Η μείωση των πλεονασμάτων ο μεγάλος “πονοκέφαλος” Μητσοτάκη

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Μεγάλη προσοχή στο δημοσιονομικό μίγμα που θα εφαρμόσει η νέα ελληνική κυβέρνηση το 2020 δίνουν οι θεσμοί, οι οποίοι θεωρούν πως δεν θα πρέπει να υπάρξουν βεβιασμένες κινήσεις στο…
μέτωπο της φορολογίας, αλλά προσεκτικές παρεμβάσεις μετά από διαβούλευση.

Το μήνυμα αυτό θα εκπέμψει άλλωστε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, κατά τις συναντήσεις που θα έχει στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. Ο ίδιος άλλωστε μετά το Eurogroup της Δευτέρας ανέφερε πως περιμένει να ακούσει τα σχέδια της κυβέρνησης για τη φορολογία.

Μείζον θέμα για τον Χρήστο Σταϊκούρα αλλά και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η επαναδιαπραγμάτευση του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων καθώς σε αυτό βασίζεται ο σχεδιασμός της οικονομικής πολιτικής.

Τα πρώτα μηνύματα είναι αρνητικά, ωστόσο, ο πρωθυπουργός ελπίζει πως θα ανοίξει τον κύκλο της επαναδιαπραγμάτευσης εφόσον πάρει το “πράσινο φως” της Άγκελα Μέρκελ στη συνάντηση που θα έχει μαζί της, στα τέλη Αυγούστου, στο Βερολίνο. Οι ελπίδες για ένα “ναι” της Καγκελαρίου είναι περιορισμένες, ωστόσο θα είναι αρκετό εάν υπάρξει μια καλή προδιάθεση για περαιτέρω συνομιλίες σε συνδυασμό με ένα μεταρρυθμιστικό σοκ που θα επιδιώξει η κυβέρνηση σε συνδυασμό με την σταδιακή επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων.

Το μήνυμα μέσω της “Le Monde”

Η φημισμένη γαλλική εφημερίδα “Le Monde” σημειώνει ότι οι μεγάλοι πιστωτές έκαναν ήδη γνωστό ότι θα αρνηθούν να επαναδιαπραγματευθούν με την Ελλάδα τον στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5%.

“Μετά τα συγχαρητήρια, η προειδοποίηση. Την επομένη της εκλογικής νίκης του Κ.Μητσοτάκη οι ευρωπαίοι πάγωσαν τις ελπίδες του νέου π/θ να επαναδιαπραγματευθεί την δημοσιονομική πολιτική της χώρας του, παρόλο που το είχε αφήσει να εννοηθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

«Οι δεσμεύσεις είναι δεσμεύσεις» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης. Την ίδια άποψη έχει και η Γαλλία, που εκτιμά ότι η νέα συντηρητική κυβέρνηση δεν μπορεί θα επαναδιαπραγματευθεί τις δεσμεύσεις της Ελλάδας, με φόβο ένα αδιέξοδο για τη χώρα ή των δυσκολιών για τη νομισματική ένωση.

Στην έκθεση τους προς το συμβούλιο υπουργών, οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης που συναντήθηκαν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, καθώς και το σεβασμό στις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της, διαπιστώνουν μία επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων τους τελευταίους μήνες και αναφέρουν ότι η μείωση των φόρων και οι ενισχύσεις στους συνταξιούχους, που ανήγγειλε η προηγούμενη κυβέρνηση τον Μάιο, θέτουν υπό αμφισβήτηση την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί με τους πιστωτές της ευρωζώνης.

Αλλά οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ανησυχούν ιδιαίτερα για τις προεκλογικές υποσχέσεις του νέου π/θ Μητσοτάκη. Τότε οι Ευρωπαίοι επιφυλάχθηκαν να αντιδράσουν. Αλλά την επαύριον των εκλογών, έφθασε η σκληρή ώρα. Παρατίθενται οι δηλώσεις του γενικού διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Klaus Regling ότι «ο στόχος 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος είναι θεμέλιος λίθος του προγράμματος βοήθειας από τη αρχή», ανακοινώνοντας συγχρόνως τη πρώτη επίσκεψή του στην Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα.

