ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πολιτική παρέμβαση μεγάλου μεγέθους αποτελεί η προβολή στο “Αλ Τσαντίρι” μέρους της συνέντευξης του Ντομινίκ Στρος Καν στο Canal+ της Γαλλίας, στο οποίο ο Γενικός Διουθυντής του ΔΝΤ και …υποωήφιος για την σοσιαλιστική υποψηφιότητα στις γαλλικές προεδρικές εκλογές αποκαλύπτει – ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΥΠΟΘΕΤΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ- ότι βρισκόταν σε προκαταρκτικές συζητήσεις με τον Γιώργο Παπανδρέου, από το φθινόπωρο του 2009 (λίγο μετά τις εκλογές), με θέμα την προσφυγή της χώρας μας στην τρόϊκα.
Ο Λάκης Λαζόπουλος εξέπληξε όχι για το βίντεο αυτό καθ΄ αυτό –γνωρίζαμε ήδη αρκετά πράγματα– αλλά γιατί κατόρθωσε να το φέρει στη δημοσιότητα ο ίδιος και όχι κάποια ακραιφνώς δημοσιογραφική εκπομπή, κάποιο δελτίο ειδήσεων, ή κάποια εφημερίδα (!).
Και χθές κυβερνητικοί κύκλοι κυκλοφόρησαν ανόητα σενάρια ότι το απόσπασμα της συνέντευξης δόθηκε έναντι αμοιβής (!) στους Γερμανούς ιδιοκτήτες του Alpha (άρα πρόκειται για “γερμανικό δάκτυλο” για τους ευφάνταστους σεναριογράφους) και προβλήθηκε από τον Λαζόπουλο για να πληγεί πολιτικά ο Παπανδρέου…
Αργά χθες το βράδυ το ΔΝΤ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιχειρεί να “μαζέψε锨τις αρνητικές εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν, ωστόσο η συνέντευξη του Ντομινίκ Στροσ Καν είναι καταιγιστικά αποκαλυπτική: ότι κι αν πει η κυβέρνηση, είναι σαφές πως ο πρωθυπουργός ψευδόταν στον ελληνικό λαό όταν έλεγε πως “λεφτά υπάρχουν” ή ότι “δεν γνώριζε την πραγματική κατάσταση της οικονομίας”. Κι αυτό διότι από το καλοκαίρι του 2009, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και αμέσως μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου ως πρωθυπουργός, προετοίμαζε το έδαφος για την προσφυγή στο ΔΝΤ, κάτι που έγινε αρκετούς μήνες αργότερα (Απρίλιο 2010).
Ο κ. Στρος Καν έκανε λόγο για “υπόγειες συνομιλίες” επειδή ο πρωθυπουργός φοβόταν το πολιτικό κόστος.
Όλα αυτά συνιστούν, τελικά, μείζον πολιτικό ολίσθημα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά. Είναι προφανές πως γνώριζε από την πρώτη στιγμή ότι η χώρα είχε πρακτικά χρεοκοπήσει και παρόλα αυτά υποσχόταν “λαγούς με πετραχήλια” προεκλογικά και συνέχισε μετεκλογικά να μοιράζει επιδόματα αλληλεγγύης και υποσχέσεις, αφήνοντας τις αγορές να εκτοξεύουν στα ύψη τα spreads.
Εμείς θα θυμήσουμε μόνο πως πριν τρία χρόνια έπεσε η κυβέρνηση στην Ουγγαρία επειδή αποκαλύφθηκε πως ο τότε πρωθυπουργός παραδέχθηκε σε συνομιλητές του πως είχε πει ψέμματα στο λαό.
Η Ουγγαρία, όμως, αν και χρεοκοπημένη κι αυτή, είναι μία σοβαρή χώρα…