος μάλλον θα γίνει αναδιάρθρωση του χρέους. Αλλά άμεσα δεν θα ήταν δυνατή».