Πρόταση για παραπομπή του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο και άσκηση δίωξης για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας αλλά και για την παραπομπή του στην τακτική Δικαιοσύνη για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα («ξέπλυμα βρώμικου χρήματος») θα καταθέσει σύμφωνα με πληροφορίες το ΠαΣοΚ με το πόρισμά του, το οποίο θα υποβληθεί στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο.
Ωστόσο, με την πράξη αυτή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία φαίνεται πως κλείνει τον κύκλο του μεγάλου σκανδάλου των υποβρυχίων στην παραπομπή του πρώην υπουργού και ιδρυτικού μέλους του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να ανοίξει το σκέλος των ευθυνών άλλων στελεχών της κατά την επίμαχη χρονική περίοδο -ήτοι, μέλη του ΚΥΣΕΑ- , όπως υπέδειξε ο κ. Τσοχατζόπουλος.
Παράλληλα, όπως επισημαίνεται στο αναλυτικό ρεπορτάζ του vima.gr που ακολουθεί, θα υπάρχει και υπόδειξη προς το υπουργείο Οικονομικών και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για λήψη ασφαλιστικών μέτρων σε βάρος του πρώην υπουργού και των άλλων εμπλεκομένων, αλλά και για την άσκηση αγωγών αποζημίωσης. Προτείνεται η παρουσία του Ελληνικού Δημοσίου ως πολιτικής αγωγής σε όλα τα στάδια της διερεύνησης του σκανδάλου των γερμανικών υποβρυχίων…
Σύμφωνα με πληροφορίες, το αδίκημα της δωροδοκίας –θα κριθεί αν έχει παραγραφεί ή όχι από το Δικαστικό Συμβούλιο– έχει διαπραχθεί από τον πρώην υπουργό σύμφωνα με το πόρισμα από 1.11.1999 ως 27.9.2007. Είναι οι ημερομηνίες κατά τις οποίες εμβάστηκαν τα ποσά στην υπεράκτια εταιρεία Torcaso από την τράπεζα Morgan Stanley και τον λογαρισαμό «Κύρος» ο οποίος ανήκει, όπως αποδείχτηκε, σε υπαρκτό πρόσωπο επιχειρηματία.
Την 27η Σεπτεμβρίου 2007 έγινε το έμβασμα των 110.000 δοιλαρίων από την άλλη υπεράκτια εταιρεία Morelia Ltd, ενώ και οι δύο πράξεις φέρονται να συνδέονται, σύμφωνα με την Προανακριτική Επιτροπή, με την αγορά τριών ακινήτων από την Torcaso, δύο από τα οποία κατέληξαν στον πρώην υπουργό και στη σύζυγό του.
Οι κατηγορίες
Για την πρώτη κατηγορία η πλειοψηφία κατέληξε να προτείνει την άσκηση ποινικής δίωξής του για παθητική δωροδοκία, την οποία διέπραξε την περίοδο από 1.11.1999 μέχρι 27.9.2007 κατά την οποία «έλαβε το συνολικό ποσό τουλάχιστον των 7.777.373 δολαρίων ΗΠΑ (ή όποιο μεγαλύτερο τυχόν προκύψει κατά την τακτική ανάκριση με το άνοιγμα και την διερεύνηση όλων των λογαριασμών της εταιρείας Torcaso και των λοιπών συνδεομένων φυσικών και νομικών προσώπων) λαμβάνοντας για τον εαυτό του παράνομα περιουσιακά ωφελήματα».
Για τη δεύτερη κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα («ξέπλυμα βρώμικου χρήματος»), η πρόταση παραπέμπει τον Α. Τσοχατζόπουλο για «φυσική αυτουργία σε μια πράξη και ηθική αυτουργία σε όλες τις λοιπές επιμέρους πράξεις που συγκροτούν την κατ’ εξακολούθηση παραβίαση της νομοθεσίας για την νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατά την χρονική περίοδο από 17.11.1999 μέχρι 16.4.2010».
Υπόδειξη για κατάσχεση περιουσίας
Ακόμα, θα ζητείται να ληφθεί κάθε ενδεικνυόμενο ασφαλιστικό μέτρο (συντηρητική κατάσχεση ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων, όπως τραπεζικών λογαριασμών, μετοχών, άυλων τίτλων, θυρίδων κ.ά. που θα βρεθούν στην κατοχή των υπόπτων) καθώς και εγγραφή προσημειώσεων υποθήκης επί ακινήτων κ.λπ., «προκειμένου να διασφαλιστούν τα οικονομικά συμφέροντα και οι νόμιμες αξιώσεις του Δημοσίου». Τέλος, θα ζητείται να γίνει από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές καταλογισμός προστίμων για τυχόν φορολογικές παραβάσεις.