Υπογράμμισε επίσης ότι ο θεσμός του οποίου προΐσταται αποτελεί «μακροπρόθεσμο εταίρο» της Ελλάδας, δεδομένου ότι τα δάνεια των 200 δισ. ευρώ που έχουν δοθεί για περίοδο άνω των 40 ετών και ότι συνεπώς θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Στην Ελλάδα, συνεπώς, υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει περισσότερο από μία υπόσχεση της προεκλογικής εκστρατείας που δεν θα τηρηθεί, καταλήγει η αρθρογράφος.

Το αφορολόγητο και οι φοροελαφρύνσεις

Η μη μείωση του αφορολογήτου από τις αρχές του επόμενου έτους είναι ο βασικός λόγος που οι δημοσιονομικές προβολές γίνονται πιο σύνθετες. Πρέπει να σημειωθεί πως η Νέα Δημοκρατία είχε πρώτη εισηγηθεί τη μη μείωση του αφορολογήτου από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Κατά τους θεσμούς, η μη εφαρμογή της προνομοθετημένης από το Μάρτιο του 2017 μεταρρύθμισης σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει ο προβλεπόμενος δημοσιονομικός χώρος ύψους 1% του ΑΕΠ για αλλαγές στο φορολογικό σύστημα που θα ενισχσύουν την ανάπτυξη. Στη βάση αυτή, από τις προβολές των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων έχει ήδη προκύψει πως η επίτευξη του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου 3,5% του ΑΕΠ σε διαρθρωτικούς όρους το 2020 είναι επισφαλής.

Σύμφωνα με πηγές της ΕΕ, οι θεσμοί θεωρούν πως το φορολογικό νομοσχέδιο που έχει προαναγγείλλει η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να κατατεθεί μετά από διαβούλευση και αφού είναι γνωστά και άλλα δεδομένα που θα συνθέσουν το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2002. Πάντως, οι ίδιες κοινοτικές πηγές δεν δείχνουν πραγματική ανησυχία για το δημοσιονομικό κενό του 2019 ύψους σχεδόν 1% του ΑΕΠ, καθώς θεωρούν πως μέσα από τη συγκράτηση των δαπανών (κυρίως του ΠΔΕ) μπορεί να καλυφθεί το χαμένο έδαφος. Αρκεί, όπως αναφέρουν, «να μην προστεθούν τρύπες» στις ήδη υφιστάμενες.

Υπενθυμίζεται πως το φοροογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας προβλέπει τα εξής:

Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας.

Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα 9%, από 22% που είναι σήμερα.

Μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% σε δύο φάσεις, προκειμένου να βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι για νέες επενδύσεις.
Μείωση της φορολόγησης στα μερίσματα από το 15% στο 5%, που ευνοεί κυρίως τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

Νέα, προοδευτική, φορολογική κλίμακα με πολύ χαμηλότερο ανώτατο φορολογικό συντελεστή από τον σημερινό.

Επιπλέον αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Μείωση του ΦΠΑ, με καθιέρωση τελικά δύο συντελεστών 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα.

Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Νέα ρύθμιση 120 δόσεων για όλους τους πολίτες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ευνοϊκή φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με συντελεστή 10%.
Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια, για να στηριχθεί η αγορά ακινήτων.

Έκπτωση φόρου 40 – 50% για όλες τις εργασίες που αφορούν ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση των υφιστάμενων ακινήτων.

Αναστολή του φόρου υπεραξίας, του φόρου δηλαδή επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων, για τρία χρόνια και επανεξέτασή του από μηδενικής βάσης τον τέταρτο χρόνο.

Φορολογικά κίνητρα για όσες επιχειρήσεις προχωρούν σε επενδύσεις.

Πηγή: cnn.gr, news247.gr

Share.

About Author