Ηχηρή καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο γερμανικό σχέδιο για “διόδια σε αλλοδαπούς”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ήταν η “σημαία” των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) στις εκλογές του 2013: η Γερμανία θα επέβαλε ειδικό “τέλος” σε αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες που χρησιμοποιούν τους γερμανικούς αυτοκινητοδρόμους. Παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις ο τότε υπουργός Μεταφορών Αλεξάντερ Ντόμπριντ διαβεβαίωνε τους πάντες ότι ο νόμος συνάδει με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

 

Η καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, την Τρίτη, αποτελεί τεράστια πολιτική ήττα για το κόμμα του, όπως επισημαίνουν πολλές γερμανικές εφημερίδες. Χαρακτηριστικό το σχόλιο από τον Kölner Stadt-Anzeiger της Κολωνίας: “Οι Χριστιανοκοινωνιστές ήθελαν να εξυπηρετήσουν την εκλογική τους πελατεία, που υποφέρει από την τράνζιτ κυκλοφορία στα σύνορα Βαυαρίας-Αυστρίας. Ήταν η απόλυτη αποτυχία”.

Ασυνήθιστα υψηλοί τόνοι από την οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt του Ντίσελντορφ: “Ζήτω το κράτος δικαίου! Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποδόμησε τα ‘διόδια για αλλοδαπούς’ των Χριστιανοκοινωνιστών σύμφωνα με όλους τους κανόνες της νομικής τέχνης. Αυτό το ξεπαράδιασμα των αλλοδαπών, που μεταβαπτίζεται σε ‘τέλος υποδομών’, αποτελεί διάκριση εις βάρος τους και παραβιάζει την ευρωπαϊκή αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας αγαθών και υπηρεσιών. Με αυτό το χαστούκι τερματίζεται ένα πρωτόγονο (πολιτικό) παιχνίδι των Χριστιανοκοινωνιστών, οι οποίοι επιχειρούσαν να επανακάμψουν στη Βαυαρία με ωμή βία και ξενοφοβικά υπονοούμενα”.

Αναζητείται ευρωπαϊκή λύση

Όλα αυτά μετά από προσφυγή της Αυστρίας εναντίον της Γερμανίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Μία νίκη για τη Βιέννη; Η αυστριακή εφημερίδα Die Presse παρατηρεί: “Δεν είναι μόνο νίκη της Αυστρίας, είναι μία νίκη του δικαίου και της λογικής, η οποία γλυτώνει την Ευρώπη από πολλά. Του δικαίου, γιατί καθίσταται σαφές ότι οι κανόνες της ΕΕ ισχύουν για όλα τα κράτη-μέλη, μικρά και μεγάλα. Και της λογικής, γιατί αυτή η απόφαση θέτει τη συνοχή των κρατών-μελών υπεράνω των μεμονωμένων συμφερόντων”. Το επόμενο βήμα, επισημαίνουν πολλοί σχολιαστές, θα ήταν να θεσπιστεί ένα ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα διοδίων. Αλλά όπως παρατηρεί η εφημερίδα Stuttgarter Zeitung “θα χρειαστεί χρόνο μία λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο – χρόνος, ο οποίος δυστυχώς ξοδεύτηκε για να υποχωρήσει η γερμανική πολιτική στις σειρήνες του λαϊκισμού και να κινηθεί σε λάθος κατεύθυνση”.

Πηγή: DW

Share.

About Author